jeśli ktoś woli, to ostatnio bardzo modny przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie(...)pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym!Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej)120 g masła1 płaska łyżeczka soli1 jajko50 ml zimnej wodyZ podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe
Food Squareczereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa
Smakołyki Berenikimoim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... Ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 100g masła, jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło
Z miłości do słodkościJeszcze jesiennie za oknem, listopad dopiero się zbliża ,a w sklepach coraz więcej soczystych pomarańczy . Ich zapach z dzieciństwa zawsze kojarzy mi się ze świętami
Z MarcepanemPlacek rewelacja...polecam naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy
Anioły w kuchniCannoli, czyli tradycyjny włoski deser- kruche rurki nadziane kremem z ricotty na mój sposób... nie na białym winie a na whisky (to akurat miałam w domu). Na mące pszennej i żytniej, z kremem z ricotty i limonki. Mega! Ważne, by rureczki nadziewać przed samym podaniem, by mieć pewność, że cannoli będą chrupiące, a krem chłodny. Inspiracją była(...)książka Pawła Małeckiego- "Cukiernia Lidla". Wypróbujcie koniecznie! Składniki: (na ok. 35-40 sztuk) Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 720 2 kopiaste łyżki cukru pudru szczypta soli 70 ml whisky (lub białego wytrawnego wina) 50 g stopionego masła 2 żółtka Nadzienie: 3 łyżki śmietany kremówki 36% 80 g cukru pudru 250 g serka ricotta
Nastoletnie WypiekanieChantel - u niej są cztery smaki, u mnie tylko trzy. Ale za to jakie! Orzeźwiająca cytryna, pobudzająca kawa i intensywne kakao. Każdy pyszny, choć mi najbardziej smakują kawowe... Idealnie kruche sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Upieczecie...? Ciasteczka guziki Składniki: (na 30-35 sztuk) 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 230 g mąki pszennej(...)łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, połączyć. Partiami dodawać mąkę, zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzezbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa(...)pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI PIERRE'A HERME Na ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki 1/2 łyżeczki cukru pudru (moim zdaniem to zdecydowanie za mało, daję kilka łyżeczek
KUCHARNIApłaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone(...)bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam
W kuchni Karmel-itkiRurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace
Kulinarny Pamiętnikwaniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii to dodatek, który powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Aromatyzuje wypieki i desery, nadając im intensywny, esencjonalny, waniliowy smak, Zamknięta jest w małej poręcznej tubce. Więcej informacji na jej temat znajdziecie TUTAJ. SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka pszenna(...)łyżki + owoce: truskawki, porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem. Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ). Z reszty wypiekamy ciasteczka. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. MASA: Śmietankę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Czekoladę wrzucamy do śmietanki, dodajemy Waniliową pastę, rozpuszczamy, wylewamy
Ostra na Słodkotrzeba. Smakowite przepisy z tym kuszącym trio znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Pati . Tarta z botwinką, ziemniaczkami i koperkiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 27 cm) kruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku(...)fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Po łyżce dodawać wodę, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę, formując brzeg. Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszatkowałam jak poleca siostra Aniela oraz dodałam dużo więcej cynamonu ponieważ go uwielbiam. . Ciasto . jest . zarówno . w . przygotowaniu . jak . i . w smaku podobne do ciasto kruchego które, już było podstawą do placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa jabłkowa 1 kg jabłek
RAROSSAKrucho-drożdżowe ciasto z pachnącym pomarańczami twarożkiem, mogą stanowić pyszne śniadanie na słodko, ale świetnie sprawdzą się także na podwieczorki, pikniki na świeżym powietrzu (oczywiście, gdy wyjście z domu będzie już możliwe) lub przekąski na kinder party. ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru(...)drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozwałkowujemy i kroimy na równe kwadraty (ok. 8x8cm). Twarożek mieszamy ze skórką pomarańczy i konfiturą. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce nadzienia
Mienta blogjuż przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać masło (roztopione i przestudzone), jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez
Świat Domowej Kuchni