wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania Rajskiej Fantazji. Biszkopt: 9 jaj 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Brzoskwinie: 2 galaretki brzoskwiniowe (75 gr każda) puszka brzoskwiń(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję . Biszkopt : do miski włożyć białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać cukier puder
mecooksmaliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku(...)Galaretka czekoladowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka żelatyny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 czubata łyżka kakao Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując
Kuchnia MagdaLenyNasz włoski, rodzinny i jesienny weekend czas zacząć! za oknem spadające liście, słońce a w domu muzyka w tle, radość, kawa i pyszny, kremowy deser! Tiramisu, włoski deser to biszkopty nasączone kawą, przełożone kremem z mascarpone, cukru i żółtek posypany na wierzchu kakao lub czekoladą. Taki deser chodził za mną od tej wiosny, jakoś zawsze przegrywał z innymi słodkościami(...)będzie wyższy z bardziej wyraźnym jasnym kremem, wybór należy do Was. Składniki: 500 g serka mascarpone 5 żółtek 150 g drobnego cukru u mnie na tę formę równo 34 biszkoptów, na dół 16 sztuk, na górną warstwę 18 sztuk 300 ml wrzątku + 3 spore łyżeczki kawy rozpuszczalnej, espresso + 1 łyżeczka amaretto ciemne prawdziwe kakao do posypania wierzchu Przygotowanie: Żółtka ucieram
Zasmakuj Kuchnizanim to nastąpi mam dla Was przepis na taką moją wuzetkę – czyli musi być prosto, smacznie i z ogólnodostępnych składników. Ciasto biszkoptowe zrobiłam na bazie przepisu na biszkopt czekoladowy , ale dodałam do niego rozpuszczone masło i to jest strzał w 10! Dzięki temu spody są idealnie wilgotne i sprężyste, nie zgniatają się pod ciężarem masy śmietanowej. Moja blaszka(...)wymiary 35×24 cm, ciasto podzieliłam na 12 bardzo dużych kawałków. Przy obecnej pogodzie zdecydowanie polecam upiec biszkopt wieczorem poprzedniego dnia. Trochę wysiłku przy pieczeniu wynagrodzi Wam jednak potem deser – mocno schłodzona domowa wuzetka bije na głowę każdą mleczna kanapkę i smakuje bajecznie! Składniki na biszkopt czekoladowy: 6 jajek 120 g mąki pszennej (12 łyżek) 60 g kakao
Ciastkozercyrodzinnych imprez, czy też przyjacielskich spotkań. Nie tylko dobrze smakuje, ale także efektywnie wygląda Koniecznie musicie wypróbować Ciasto imieninowe 2 przepis na blachę o wymiarach 39cm x 23,5cm Biszkopt jasny 4 jaja 3/4 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka przełóż do miski, dodaj cukier i ubijaj na sztywną(...)czasu, aż składniki się połączą. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta Biszkopt ciemny 4 jaja 1/2 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Żółtka oddziel
365 dni dookoła kuchniCiasto na biszkopcie i herbatnikach, składające się z paru pysznych warstw. Słodka masa budyniowa z dodatkiem kajmaku świetnie dopełnia smak truskawek, bitej śmietany i czekolady. Smaczne i lekkie ciasto z truskawkami, które na pewno posmakuje gościom. Moim smakowało ;) BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM BUDYNIOWY Z KAJMAKIEM(...)galaretki truskawkowe 2 szklanki wody DODATKI: 2 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady napar z herbaty i cytryny Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na wysokich obrotach, wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym
https:KKuchniaMniambanalny, szybki w przygotowaniu i efektowny tort, który przygotowałem specjalnie dla Was z okazji zbliżającego się Dnia Mamy . Wystarczy upiec ten biszkopt , który zawsze wychodzi z przepisu na biszkopt idealny , nasączyć go ponczem z odrobiną wody różanej, przełożyć konfiturą malinową (lub inną ulubioną), udekorować pysznym kremem z białą czekoladą, wanilią oraz mascarpone i ozdobić świeżymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Brzmi(...)Dzień Mamy polecam nie tylko ten tort, ale także przepis na ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Food Squarepamiętać, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 5 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: około 180ml(...)krakersów Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie
Mała CukierenkaPuszysty biszkopt, nasączony ponczem alkoholowym, do tego bita śmietana i czekolada, porostu niebo w gębie 😋😋😋. No i ta intrygująca nazwa, grzechem było by nie zrobić tego ciasta 😉😇😈 SKŁADNIKI: (forma 20 x 32 cm) Biszkopt: 4 jajka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Poncz: 3/4 szkl. wody 0,5 szkl cukru łyżka kakao kieliszek alkoholu(...)kostki margaryny Bita śmietana: 2 śnieżki galaretka cytrynowa Polewa czekolada mleczna łyżka masła 5 łyżek mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać
RAROSSAznajdują się wybrane komentarze, które dostaną zestawy cukierków. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy(...)proszku (na 500ml wody) 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 80g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru bita śmietana, marcepan do ozdoby srebrny barwnik spożywczy w proszku Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa
Mała Cukierenkaprzed wami torcik "Kukułkowa rozkosz" - niestety wygląd ze zdjęć nie oddaje rzeczywistego wyglądu, ani przede wszystkim smaku. Składniki: Na formę okrągłą o średnicy 24 cm. Ciasto - biszkopt : 5 dużych jaj 8 łyżek cukru 1 opakownie cukru wanilinowego (16 g) 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 niepełna łyżeczka proszku(...)kubeczki) 220 g cukierków "kukułki" 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu lub wódki 1 łyżka ciemnego kakao 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: biszkopty masa krówkowa (kajmakowa) o smaku kukułek Przygotowanie: Dzień wcześniej w garnuszku najlepiej z grubym dnem rozpuścić cukierki "kukułki" w śmietanie (na krem kukułkowy). Cukierki włożyć do garnuszka, wlać śmietankę i podgrzewać
My sweet a lifedzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera wszystko to co powinna i jest pyszna. Do tego przepisu będzie wprost idealna! Makowiec królewski Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) Masa(...)masy makowej (u mnie masa makowa z bakaliami Helio ) galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa) Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem
PatiGotujenazwą, w starym zeszycie mojej Mamy, zapisany jest przepis na biszkopt z masą cytrynową. To pyszne ciasto moja Mama niegdyś często robiła podczas letnich, upalnych dni. Postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i wykonać go ponownie. Kartki już mocno pożółkłe, więc ciężko było rozszyfrować całość, ale dałam radę:) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z resztą składników. Całość przelewamy do rondelka, stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jak budyń, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie do pieczenia (można lekko go naponczować np esencją herbacianą wymieszaną z sokiem z cytryny). Wylewamy lekko przestudzoną masę cytrynową
Smaki Na Talerzunacieszy oczy. Wygląda fenomenalnie, zwłaszcza jeżeli użyjecie kilka kolorów galaretek. W takie pochmurne, jesienne dni trochę koloru może poprawić humor Galaretkowiec możecie wykonać tak jak ja na cienkim biszkopcie lub jako spodu użyć herbatników. Galaretkowiec Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki śmietany kremówki (30%-36%) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki zielnej 1 opakowanie galaretki żółtej 1 opakowanie galaretki(...)fioletowej 2 opakowania galaretki czerwonej 20 g żelatyny Biszkopt lub 2 opakowanie herbatników Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Przygotowania najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od zrobienia galaretek (żółtej, zielonej i fioletowej). Przygotowujemy je dodając
PatiGotujeprzez cały rok, stąd też jej wyjątkowy, świąteczny charakter. Każdy ma taki swój rodzinny przepis, taki „must have” na święta. Dla mnie jest to właśnie ciasto z chałwą. Biszkopt z masą chałwową Biszkopt cappuccino: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cappuccino o smaku czekoladowym 5 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu(...)będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Nasącz: 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa chałwowa: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 250 g chałwy szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% łyżeczka dowolnego alkoholu (np. likieru kawowego) Dodatkowo: 2 opakowania karmelu z serii Decorada Delecty Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek
PatiGotuje