Uwielbiam ciasteczka. Zwłaszcza takie kruche, maślane, przełożone konfiturą. Jednym trzeba poświecić więcej czasu innym mniej. Te zdecydowanie należą do tych mniej wymagających, co mnie bardzo ucieszyło. Zacznę od tego, że wyglądają uroczo. Są kruchutkie z chrupiącą bezą a przełożone konfiturą z czarnej porzeczki sprawiają wrażenie obłędnych. Musiałam chować przed moim małym pomocnikiem, gdyby mógł zjadłby wszytskie. A zabawa razem zanim(...)cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy białka
Made By Mom And SonMajowy rabarbar najlepszy więc zapraszam na kolejne ciasto z tym warzywem. inspiracja tu klik ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru
Kolorowa kuchnia ElkiPychotka znana też pod nazwą Pani Walewska. Przepyszne ciasto,idealnie sprawdza się podczas świąt i różnych uroczystości. na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru
Kolorowa kuchnia ElkiMazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Mazurka można udekorować dowolnie – ja użyłem między innymi
AleTorcikMazurek to typowo wielkanocne kolorowe i bardzo słodkie ciasto. Ja zamiast jednego dużego zrobiłam mnóstwo małych mazurków i to w dwóch wersjach. Pomysł okazał się świetny
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy , a
Smakowy Rajradyc yjny sernik na kruchym spodzie z kruchutką "kratką" na wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą, gęstą masą serową z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, a przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego
Słodka StronaSKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Ciasto: 30 dkg mąki 10 dkg masła szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz: 4 duże
RAROSSAStrasznie nie lubię pakowania, zawsze mam wrażenie, że czegoś nie wezmę, trochę o dziwne w sumie bo podróżować bardzo lubię, wiec trochę się to kłoci z
ciastkarnia na kruchym spodzielanguage:EN-US;} Śliwki, to jedne z ulubionych jesiennych owoców mojej rodziny. Kocham swoją rodzinę i uwielbiam ich rozpieszczać. I dlatego to ciasto jest wyjątkowe, bo dla wyjątkowych ludzi. Idealne do popołudniowej herbaty na osłodę jesiennej pogody. Kruchy spód, śliwkowe wnętrze przykryte chrupiącą bezową pianką z płatkami migdałowymi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ciasta: 2 szklanki mąki tortowej extra Basia 1 szklanka mąki krupczatki 250 g masła 5 żółtek ( białka do bezy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru
W garach u Gosiascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} C IASTO KRUCHE: 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki soku z cytryny NADZIENIE CZEKOLADOWE: 80 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietanki(...)cukru 2 łyżki mąki pszennej 3-4 gruszki Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować
kolorowotorcikowogofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów na szybkie przysmaki. Niżej w przepisie napisałam aby ciasto schłodzić godzinę w lodówce, a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;) i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam, piekę i jemy! Składniki na około 16 rogalików(...)temperatury 200 stopni ustawiając grzanie góra-dół. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier, jajka i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko
Życie zaczyna się w kuchnijajko Szparagi obrać ze skórki, wierzchołki pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu. Przygotować ciasto; mąkę, żółtka i masło razem z przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez
Gotowanie jest łatwednie i bokach formy do tarty. Zmielone migdały mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie gęsta masa. Układamy ją równomiernie na ciasto. Na wierch układamy borówki. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego wąskie paseczki i układamy je naprzemiennie warstwie borówek tworząc kratkę. Rozbełtanym jajkiem smarujemy paski ciasta i posypujemy je cukrem. Ciasto wykładamy
ciastkarnia na kruchym spodziesłodko, jak i w wersji wytrawnej. Można do niej dodać to, na co ma się ochotę, trzeba tylko nauczyć się przygotowywać ciasto, co jest banalnie proste :) Jako że kruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej
Zgrabne Gotowanie