tylko swoim najbliższym. Do tego tortu zabierałam się ochoczo z głową, z konkretnym pomysłem :) Miał być niezbyt słodki, delikatny i dość lekki. Udało się. Kokosowy tort śmietanowy biszkopt (rzucany) o średnicy 20 cm: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe Robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce
Dzieje kuchennej WiewióryPanowie udekorowałam go w kolorach lekko pastelowych. Każda kobieta z pewnością ucieszy się z takiego doboru kolorów, z bieli, pudrowego różu, z delikatności… Torcik składa się z czterech biszkoptów, dwóch lżejszych i dwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache(...)białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy powoli żółtka. Ubijamy do otrzymania puszystej piany. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę
Made By Mom And SonMarysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)cukru (w oryginale 200g) 5 żółtek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżka kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami
Ala piecze i gotujeMiał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi trochę kremu i zrobiłam także desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :) Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej(...)łyżki czerwonego dżemu / marmolady Ponadto: 1 słoiczek dżemu u mnie wiśniowy cukierki do ozdoby perełki do ozdoby wiórki kokosowe - różowe 50 ml rumu 50 ml ciepłej wody Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać
Bon Appetit Małgorzatybyło łatwe zadanie. Tak przynajmniej myślałam przed przystąpieniem do pracy. Biszkopt, który ma nie opaść, do tego krem, który ma nie spłynąć i jeszcze jakieś ozdoby. No tak, będzie wyzwanie. Jednak czasami trzeba się podjąć czegoś przerażającego, aby pójść krok dalej, a nie stać w miejscu i pastwić się nad tym, co już potrafi się zrobić. Przedstawiam mój drugi tort(...)sądzę, że sami zjecie cały.. Chociaż gdyby nie kalorie, pewnie i ja zjadłabym cały SAMA! Przepis na dość skromny torcik o średnicy 22-23 cm. Tort Jagodowy Biszkopt rzucany: 5 jajek L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy najlepiej w metalowej misce. Białka są ubite, kiedy
Eat Shrimpsprzepiękny kolorowy tort zachwyca wyglądem, prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania. Pieczemy kilka kolorowych biszkoptów, wycinamy okręgi, składamy i przekładamy bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :) Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji(...)Składniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania
Kolizje SmakówTorcik makowo śmietankowy SKŁADNIKI: BISZKOPT I mąka -0,5 szkl jajka -4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II 8 żółtek 2 całe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki 1 łyżka(...)śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej
Kuchnia DanusiPrzepis na bardzo szybki tort na zimno.Dobry szczególnie teraz kiedy za oknem żar się leje. Składniki na biszkopt genueński patrz przepis TUTAJ BISZKOPT KLIK! Jeśli nie chcecie i nie mace czasu bawić się w biszkopt to wystarczą biszkopty do tiramisu. Składniki na piankę- -1 galaretka truskawkowa -litr śmietanki 36% Dodatkowo -truskawki na wierzch lub inne owoce -1 galaretka(...)galaretki,to zależy od wysokości i koloru jaki chcecie uzyskać Gotowy biszkopt wg.przepisu jak wyżej, lub biszkopty włóż z powrotem do tortownicy. Ubij śmietankę na sztywno, rozpuszczoną i zimną galaretkę -postępuj wg.przepisu na opakowaniu galaretki- wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi krążek i lekko dociśnij.Wylej masę
Z Kuchni Do Kuchniblatów biszkoptowych oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście. Biszkopty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym(...)góry tak jak forma). Masy grysikowa i wiśniowa (tej drugiej musimy pozwolić odpowiednio długo tężeć) są na tyle gęste, że nie spływają z ciasta i można spróbować przełożyć biszkopty poza formą, jednakże w formie o wiele łatwiej jest wypełnić masą brzegi ciasta, niż gdyby robić to bez jej użycia. Wiśniowy przekładaniec Składniki: masa grysikowa 300ml mleka 5 łyżek cukru
Smakołyki BerenikiOstatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy , dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem(...)masą musimy odczekać trochę więcej czasu do całkowitego ostudzenia biszkoptu, w przeciwnym razie podczas jego krojenia możemy mieć problem z kruszeniem się ciasta. Przepis jak wiele na moim blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej
Smakołyki Berenikipodzielić na równe porcje. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam pod własne preferencje, dzięki czemu ciasto jest prostsze i szybsze do zrobienia niż oryginał. Składniki na ciasto Czarny Las: Biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 750 ml śmietany(...)łyżeczki żelatyny 100 g cukru pudru 150 ml wody Dodatkowo: 400 g wiśni (mogą być mrożone) garść płatków migdałów tabliczka gorzkiej czekolady nalewka lub likier wiśniowy do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie) Przygotowanie Biszkopt Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wbij
e-PrzepisyKulinarnejedno z najprostszych i najszybszych ciast! Orzechowe ciasto z mini biszkoptami to przepis doskonały na każdą okazję. Wystarczy jedynie 20 minut, aby przygotować to pyszne ciasto z masłem orzechowym. Spis treści: Czy do ciasta można dodać orzechy? Przepis na ciasto z mini biszkoptami Zobacz również inne proste ciasta bez pieczenia Czy do ciasta można dodać orzechy? Tak, do ciasta można(...)dodać posiekane orzechy laskowe, włoskie lub ziemne. Dodatek orzechów sprawi, że ciasto zyska chrupkość. Można również użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów. Przepis na ciasto z mini biszkoptami Orzechowe ciasto z mini biszkoptami Blog Via Gusto To jedno z najprostszych i najszybszych ciast! Orzechowe ciasto z mini biszkoptami to przepis doskonały na każdą okazję. Wystarczy jedynie… Drukuj Proporcje
Via GustoBiszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto? Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”. Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki(...)Masa budyniowa z galaretką: 3 i 1/3 szkl. mleka 2 op. budyniu bananowego, bez cukru 2 op. galaretki, cytrynowe lub krystaliczne Dodatkowo: 2 op. galaretki cytrynowej 2-3 banany Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier, miksujemy za każdym razem przez chwilę. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując chwilę, aż żółtko wkręci się
Smaki Na TalerzuBrzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką) Brzoskwiniowy Obłok to pyszne warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką. Biszkopt z brzoskwiniami i kremem budyniowym to wspaniały deser dla gości, mimo wielu warstw jest prosty w przygotowaniu. Mój przepis na mały biszkopt z 3 jaj uda się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek(...)momentu wyraźnego zgęstnienia. Jaka galaretka pasuje do brzoskwini ? Wybierzcie brzoskwiniową, pomarańczową lub cytrynową, nada się również malinowa. W sezonie można zamienić brzoskwinie na truskawki, maliny, borówki lub inne owoce. Biszkopt z brzoskwiniami z puszki, galaretką i budyniem to fantastyczne, wilgotne, kremowe ciasto na weekend i różne okoliczności. Bardzo polecam, smacznego :) Polecam również moje pyszne Ciasto Aurora z brzoskwiniami
Lekcje w kuchni