rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem.Składniki:300 g mąki1(...)czarnykakaoMąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki
Świat Ciastaciasto znane od lat, chociaż obecnie trochę zapomniane. Jest to ciasto wielowarstwowe składające się z miodowych blatów przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownik to wypiek, który kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, ale można go też upiec bez żadnej okazji. Delikatny, puszysty krem z kaszy manny zwany kremem grysikowym świetnie komponuje się z miodowymi blatami i nadaje ciastu lekkości(...)Miodownik to taki deser, który należy przygotować na 2 lub 3 dni przed planowanym podaniem. Zabieg ten jest konieczny po to, aby kruche blaty ciasta miodowego po posmarowaniu kremem zmiękły. Wbrew pozorom Miodownik nie jest trudny, jedynie trochę pracochłonny, ponieważ trzeba upiec oddzielnie cztery ciasta, ale za to krem robi się szybko. Wierzch ciasta można też udekorować posiekanymi orzechami
Danka PichciIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka
Fitsweet.meRustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy gruszkami. Warta wypróbowania 😊. Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 duże
Słodka StrefaIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pysze, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka
Fitsweet.meDopóki rabarbar nie zniknie z naszych ulubionych bazarków, TARTA Z RABARBAREM I KREMEM gości na naszych stołach wyjątkowo często! Artykuł TARTA Z RABARBAREM I KREMEM pochodzi
COOKMAGAZINERewelacyjny sernik z mocno waniliową i mocno czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście.Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki:ciasto:szklanka mąki1/4 szklanki cukru100 g masłażółtkołyżeczka proszku do pieczeniałyżka kakaocukier waniliowy masa serowa:500 g twarogu zmielonego dwukrotnie50 g masła1/2 szklanki cukru pudrupłaska łyżeczka mąki pszennejpłaska łyżeczka mąki ziemniaczanej2 duże jajka lub 3 małe łyżeczka kakao60
Słodka StronaWitam Was serdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;) Składniki (na 1 formę)Ciasto:- 250g mąki pszennej- 12g drożdży- 12g cukru- 2,5g
Anioły w kuchniCIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche. - Proste ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. - Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek
RAROSSAZnane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie
Kocham..lubię..gotuję..Dziś przepis na klasyczne kruche babeczki nadziane budyniem waniliowym . Proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych .Tutaj w wersji z budyniem CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej KREM: 1 szkl mleka
Z MarcepanemNiemieckie księżyce waniliowe, choć dla mnie bardziej orzechowe ;). Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów
Nastoletnie Wypiekanierusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę
maniapieczeniałyżek Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy
Gotowanie moimi oczami