przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:514/1100)

KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI ŻURAWINAMI 157

cranberry noel ;) Uwielbiam suszoną żurawinę, więc ciasteczka bardzo przypadły mi do gustu. Są kruche i słodkie, lecz ta słodycz jest przełamana lekko kwaskowatą żurawiną co razem tworzy znakomite połączenie. KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI ŻURAWINAMI przepis autorski // 25 ciasteczek ~125g mąki pszennej razowej T2000 (można użyć innej dowolnej) ~125g mąki pszennej zwykłej ~100g masła, prosto z lodówki i   pokrojonego(...)100g suszonych żurawin w połówkach Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Następnie dodać fruktozę / cukier, masło i żurawinę. Zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć można dodać  1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1h

chili & sugar
Ciasto na pożegnanie 195

mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier

Przysmaki Karolki
Babeczki "Michałki" ;) 1521

Składową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu  Zjem to! .  Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie

Czerwona Porzeczka
Koszyczki kajmakowe 166

Kajmak to moje ulubione nadzienie :) uwielbiam i mogłabym jadać go na okrągło. Jednak z racji rozsądku zostawiam go sobie na specjalne okazje Choć  zima mam

Z Marcepanem
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 570

wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :)Składniki

Świat Ciasta
Rogaliki krucho - drożdżowe 123

Przepis na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g masła - 50 g drożdży - 3 łyżki cukru - 12 łyżek mleka - 1 jajko - 2 żółtka - ulubiona marmolada oraz - 1 białko - gruby cukier Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia(...)stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło i siekamy całość. Następnie wbijamy jajko, żółtka, wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia a następnie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy ulubiona marmoladą, zwijamy na kształt rogalika. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Mazurek czekoladowy z czarną porzeczką. 169

Po długiej i kapryśnej zimie możemy się cieszyć wiosną, Niektórzy z nas myślami są już przy wielkanocnym stole na którym królują mazurki. Udekorowane z polotem mazurki

Kulinarne pyszności Molki
Pyszny makowiec :) 223

Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie nadziane marchewy 166

Inspirację na francuskie nadziane marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne

Smakowy Raj
Kremówki z bitą śmietaną 347

sklepu , gdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;)Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach.Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI:( 6 szt)CIASTO :* ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g )MASA BUDYNIOWA :* mleko

Ostra na Słodko
Orzeszki. 263

oknem szaro, ponuro. Tak, że nawet nasz pupil nie ma ochoty na długie eskapady po podwórku. A te cuda potrafią poprawić humor. Lekko słodkie, bardzo kremowe i kruche. Takie jakich mi zawsze brakowało. Wypełnione nutellą i kremem z mleka w proszku plus orzeszek laskowy... Oj było pysznie! Składniki:  1 kostka margaryny  3 szkl mąki(...)mleka 4 łyżeczki kakao aromat waniliowy 2 szkl mleka w proszku orzechy laskowe Wykonanie: Mąkę łączymy z sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Orzeszki z kremem orzechowo migdałowym 179

Orzeszki to ciasteczka, które cieszyły się wielką popularnością w ubiegłym wieku, w epoce PRL – u. Pieczone w specjalnej patelni, nadziewane różnymi masami, ku radości i

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka kukurydziane 179

Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej  0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób

Luźna Kuchnia
Tarta frangipane ze śliwkami 189

  Jesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego

maniapieczenia
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 105

przepadła gdzieś bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g mąki(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy do nich śmietanę i mieszamy. Masło siekamy z mąką, po czym dodajemy jajka, drożdże ze śmietaną i sól. Wyrabiamy ciasto, które grubo wałkujemy (prawie na 1 cm) i wycinamy z niego wąskie, długie paluchy. Na stolnicy rozsypujemy niewielką ilość kminku i formujemy na nich paluszki w taki sposób, żeby każdy

Trzeci talerz
Tarta z kremem karmelowym 131

Opis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z kremem karmelowym 107

Opis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 212

kojarzy nam się z dzieciństwem. Robiłam już różne wersje szarlotek, ale ta zdecydowanie jest moją ulubioną. Po wielu eksperymentach wreszcie udało mi się uzyskać smak idealny. Lekko kwaśne jabłka, kruche ciasto i słodka beza to idealne połączenie smaków. Ciasto robiłam w formie 24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można je również przygotować w nieco większej formie. Szczerze polecam!!! Najlepsza szarlotka

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania