jaglanym wypieku. To mój pierwszy eksperyment z wykorzystaniem kaszy jaglanej zamiast mąki i wprawdzie można by to i owo poprawić, jednak jestem całkiem z niego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila, tarta gotowa :).Składniki:250 g mąki(...)awokado ("wegańska nutella" z tego przepisu)jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypaniaZ mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180oC przez
Food Squareramach rekompensaty zamieszczam dzisiaj najbardziej efektowne wizualnie tarteletki na świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto
Życie zamknięte w smakuIdealny, kremowy sernik na czekoladowym spodzie ze słodkimi brzoskwiniami oraz kakaową kruszonką. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kwestia Smaku, tutaj zostawiam link: Tarta sernikowa
Healthy food explorerSKŁADNIKI : • kostka margaryny • 2,5 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanki cukru pudru • 100 ml oleju (2/5 szklanki) • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe
KUCHNIA POLSKAMąkę przesypać do miski, dodać wiórka kokosowe, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i 4 żółtka. Wszystkie składniki połączyć rękoma i delikatne rozetrzeć na krucho, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Na cieście układamy umyte i wydrążone z pestek śliwki. Z 4 białek i reszty cukru (0,5 szkl.) ubijamy pianę
Prosto i Smacznie z Anetąjest jednak lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany sernik, ale jak ktoś nie piecze serników to nabierze się. Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta. Na powierzchni masy śmietanowej rozrzuciłam trochę świeżych malin, wyglądają jak kropelki krwi na śnieżnobiałej strukturze tego ciasta. Czekam na Wasze opinie o tym cieście, ja go uwielbiam Styropian (ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspólnego poza tym, że równie nadaje się na bardzo apetyczną przekąskę, która z pewnością zachwyciłaby niejedno podniebienie! Za tartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy plus, który(...)również na wszelkich rodzajach imprez, które organizujecie u siebie w domu, na działce, czy tarasie. Na straganach roi się od zdrowych przysmaków sezonowych, więc czymprędzej zakasajcie rękawy by przygotować kruchy spód i lećcie na pobliski bazarek! Naprawdę warto! Zapraszamy (: Składniki: spód: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 żółtko
Symfonia Smakówtrudno spotkać w sklepie . Z wyglądu przypominają agrest , a w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę. Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto
Malinowa KawiarenkaKolejny przepis z serii łatwe, dobre, przyjemne. Przepis na ciasteczka, które zniknęły w dwie godziny, a to tylko dlatego, że schowałam pudełko! Ciasteczka są kruche i w sam raz do herbatki! Do kawy też idealne! Do ich przygotowania użyłam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie(...)pokrój na mniejsze kawałki- dodaj. Wlej napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja! Wszystko razem wyrób do jednolitej kuli ciasta. Ciasto włóż do lodówki na półtorej godziny. Po tym czasie urywaj po kawałeczku, formuj w dloniach kulki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do peiczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku
Z Kuchni Do KuchniUdało mi się w końcu namówić męża, żebyśmy poszli na jagody:) Niestety są już mocno przebrane, więc zbieranie zajęło nam troszkę czasu:) Ale opłaciło
Z miłości do słodkościPewne rzeczy niespodziewanie ulegają personifikacji i zaczynają za nami chodzić ;) Tak było z tym daniem. Wyobraziłam sobie nawet wielką tartę na chudych, chybotliwych nóżkach z równie
zadanie-gotowanieSkładniki: spód: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 kostki masła łyżka zimnego smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli masa
Luźna Kuchniawodne j. Wykonanie: Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( wg mnie - lepiej w 200 C, jak każde kruche). Podpieczony spód przestudzić. Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić(...)Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę . Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja nie dawałam, bo mi się zapaćkały żółtkiem. Dodałam za to cukier z wanilią i skórkę otartą z cytryny. Jeśli ser jest rzadki
w mojej kuchniOprócz orzeszków piekę na Święta także grzybki. Są one bardzo czasochłonne i wymagają dużo cierpliwości, jednak zawsze się skuszę i piekę je na Święta:) I tak
Z miłości do słodkościciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej. Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie(...)ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej maku mielonego. Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowa Składniki: ciasto 20 dag mąki pszennej 8 dag margaryny 2,5 dag drożdży
Smakołyki Bereniki