przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:506/1100)

Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 239

rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem.Składniki:300 g mąki1(...)czarnykakaoMąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki

Świat Ciasta
Miodownik 434

ciasto znane od lat, chociaż obecnie trochę zapomniane. Jest to ciasto wielowarstwowe składające się z miodowych blatów przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownik to wypiek, który kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, ale można go też upiec bez żadnej okazji. Delikatny, puszysty krem z kaszy manny zwany kremem grysikowym świetnie komponuje się z miodowymi blatami i nadaje ciastu lekkości(...)Miodownik to taki deser, który należy przygotować na 2 lub 3 dni przed planowanym podaniem. Zabieg ten jest konieczny po to, aby kruche blaty ciasta miodowego po posmarowaniu kremem zmiękły. Wbrew pozorom Miodownik nie jest trudny, jedynie trochę pracochłonny, ponieważ trzeba upiec oddzielnie cztery ciasta, ale za to krem robi się szybko. Wierzch ciasta można też udekorować posiekanymi orzechami

Danka Pichci
Quiche z zielonymi szparagami 126

Idealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka

Fitsweet.me
Rustykalna tarta z jabłkami 143

Rustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy gruszkami. Warta wypróbowania 😊. Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej  2 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki  3 łyżki zimnej wody  szczypta soli  Składniki na nadzienie: 4 duże

Słodka Strefa
Quiche z zielonymi szparagami 136

Idealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pysze, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka

Fitsweet.me
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM 122

Dopóki rabarbar nie zniknie z naszych ulubionych bazarków, TARTA Z RABARBAREM I KREMEM gości na naszych stołach wyjątkowo często! Artykuł TARTA Z RABARBAREM I KREMEM pochodzi

COOKMAGAZINE
Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym 212

Rewelacyjny sernik z mocno waniliową i mocno czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście.Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki:ciasto:szklanka mąki1/4 szklanki cukru100 g masłażółtkołyżeczka proszku do pieczeniałyżka kakaocukier waniliowy masa serowa:500 g twarogu zmielonego dwukrotnie50 g masła1/2 szklanki cukru pudrupłaska łyżeczka mąki pszennejpłaska łyżeczka mąki ziemniaczanej2 duże jajka lub 3 małe łyżeczka kakao60

Słodka Strona
Strudel grzybowy 125

Witam Was serdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;)  Składniki (na 1 formę)Ciasto:- 250g mąki pszennej- 12g drożdży- 12g cukru- 2,5g

Anioły w kuchni
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1288

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo  proste   szybkie  oraz  uniwersalne  ciasto kruche. - Proste  ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. - Szybkie  wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne  ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek

RAROSSA
Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami 83

Znane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami   również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie

Kocham..lubię..gotuję..
Kruche babeczki z budyniem 240

Dziś przepis na klasyczne kruche babeczki nadziane budyniem waniliowym . Proste w wykonaniu i pyszne w smaku.  Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych .Tutaj w wersji z budyniem CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej KREM: 1 szkl mleka

Z Marcepanem
Vanillekipferl- niemieckie waniliowe księżyce 436

Niemieckie księżyce waniliowe, choć dla mnie bardziej orzechowe ;). Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;).     Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 255

rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę

maniapieczenia
Jabłecznik pod pierzynką 149

łyżek Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania