Pyszne, kruche ciasteczka, tym razem w wersji bezglutenowej. To pierwszy taki eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z ciasta można także przygotować kruchy, bezglutenowy spód. Można użyć dowolnych mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam je z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, następne będą z mąką i skrobią kukurydzianą. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej(...)szklanka skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej - 1 jajko - 1 żółtko - 200g zimnego masła - 1/2 szklanki ksylitolu - szczypta soli Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Użyłam do tego miksera. Następnie uformować kulę (u mnie 2), zawinąć ją w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką i wykrawać
Smaczne ZdroweDelikatne, kruche babeczki z jabłkami Jabłuszka bardzo lubię a desery przygotowane z ich dodatkiem uwielbiam robić. Zapach jabłek z cynamonem unoszących się w domu kojarzy mi się z takim ciepłem i miłą atmosferą. Te babeczki były robione spontanicznie, bo po prostu naszła mnie ochota na coś dobrego, i żeby zrobić przyjemność mężowi. :) Przepis prosty a jaki efektowny. :) Zapraszam... Przepis(...)Składniki: (około 15 babeczek) na ciasto: 130 g mąki 75 g masła 1 jajko 4 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia na nadzienie: 3 jabłka 5 łyżek wody 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek cukru brązowego ____________________________ cukier puder do dekoracji Wykonanie
Mój pomysł natortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 200 g śmietany 36% 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru) 4 jajka Wszystkie składniki(...)termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Masa krówkowa: 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 1 łyżka mleka oraz: 25 g migdałów w słupkach Migdały uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Cukierki
maniapieczeniaHejka! Jak ten czas leci! I jak ciepło! Aż się boję pomyśleć co to będzie jak przyjdą mrozy? Piękna złota jesień! Trzeba to uczcić! Zapraszam na
codojedzeniaDosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki do kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsypujemy do środka papaję, posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym, zakrywamy okręgami wyciętymi z ciasta- też należy je ponakłuwać. Wstawiamy do piekarnika na dosłownie 15 minut- do momentu
Luźna Kuchniaorzechami włoskimi “ „ Ciastka” jabłkowe bez pieczenia Na potrzeby książki przerobiłam również mój przepis na najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe” oraz “ Tartę z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką ” na wersję bez cukru . Na moim Instagramie w zapisanych relacjach, możecie podejrzeć jak wyglądała praca nad książką. Książka “ Owocowe historie. Desery i Przetwory
Moja DelicjaSłodko-kwaśne ciasto na kruchym spodzie i pianką na wierzchu. Zwykle ciasta z rabarbarem trzeba dosładzać, aby zrównoważyć kwaśny smak. Nie w tym przypadku. Tutaj rabarbar przełamuje słodycz. A że jest to amerykański przepis, więc wcale mnie to nie dziwi. Amerykanie lubią przesłodkie ciasta, a to z rabarbarem pod względem słodyczy przypomina popularny 'pecan pie' (swoją drogą
Arabeska waniliowasumie w sklepach są dostępne choć nie są to polskie borówki. Dziś polecam Wam pyszne ciacho z borówkami ale jeśli ich nie macie możecie użyć innych owoców. Ciasto jest kruche z delikatną pianką. Jednym słowem idealne ciasto na każdą okazję a na zbliżające się Święta w sam raz. Do wyłożenia blaszki użyłam papieru do pieczenia Stella , który zakupiłam w sklepie
Ewa w kuchniRogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy
słodki bratekKaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit
Słodka Stronajaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a mało ciasta i ta właśnie taka jest. Z kruchym, delikatnym ciastem i dużą ilością jabłek. W smaku przepyszna, rozpływająca się wręcz w ustach. Teraz mamy sezon na jabłka więc zachęcam was do upieczenia
Marta GotujePrzyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Nadzienie: 3 jajka 150 ml śmietanki 30% 80 g mąki 150 g cukru pudru około
Mama Gotujewykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to możemy je delikatnie posypać cukrem pudrem. 1 szklanka(...)kostkę. Migdały i mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki mam po tamtej próbie jest taki, że nie nadaje się do tego ciasto bardzo kruche, ciasteczka z pieczątką muszą być nieco twardsze, co tu zapewnia mi miód dodany do ciasta. Gdzie kupić pieczątki? Są już dostępne w naprawdę wielu sklepach, moje kupiłam w Pepco(...)Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 1 h 30 minut Ilość ciasteczek: 25 Składniki: – 250 g mąki pszennej – 100 g drobnego cukru do wypieków – 125 g zimnego masła – 2 łyżki płynnego
nietylkopasta.plNajprostsze z ciast, które nie wymaga nawet foremki do pieczenia. Tym razem rustykalna tarta w jesiennym wydaniu, z jabłuszkami ułożonymi na marcepanowej kołderce. Dziecinnie proste do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!