łatwe do zapamiętania: na ciasto potrzebujemy tyle samo twarogu, sera i mąki. Możemy je dosłodzić cukrem pudrem lub cukrem z wanilią, ale nie jest to konieczne. W środek kruchego, twarogowego ciasta (wykrawanego szklanką) wkładamy kawałek jabłuszka (np. posypanego cynamonem) i zapiekamy. To wszystko. Są przepyszne! Serowe ciasteczka z jabłkami (36 sztuk): 250 g twarogu (u mnie półtłusty) 250 g masła(...)Wycinamy szklanką kółka. Na połowie każdego kółka układamy cząstkę jabłka i składamy ciasto – otrzymamy usteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Najbardziej kruche są od razu po przygotowaniu i ostudzeniu – aby nie zmiękły, warto
Poezja smakuKruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka Kruchy placek z jabłkami to bardzo popularne ciasto, mimo to dobry przepis zawsze będzie w cenie. Podkarpackie ciasta z jabłkami są podobne do tych, które piecze się w innych regionach, jednak nasze gospodynie lubiły je piec z pewnymi specyficznymi dla lokalnej kuchni dodatkami. Jednym z nich jest amoniak, który użyty obok proszku do pieczenia(...)brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy rozwałkowaną połowę ciasta. Na nią wykładamy jabłka, po czym przykrywamy drugą rozwałkowaną połową ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy ciasto i pieczemy je około 50-60 minut. Po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem. Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka Kruchy placek
Trzeci talerzzdefiniować jako obrzydliwie słodkie wydawało się najdoskonalszym deserem. Teraz, kiedy pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki(...)chałwę można zmiksować lub pokruszyć ręcznie na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z resztą. Wylewamy na przygotowany kruchy spód i wkładamy do piekarnika na 50-60 minut w 170 stopniach. Co istotne, na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, przez co ciasto powinno wyjść bardziej wilgotne w smaku. Śmietankę i resztę pokruszonej chałwy przeznaczonej na polewę mieszamy
sama złodyczBardzo szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka z budyniem. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub jako przysmak dla najmłodszych. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 15 g cukru 1 jajko 120 g zimnego masła szczypta soli 1 łyżka wody WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, cukier, dodać jajko, posiekane nożem masło, sól(...)wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta odrywać małe kawałki, robić z nich kulki i kłaść na blaszce. Każdą kulkę lekko spłaszczyć widelcem. Tak przygotowane ciastka włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut. Upieczone wyciągnąć
Passions hobbies lifeMoje ulubione świąteczne ciasto. Tradycyjna wersja została przeze mnie wzbogacona o kajmak i biszkopty. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła
słodki bratekBardzo lubię krucho drożdżowe ciasto i nie mogło go zabraknąć na święta. Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :) Składniki na jedną roladę Ciasto: 200 g mąki 15 g drożdży 1 jajko kl M 1 żółtko
Gotowanie...to proste !migdałowego ponadto 400 g śliwek cukier puder 2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około
Kuchnia w opałachWYMIARY BLASZKI 39cmx24cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 520g mąki 370g masła 150g margaryny 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: Wszystkie
Dziś Ja gotujeSkładniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli farsz: 450 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 3 ząbki czosnku
czarrna od kuchniSkładniki ciasto: 160 g mąki (pół na pół pszenna i krupczatka Młynomag) 80 g masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie: 20 dkg pieczarek 1 większa
czarrna od kuchniszpatułką. Całość przelać do dobrze wysmarowanej masłem blaszki, inaczej ciasto przywrze do naczynia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut, aż wierzch ciast będzie kruchy a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki. Do ciasta można dodać też pokrojone banany (przed wstawieniem do piekarnika oczywiście). Smacznego
Delusional TrineKolejne z tradycyjnych ciast, które musi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20
słodki bratekNajlepsza bezglutenowa szarlotka jaką zrobiłam. Kruche, delikatne ciasto oraz mnóstwo jabłek z cynamonową nutą. Z kulką lodów waniliowych po prostu poezja.... SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka nadzienie: ok. 2,5 kg jabłek ( u mnie antonówka) ok. 1/3 szklanki cukru ( do smaku) 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki
Kuchnia bezglutenowatarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g cukru szczypta
Pyry na GazI jeszcze jedno ciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła
codojedzenia