Wreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, ciasto z jeżynami to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a galette(...)wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich domowników. Następnie wyciągamy tartę; idealnie słodką, doskonale kruchą, pełną miękkich owoców. Spód nie nasiąka i pozostaje chrupiący, a środek... Środek to marzenie, którego nie da się opisać. I choć nie ma tu zaskakujących połączeń i całość może wydawać się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek(...)solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia
sama złodyczponiedziałkową przekąskę ;) Bezglutenowe kruche kulki malinowe ok.26 sztuk Potrzebujesz: 250g mąki ryżowej 120g zimnego masła w kawałkach 3 łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką
Kuchnia w Słońcu Skąpanakulę. Włożyć do woreczka foliowego i zanurzyć w naczyniu z letnią wodą. Kiedy wypłynie na wierzch należy ją wyjąć. Gotowe ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Jeśli ciasto będzie kruche, można posypać trochę mąką (garść lub dwie) i przerobić. Stół lub stolnicę posypać mąką, rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Na każde nałożyć farszu i dokładnie zlepić, aby pierożki się
Przepisy Babcistrukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta udekorowałam jeszcze karmelizowanymi na cukrze koksowym pestkami słonecznika. Myślę, że taki sernik w wersji fit, z bakaliami, na jaglanym spodzie i z lekką jak chmurka masą serową posmakuje każdemu(...)śliwek Karmelizowane pestki słonecznika: 1/2 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki mleka kokosowego Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Ze składników na kruchy spód zagniatam jednolite ciasto, które chłodzę w lodówce przez 30 minut a następnie wylepiam nim spód tortownicy. Ser ricotta miksuję z jogurtem greckim, jajami, ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mąką kokosową
Mango PapajaAgre st je st już chyba tr oszkę zapomnianym owocem więc proponuję poszukać go w ogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo je st
Kolorowa kuchnia ElkiSeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka
Rozpustne gotowanieMyślałam o nim od jakiegoś czasu. Przeglądając domowe przepisy zastanawiałam się nawet czy pamiętam jeszcze jego smak? Minęło sporo czasu. Pleśniak to zdecydowanie ciasto z mojego
maniapieczeniapieprzem młotkowanym. Danie uzyska odrobinę pikanterii :D Proponuję również pyszne ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką , w tym przepisie użyłam jagód, ale truskawki również będą znakomite :) Dla wielbicieli kruchego ciasta z truskawkami przepis
Proste Potrawydobrze mi szły moje wariacje z przepisami, że i tym razem postanowiłam swobodnie trzymać się wytycznych przepisów. Moja wersja japońca okazała się całkiem ciekawa. Przede wszystkim dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch ocenił ciasto jako ciekawe, zatem obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem
ciastkarnia na kruchym spodziekomponujących się śliwek z masą budyniową. Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka
Pasja SmakuSmaczne i proste w przygotowaniu ciasto z ciasteczkiem :), czyli kruchy paluszek. To połączenie lekkiej masy śmietanowej z pysznymi ciasteczkami i galaretką. Idealne dla miłośników lekko chrupiących wypieków !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 130 gram margaryny lub masła 1 płaska(...)ciasteczek Bonitki z biedronki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia., ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie
Blog kulinarny S9.PL