przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:493/1100)

Gluten – co to jest? 55

wewnątrz ciasta. Tak jak gumowy balon stanowi barierę dla powietrza zawartego w środku. Powstanie glutenu jest niezależne od mechanizmów spulchniania ciasta . Proszek do pieczenia lub drożdże przyczyniają się do mechanizmu powstania cząstek powietrza w cieście. Jednak znając mechanizmy powstawania glutenu możemy sami przejąć kontrolę nad finalnym wyglądem naszego ciasta. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru składników. Jeśli robimy ciasto drożdżowe(...)przeszkadzają tym białkom w formowaniu glutenu. Co za tym idzie ciasta wykonane na bazie mąki żytniej lub jęczmiennej, nie rosną tak bardzo jak ciasta pszenne. Tłuszcz jest substancją, która przeszkadza w procesie formowania się glutenu. Za tą przyczyną ciasta zawierające dużo mąki, ale i też dużo tłuszczu są nadal kruche. Do ciast drożdżowych tłuszcz dodajemy na końcu. Sprzymierzeńcem glutenu jest

SmartBake.pl
TARTA ŚMIETANOWO - OWOCOWA + FILMIK 86

Tarta to smaczne ciasto o kruchym spodzie. Przygotowałam je z masą śmietanową i owocami. Wyszła smaczna. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 100 g masła 1 jajko  200 g mąki pszennej 3 łyżki cukru  1 łyżka soku z cytryny szczypta proszku do pieczenia MASA : 250 ml śmietany 30 % 2 serki waniliowe ( homogenizowane

Kulinarne Fantazje Marioli
Mazurek z makiem i bakaliami 134

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.  Może sam mak nie jest dość(...)oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki, ale ja bardzo lubię jego smak i chętnie go używam. Mazurek będzie kruchy, jeśli ciasto będzie krótko zagniatane i schłodzimy je przed wałkowaniem. Do rozwałkowania i pieczenia spodu do mazurka zawsze wykorzystuję papier do pieczenia firmy Stella . Papier jest z obu stron powleczony silikonem

Kuchcik gotuje
Pizza z sosem pomidorowym na krucho-drożdżowym cieście. 159

czasu do czasu lubię przygotować pizzę na obiad, najczęściej robię ją na drożdżowym cieście, ale tym razem pokusiłam się na ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo polecam. Tak przygotowana pizza jest pyszna. Idealne ciasto, aromatyczny sos, ulubione pieczarki i ser. Przygotujcie ją na obiad. Zapraszam :) Do przygotowania sosu użyłam ketchupu, który otrzymałam od  JAMAR   w ramach współpracy , jest

Izabelawkuchni
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 175

stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia

Kuchnia Paulettes
Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach 146

Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć. Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru

Gotowanie i blogowanie
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 135

żaden nie miałam już czasu) i tarty. Nic nie rośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczne kruche ciasteczka 393

Czasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z

Kulinarny Pamiętnik
Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem 154

białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik(...)dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połowę ubitych białek dodać do budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut

Passions hobbies life
CIASTO TARTE Z JABŁKAMI PLEŚNIAK 134

pieczenia, margaryny/masła i żółtek zagniatamy ciasto ( uwaga   jest dość kruche i sypkie), następnie formujemy 3 równe kulki, do jednej z nich dodajemy kakao ( gdyby ciasto było na tyle kruche, że nie da się uformować kulki ,można dodać 1-2 łyżki wody. Każdą z kulek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny białka ubijamy

Słodkie zapomnienie
Pleśniak po liftingu wg Aleex 140

mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. 2. Szybko zagnieść ciasto. Będzie bardzo kruche i sypkie, może przypominać kruszonkę, którą ledwo da się posklejać. 3. Ciasto podzielić na 3 nierówne części, do jednej z nich dodać kakao. Uformować 3 kule i włożyć

W mojej kuchni
Cynamonowa tarta ze śliwkami 138

gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista cynamonowego różni się od przygotowania zwykłego ciasta kruchego tylko dodatkiem cynamonu. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem jedno opakowanie (16 gram) cukru wanilinowego. Dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego

Wyprawy kulinarne
Szarlotka z kruszonką bez cukru 142

Pyszna bardzo prosta szarlotka na kruchym spodzie i to bez cukru :)  Z chrupiącą kruszonką na wierzchu - raz zrobicie i przepadniecie :) SKŁADNIKI (na blaszkę 27x22 cm lub tortownicę)                         2 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła 200g 1 jajko 1/4 szklanki ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kwaskowych jabłek (lub 800 g musu jabłkowego) cynamon - ile lubicie :)  PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, słodzidło i pokrojone w kostkę zimne masło (możemy wykorzystać malakser/termomix itp). Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania