przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:493/1100)

Gluten – co to jest? 60

wewnątrz ciasta. Tak jak gumowy balon stanowi barierę dla powietrza zawartego w środku. Powstanie glutenu jest niezależne od mechanizmów spulchniania ciasta . Proszek do pieczenia lub drożdże przyczyniają się do mechanizmu powstania cząstek powietrza w cieście. Jednak znając mechanizmy powstawania glutenu możemy sami przejąć kontrolę nad finalnym wyglądem naszego ciasta. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru składników. Jeśli robimy ciasto drożdżowe(...)przeszkadzają tym białkom w formowaniu glutenu. Co za tym idzie ciasta wykonane na bazie mąki żytniej lub jęczmiennej, nie rosną tak bardzo jak ciasta pszenne. Tłuszcz jest substancją, która przeszkadza w procesie formowania się glutenu. Za tą przyczyną ciasta zawierające dużo mąki, ale i też dużo tłuszczu są nadal kruche. Do ciast drożdżowych tłuszcz dodajemy na końcu. Sprzymierzeńcem glutenu jest

SmartBake.pl
TARTA ŚMIETANOWO - OWOCOWA + FILMIK 93

Tarta to smaczne ciasto o kruchym spodzie. Przygotowałam je z masą śmietanową i owocami. Wyszła smaczna. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 100 g masła 1 jajko  200 g mąki pszennej 3 łyżki cukru  1 łyżka soku z cytryny szczypta proszku do pieczenia MASA : 250 ml śmietany 30 % 2 serki waniliowe ( homogenizowane

Kulinarne Fantazje Marioli
Mazurek z makiem i bakaliami 137

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.  Może sam mak nie jest dość(...)oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki, ale ja bardzo lubię jego smak i chętnie go używam. Mazurek będzie kruchy, jeśli ciasto będzie krótko zagniatane i schłodzimy je przed wałkowaniem. Do rozwałkowania i pieczenia spodu do mazurka zawsze wykorzystuję papier do pieczenia firmy Stella . Papier jest z obu stron powleczony silikonem

Kuchcik gotuje
Pizza z sosem pomidorowym na krucho-drożdżowym cieście. 165

czasu do czasu lubię przygotować pizzę na obiad, najczęściej robię ją na drożdżowym cieście, ale tym razem pokusiłam się na ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo polecam. Tak przygotowana pizza jest pyszna. Idealne ciasto, aromatyczny sos, ulubione pieczarki i ser. Przygotujcie ją na obiad. Zapraszam :) Do przygotowania sosu użyłam ketchupu, który otrzymałam od  JAMAR   w ramach współpracy , jest

Izabelawkuchni
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 182

stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia

Kuchnia Paulettes
Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach 149

Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć. Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru

Gotowanie i blogowanie
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 141

żaden nie miałam już czasu) i tarty. Nic nie rośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczne kruche ciasteczka 398

Czasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z

Kulinarny Pamiętnik
Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem 156

białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik(...)dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połowę ubitych białek dodać do budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut

Passions hobbies life
CIASTO TARTE Z JABŁKAMI PLEŚNIAK 136

pieczenia, margaryny/masła i żółtek zagniatamy ciasto ( uwaga   jest dość kruche i sypkie), następnie formujemy 3 równe kulki, do jednej z nich dodajemy kakao ( gdyby ciasto było na tyle kruche, że nie da się uformować kulki ,można dodać 1-2 łyżki wody. Każdą z kulek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny białka ubijamy

Słodkie zapomnienie
Pleśniak po liftingu wg Aleex 146

mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. 2. Szybko zagnieść ciasto. Będzie bardzo kruche i sypkie, może przypominać kruszonkę, którą ledwo da się posklejać. 3. Ciasto podzielić na 3 nierówne części, do jednej z nich dodać kakao. Uformować 3 kule i włożyć

W mojej kuchni
Cynamonowa tarta ze śliwkami 143

gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista cynamonowego różni się od przygotowania zwykłego ciasta kruchego tylko dodatkiem cynamonu. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem jedno opakowanie (16 gram) cukru wanilinowego. Dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego

Wyprawy kulinarne
Szarlotka z kruszonką bez cukru 146

Pyszna bardzo prosta szarlotka na kruchym spodzie i to bez cukru :)  Z chrupiącą kruszonką na wierzchu - raz zrobicie i przepadniecie :) SKŁADNIKI (na blaszkę 27x22 cm lub tortownicę)                         2 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła 200g 1 jajko 1/4 szklanki ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kwaskowych jabłek (lub 800 g musu jabłkowego) cynamon - ile lubicie :)  PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, słodzidło i pokrojone w kostkę zimne masło (możemy wykorzystać malakser/termomix itp). Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka 125

Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim kremu, a ciasto piecze się w całości, a nie przekłada. W kremówce orzechowej z Mirocina urzekło mnie szczególnie ciasto krucho-drożdżowe, które jest delikatne, kruche, ale też niezwykle smaczne. Warstwa orzechowa jest

Trzeci talerz
Tradycyjna Pani Walewska 1006

Przepis na najlepsze ciasto na świecie jest stary jak świat. Kilka lat temu dostałam do od koleżanki. Pani Walewska towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jest tak

Prosty przepis na
Sernik z bezą kokosową 128

Niepozorny, a bardzo smaczny serniczek. Kremowy. Nie za słodki. Jak dla mnie idealny. Początkowo przygotowanie masy serowej może budzić obawy, jest ona bowiem bardzo rzadka. Taka

Smaki Na Talerzu
Amerykańska szarlotka - Apple pie 147

Przepyszna szarlotka, z małą ilością ciasta, za to z ogromną ilością jabłek. Nadzienie jabłkowe aromatyzowane jest wanilią, tym razem bez dodatku cynamonu. Smak winno-kwaskowatych jabłek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK Z KAKAOWYM KRUSZONEM 133

Wspaniale kruche i mocno kakaowe ciasto a w środku pyszna serowa warstwa to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sernik  jest mega kremowy, idealnie słodki po prostu znakomity :) Polecam SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki śmietany 25 dag masła lub margaryny 3 żółtka (białka odkładamy

Pani na deser
Rogaliki z makiem i marcepanem 209

nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto

maniapieczenia
STYROPIAN Z MANDARYNKAMI 205

Już dawno miałam ochotę na zrobienie tego ciasta, w końcu się udało. Większość osób tradycyjnie dodaje brzoskwinie z puszki, ja akurat miałam mandarynki w puszce - wyszło

słodki bratek
Najlepsza i najprostsza szarlotka 155

mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... Składniki: 3 szkl. mąki  margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  4 jajka 1 szkl. cukru 1, 25 dag jabłek, cynamon   Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min. Jabłka

Gotuj z Agnes
Strucla z makiem 164

Istnieje przekonanie, że strucla to trudny do przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny

Tagebuch po polsku
Sakiewki z tuńczykiem 97

Sakiewki z tuńczykiem 2016-04-06 17:07:36 Ilość porcji: 12 Ciasto francuski to niezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam

Wędrówki po kuchni
Bułeczki zawijane z warzywami i serem 159

Dzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo

Smaczna Pyza
Sernik czarno biały 274

ciasta. Składniki na ciasto: 3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek

Apetyczna babeczka
Galette z ananasem 201

Kolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasem Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo:  kilka plastrów świeżego ananasa Składniki na ciasto zagniatamy

NaKońcuJęzyka
Śmietanowiec z czereśniami 174

Na pewno spotkaliście się już kiedyś z ciastem o nazwie Styropian... No właśnie, może ktoś wytłumaczy mi skąd taka niesłuszna nazwa?? Upiekłam to ciasto i według

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania