przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:493/1100)

Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem 161

białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik(...)dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połowę ubitych białek dodać do budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut

Passions hobbies life
CIASTO TARTE Z JABŁKAMI PLEŚNIAK 140

pieczenia, margaryny/masła i żółtek zagniatamy ciasto ( uwaga   jest dość kruche i sypkie), następnie formujemy 3 równe kulki, do jednej z nich dodajemy kakao ( gdyby ciasto było na tyle kruche, że nie da się uformować kulki ,można dodać 1-2 łyżki wody. Każdą z kulek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny białka ubijamy

Słodkie zapomnienie
Pleśniak po liftingu wg Aleex 153

mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. 2. Szybko zagnieść ciasto. Będzie bardzo kruche i sypkie, może przypominać kruszonkę, którą ledwo da się posklejać. 3. Ciasto podzielić na 3 nierówne części, do jednej z nich dodać kakao. Uformować 3 kule i włożyć

W mojej kuchni
Cynamonowa tarta ze śliwkami 145

gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista cynamonowego różni się od przygotowania zwykłego ciasta kruchego tylko dodatkiem cynamonu. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem jedno opakowanie (16 gram) cukru wanilinowego. Dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego

Wyprawy kulinarne
Szarlotka z kruszonką bez cukru 150

Pyszna bardzo prosta szarlotka na kruchym spodzie i to bez cukru :)  Z chrupiącą kruszonką na wierzchu - raz zrobicie i przepadniecie :) SKŁADNIKI (na blaszkę 27x22 cm lub tortownicę)                         2 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła 200g 1 jajko 1/4 szklanki ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kwaskowych jabłek (lub 800 g musu jabłkowego) cynamon - ile lubicie :)  PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, słodzidło i pokrojone w kostkę zimne masło (możemy wykorzystać malakser/termomix itp). Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka 134

Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim kremu, a ciasto piecze się w całości, a nie przekłada. W kremówce orzechowej z Mirocina urzekło mnie szczególnie ciasto krucho-drożdżowe, które jest delikatne, kruche, ale też niezwykle smaczne. Warstwa orzechowa jest

Trzeci talerz
Tradycyjna Pani Walewska 1011

Przepis na najlepsze ciasto na świecie jest stary jak świat. Kilka lat temu dostałam do od koleżanki. Pani Walewska towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jest tak

Prosty przepis na
Sernik z bezą kokosową 131

Niepozorny, a bardzo smaczny serniczek. Kremowy. Nie za słodki. Jak dla mnie idealny. Początkowo przygotowanie masy serowej może budzić obawy, jest ona bowiem bardzo rzadka. Taka

Smaki Na Talerzu
Amerykańska szarlotka - Apple pie 151

Przepyszna szarlotka, z małą ilością ciasta, za to z ogromną ilością jabłek. Nadzienie jabłkowe aromatyzowane jest wanilią, tym razem bez dodatku cynamonu. Smak winno-kwaskowatych jabłek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK Z KAKAOWYM KRUSZONEM 136

Wspaniale kruche i mocno kakaowe ciasto a w środku pyszna serowa warstwa to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sernik  jest mega kremowy, idealnie słodki po prostu znakomity :) Polecam SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki śmietany 25 dag masła lub margaryny 3 żółtka (białka odkładamy

Pani na deser
Rogaliki z makiem i marcepanem 216

nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto

maniapieczenia
STYROPIAN Z MANDARYNKAMI 209

Już dawno miałam ochotę na zrobienie tego ciasta, w końcu się udało. Większość osób tradycyjnie dodaje brzoskwinie z puszki, ja akurat miałam mandarynki w puszce - wyszło

słodki bratek
Najlepsza i najprostsza szarlotka 161

mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... Składniki: 3 szkl. mąki  margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  4 jajka 1 szkl. cukru 1, 25 dag jabłek, cynamon   Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min. Jabłka

Gotuj z Agnes
Strucla z makiem 169

Istnieje przekonanie, że strucla to trudny do przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny

Tagebuch po polsku
Sakiewki z tuńczykiem 103

Sakiewki z tuńczykiem 2016-04-06 17:07:36 Ilość porcji: 12 Ciasto francuski to niezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam

Wędrówki po kuchni