Spód : 1 kubek mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła, schłodzonego pół łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli Masa
Luźna KuchniaSłodkościom ze sklepu mówię zdecydowanie nie!!! Kruchutkie pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu czekoladowego na bazie margaryny Palma firmy Bielmar. Ciasteczka wyszły bardzo kruche o czekoladowym smaku z lekką nutą musu czarnej porzeczki. Ciasto: 1½ szklanki mąki 3 torebki budyniu czekoladowego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g margatyny 2 jajka
Kulinarne pyszności MolkiLekka tarta z jeżynami, która zniknęła tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia przekroju. Ostatnio zrobiłam się ogromną fanką takich delikatnych deserów ale szybkimi krokami zbliża
Pieguskowa KuchniaSezon truskawkowo – rabarbarowy w pełni więc skusiłam się na tartę. W wersji pełnoziarnistej ta rustykalna tarta z rabarbarem jest zaskoczeniem w mojej kuchni. Tarta wyszła
Pieguskowa KuchniaNajprostsze w wykonaniu rogaliki do popołudniowej herbaty:) Składają się z kilku składników a za nadzienie może Wam posłużyć marmolada, krem czekoladowy czy owoc. Pełna dowolność:) około
Ania i Marcin gotująPowoli rozpoczyna się sezon rabarbarowy. Rabarbar możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych ciast i deserów. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne krucho- drożdżowe ciasto z rabarbarem. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, Kruszonka
Tradycyjna kuchnia KasiCześć i czołem ;) Wracam do Was po świątecznej przerwie troszkę jeszcze rozleniwiona, ale gotowa do pracy :) Mam nadzieję, że zdążyliście już trochę odpocząć po świątecznych smakołykach
brunetkawkuchnisprawa wygląda w innych domach, ale w naszym w każde święta na stole goszczą te same ciasta. Do znudzenia. Boże Narodzenie – stały skład: makowce, sernik na kruchym spodzie, ciasto szefowej. Ciasto szefowej jest obłędne, ale okrutnie słodkie, serników nie jem (nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec
wcinaj tomielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto będzie kruche ale nie powinno się ani sypać, ani kleić.Z ciasta uformowałam kulę, podzieliłam na 4 części i każdą osobno rozwałkowywałam. Można użyć stolnicy lub blatu szafy. Ja na blacie (przesmarowanym
Smaczne ZdroweDzisiaj mamy trochę wiec wolnego i jakoś dopadł mnie leń. Nie chciało mi się specjalnie piec a w szufladzie od jakiegoś czasu zalegały mi budynie, kisiele
ciastkarnia na kruchym spodzieJakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę
Moje domowe kucharzenieMaślane ciasteczka – kwiatki Kruche, delikatne i bardzo smaczne maślane ciasteczka w kształcie kwiatków. Wykonanie ich wcale nie jest trudne i z pewnością bardzo chętnie pomogą nam w tym małe rączki. Ciasteczka są pyszne i efektownie wyglądają, polecam! Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka(...)podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto *** *** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy *** *** Jasne ciasno podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy w nim za pomocą szklanki lub kieliszka kółeczka *** *** Ciemne ciasto rozwałkowujemy cieniej niż jasne ciasno, na około 0,5cm grubości. Następnie również wycinamy kółeczka
Blog z ApetytemJa wiem, że dziś Tłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak
kolorowotorcikowopierwszy nasze borówki wydały dość spory plon:) Od razu zobaczyłam w myślach tartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny, 60g cukru, 250g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki
Z miłości do słodkościSerowe paluchy z ciasta francuskiego. Jest to chrupiący i uzależniający pomysł na przekąskę z ciasta z francuskiego . Ciasto francuskie pełne roztopionego sera, z odrobiną czosnku i szczypiorku , te paluchy będą naszą ulubioną przekąską . Jest to znakomity pomysł na przystawkę , szybki poczęstunek . Paluchy z ciasta francuskiego są łatwe do przygotowania i naprawdę szybko znikają. Idealna przekąska, która łączy w sobie(...)szczypiorek do posypania – sól, pieprz Ciasto francuskie rozwałkuj i posyp całość startym serem mozzarella. Następnie rozwałkuj, aby docisnąć ser do ciasta francuskiego. Złóż ciasto na pół i ponownie rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Jajko rozbełtaj z solą i pieprzem i posmaruj wierzch ciasta. Posyp delikatnie odrobiną startego sera. Ciasto francuskie pokrój w paski, każdy z nich skręć
Zdrowy Styl Joanny