Gdy znudzą nam się przekładańce z kremem, warto wrócić do tradycyjnych, klasycznych ciast, które podbiją podniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki
słodki bratekSzarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z brązowym cukrem i płatkami owsianymi. Całość smakuje wspaniale, po prostu. Dosyć szybko się ją robi, pachnie nieziemsko, no bo jak inaczej może pachnieć pieczone jabłko z cynamonem? ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasto
Domowa cukiernia EwyTarta o pięknym zapachu różanym , ciekawym wyglądzie oraz oryginalnym smaku. SKŁADNIKI Ciasto 20 dkg mąki 10 dkg masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku
RAROSSAAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy
głodny alergikRogaliki kruche z marmoladą tej jesieni robiłam już trzy razy, ale to ten ostatni był najbardziej spektakularny, ponieważ były rogaliki przygotowane przez blisko 20 par malutkich rączek. Nie ukrywam, że miałam trochę obaw... Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej. A teraz daj ciasto do wyrabiania(...)zabawa jadalnym slime'm :) A jeśli nie wiesz co to "slime", to zapraszam do wpisu TUTAJ. Ze względu na ograniczony czas, nie robiliśmy rogalików drożdżowych. Ale te kruche, różnych kształtów i wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki drożdżowe z powidłami lub te najbardziej
bistro mamaJakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo... Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone(...)smaki słodkie i kwaśne. Zróbcie koniecznie ! A jeśli nie cytrynowy mazurek, to może jakiś inny ? Inspiracji szukajcie pod etykietą MAZUREK. PRZEPIS NA MAZUREK CYTRYNOWY Składniki na mazurek cytrynowy: Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki 75 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 50 g drobnego cukru 2 żółtka ( jajko "S" ) Lemon curd: 1/3 szklanki soku z cytryny
kolorowotorcikowomąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt * biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy
Ostra na Słodkomąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt * biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy
Ostra na Słodkoskładniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki. Można użyć różnych rodzajów ciast - babki, kruche, murzynki, drożdżowe etc. Trufle przechowywane w lodówce mogą stać do tygodnia. Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta Składniki: kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc) wiórki
Smaczny zeszytCzasami czytając przepis na jakieś ciasto od razu wiemy, że będzie smaczne. W tym przypadku... nie spodziewałam się, że aż tak! :) Jest to wyjątkowe połączenie kruchego, kakaowego ciasta z jabłkami i delikatną masą kokosową. Ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku
Świat Ciastamoje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne
Lamarida.pltakiego przepisu. Rok temu próbowałam zrobić podobne, ale ciasta wyszło za mało i całość nie wyglądała dobrze, więc odpuściłam sobie publikację i w zamian na blogu pojawiły się kruche ciasteczka . Ciasto, jak na biszkopt przystało, jest bardzo delikatne, puszyste i kokosowe Nie zawiera glutenu i jest słodkie dzięki dodatkowi ksylitolu. Środek, czyli kotek jest z dodatkiem karobu, ale możecie też
Fitkottakiego przepisu. Rok temu próbowałam zrobić podobne, ale ciasta wyszło za mało i całość nie wyglądała dobrze, więc odpuściłam sobie publikację i w zamian na blogu pojawiły się kruche ciasteczka . Ciasto, jak na biszkopt przystało, jest bardzo delikatne, puszyste i kokosowe Nie zawiera glutenu i jest słodkie dzięki dodatkowi ksylitolu. Środek, czyli kotek jest z dodatkiem karobu, ale możecie też
FitkotOstatnio pozostało mi trochę kruchego, kakaowego spodu, więc zamroziłam go, a dziś użyłam do nowego przepisu. Serniczek na zimno z frużeliną malinową <3 Idealne ciasto na niedzielę. Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldUwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 4 żółtka 220 g masła 100 g cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia