przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:499/1100)

Pychotka 3845

Wyjątkowo delikatne ciasto, bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Polecam do porannej kawy :).Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej1 kostka margaryny, 25 dag 4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia

Apetyczna babeczka
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 258

Dziś zapraszam na wyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego. Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera

Wyprawy kulinarne
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 210

Zawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą . Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:)  Ciasto

Z miłości do słodkości
Pleśniak 347

rzepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rurki z adwokatem 192

wersji dla dorosłych z pysznym kremem adwokatowym. Kruche, pyszne i najlepiej od razu zróbcie ich więcej. Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła 250g mascarpone 100g śmietany kremówki 36% 75ml likieru adwokat 3 łyżki cukru pudru Olej lub masło do smarowania foremek Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy

Gotowanie i blogowanie
Słodka kostka czyli ciasto architekta 203

Przepis na to ciasto bardzo długo czekał na realizację, ciągle wydawało mi się, ze jest za trudny zbyt pracochłonny albo nie było wystarczającej ilości chętnych na

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 256

g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksować kilka sekund. Masło powinno by w widocznych kawałkach. Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować

SzczyptaSmaQ
Pieczone pierożki z farszem z kaczki 170

Pyszne, sycące pierogi przygotowane z kruchego, półfrancuskiego ciasta. Wypełnione farszem z pieczonej kaczki doskonale komponują się z żurawinowym dipem. Zaletą tych pierożków jest to, że można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna przekąska np. podczas oglądania meczu. Składniki na ciasto (50 szt pierożków): 200 g masła 500 g mąki pół łyżeczki soli 3 jajka

Kierunekuchnia
MIODOWNIK 171

W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodowych ciast, tradycyjną wersję miodownika wzbogaciłam dodatkiem masy orzechowej, którą posmarowałam wierzch ciasta. Lekko słona masa z kawałkami orzechów

słodki bratek
Klasyczne ciasto z dynią 208

Była już zupka z dyni , teraz mam dla Was pyszne ciasto, oczywiście z dodatkiem dyni:) Ciasto w smaku bardzo przypomina jabłecznik, jeśli więc lubicie jabłeczniki, na

Z miłości do słodkości
Ciasto budyniowe z kaszą manną 743

dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę i obu ich użyłam(...)nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe z kaszą manną Składniki: ciasto kruche 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko masa 2 jajka 1 białko 80g cukru pudru sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny 200g kwaśnej śmietany

Smakołyki Bereniki
Kruche Wiatraczki 200

Najprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;) Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego rodzaju kruche ciasteczka.  U mnie akurat powstały wiatraczki. Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :) Uwielbiam wakacje! :)   Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków. SMACZNEGO! :) Składniki: 750g mąki pszennej margaryna szklanka gęstej

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka pomarańczowe 67

Kruche i chrupkie ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem czekoladowego lukru smakują świetnie Są bardzo łatwe i szybkie, zatem doskonałe na krótkie popołudnie w kuchni Składniki na około 20 sztuk: 2 ¼ szklanki mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy Lukier: 2 płaskie łyżki kakao(...)czubate łyżki cukru pudru 3-4 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na 3-4 mm i wykrawam koła. W co drugim kole wykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę

Słodki sentyment
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 119

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy

Trzeci talerz
Ciasto rabarbarowe z bezą i płatkami migdałowymi 85

Doskonałe, puszyste ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruchą bezą pieczoną z płatkami migdałowymi.  Przepis na blachę o wymiarach 25 x 36 Co potrzeba na ciasto:   1 i 1/2 kg rabarbaru, 200 g masła, 200 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka całe, 4 żółtka 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 100 g skrobi ziemniaczanej(...)gorące, podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 minut na termoobiegu w takiej samej temperaturze. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy nieznacznie drzwiczki, zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Beza na cieście powinna być krucha i koloru złotego. Smacznego :)) rabarbar, beza

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania