przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:482/1100)

ciasto kruche z jabłkami 161

składniki na cisto: 190 g mąki 20 g cukru 100 g masła 1 żóltko 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki orzechowe 206

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto

Trzeci talerz
Mazurek marcepanowy 124

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Mazurek jest najbardziej rozpoznawalnym, wielkanocnym ciastem. Może być domową zabawą dla rodziców i dzieci oraz wspaniałym dodatkiem na świąteczny stół. …

My Blueberry Corner
Ciasto angielskie 1293

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ten przepis dostałam jakieś 15 lat temu od sąsiadki. To ona nazwała je „ciastem angielskim” (z Anglią ma tyle wspólnego …

My Blueberry Corner
Keks 103

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ten keks różni się od tradycyjnego. Zamiast ciasta piaskowego jest ciasto półkruche. Dla mnie to zmiana na lepsze. Keks to …

My Blueberry Corner
Faworki Chrusty 175

cukrem. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Ugniatamy na jednolitą masę. Rozbijamy wałkiem ok. 10 minut (polega to na rozpłaszczaniu ciasta, następnie zwijaniu i znowu ubijaniu). Dzięki temu ciasto będzie kruche z bąbelkami. Następnie porcjami wałkujemy ciasto na cienkie placki, podsypując mąką, aby ciasto się nie przykleiło do blatu. Ciasto najpierw kroimy na paski szerokości 3-4 cm, następnie tniemy

tojestpyszne.blogspot.com
Kruche trójkąty 158

Składniki na około 30 sztuk ciasteczek:200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego 2

Świat Ciasta
Chrust czyli faworki 178

ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki.  Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski

Kulinarne przygody Gatity
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 202

przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale troszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche migdałowe ..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre.. 1 szkl. mąki  1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 226

naprawdę ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było

Ratunku obiad
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 431

wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta z truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Relacja z warsztatów kulinarnych WINIARY z Davidem Gaboriaud 104

kurkami, pieczoną cebulką oraz kotlecikami jagnięcymi. Niebo w gębie. DESER – Tarta na kruchym spodzie z kremem migdałowym i rabarbarem Deser tylko dosłodził już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem migdałowy, przygotowaliśmy wcześniej, ponieważ wymagałY schłodzenia. Ciasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem, podsmażony rabarbar i świeże truskawki. Jeszcze raz do pieca

Moniki Smakołyki
Przekładane kruche ciasto z marmoladą 74

Zwyczajne ciasto w niezwyczajnej odsłonie. Trzy kruche placki, w dwóch kolorach, przełożone marmoladą. W oryginale były dwa ciemne placki i jeden jasny, ja natomiast zrobiłam wersję odwrotną. Mój m-żonek uwielbia takie ciasta, więc dla niego im więcej marmolady tym lepiej. Uprzedzam jednak, aby nie była bardzo słodka, ponieważ jej smak dominuje i w połączeniu z lukrem ciasto by było

Arabeska waniliowa
Tartelki z owocami i budyniem 175

Pyszne kruche tartelki nadziane budyniem, owocami i galaretką. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016". Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (8 sztuk): 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania