Już niedługo Wielkanoc, więc mam dla Was kolejny przepis na babkę – tym razem kajmakową. Babka jest wilgotna i pyszna. Nawet mój tata, który nie przepada za suchymi ciastami, tą babkę zjadł ze smakiem. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 12 łyżek oleju ½ szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sody lub proszku(...)połączenia składników. Miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą lub proszkiem do pieczenia, mleko oraz masę kajmakową. Pod koniec dodać sok z cytryny. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 40 minut (do suchego patyczka). Polewa: masę kajmakową i śmietankę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować) – przestudzić i polać wystudzoną babkę
kuchcikowniastole wielkanocnym obowiązkowo musi znaleźć się babka, moją propozycją w tym roku jest przepyszna babka cytrynowa z makiem, która świetnie będzie komponowała się z innymi świątecznymi potrawami. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu(...)łyżek oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze
Smakowite Daniamoja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Składniki 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)cytryny, olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem. Formę do babki (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę. Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut. Lukier
pink envelopeŚwięta wielkanocne za pasem i tradycyjnie musi być babka. Oferuję wam przepis na babkę cytrynowa bardzo wilgotną, która posmakuje każdemu!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Babka cytrynowa Nasza babka polana obficie lukrem. Składniki : 4 jajka ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek) 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki(...)tartą i wlewamy naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na czas około 40 min. Sprawdzamy wykałaczką po około 30 min pieczenia jeśli ciasto nie przywiera babka jest gotowa. F. Do miseczki wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie ( lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca
Sprawdzone przepisy kulinarneWielkanoc, to koniecznie babka, klika dni temu przedstawiałam Wam przepis na babeczki gruszkowe , które bardzo smakowały dzieciom i nadają się zarówno do koszyczka, na prezent, jak i na małą przekąskę. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na babkę twarogową. Babki mają to w sobie, że przeważnie są suche, a ta jest inna, dzięki dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość(...)jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się
dom-agi.plpowierzchnia była pęknięta, a środek twardy, zakalcowaty. Gdy zastosujesz wskazówki które znajdziesz Tak wygląda po przekrojeniu poniżej, Twoja babka piaskowa będzie puszysta, bez zakalca, a jej powierzchnia równa gładka i bez pęknięć. Wskazówka 1 : Tłuszcz przeznaczony do przygotowania babki piaskowej powinien mieć temperaturę pokojową. Trzeba go dobrze napowietrzyć, czyli ucierać tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek, dopiero(...)zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka 3 : Trzecia równie ważna rada, aby babkę piaskową nie piec w zbyt wysokiej temperaturze. Wystarczy 170 C, a gdy na powierzchni zrobi się skorupka należy ją jeszcze troszkę zmniejszyć ( 155-160 C ). Gdy pieczemy babkę piaskową
Przepisy i porady kulinarneTego przepisu używam od bardzo dawna, ponieważ babkę w takim wykonaniu robiła moja Mama i od niej mam ten przepis. Nie wykonałam jej tym razem w typowej formie do babek ze względu na naszą Córeczkę, której widok w kształcie myszki miki sprawił większą radość. Składniki: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 margaryna(...)minut w 180 stopniach. Wskazówki: Ze względu na to, iż każdy piekarnik "rządzi się swoimi prawami" to podany przeze mnie czas pieczenia jest orientacyjny, najlepiej jest sprawdzić babkę nakłuwając ją wykałaczką....jeśli jest sucha to znaczy, że babka jest gotowa, a jeśli wykałaczka będzie oblepiona ciastem oznacza to, że jeszcze w środku jest surowa i trzeba ją dalej piec. Babka
upichcicBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek
Aga w kuchniBabka piaskowa dekorowana płatkami kwiatów Muszę wam powiedzieć, że ta babka to absolutny hit! Jest prosta do przygotowania, bardzo smaczna a przede wszystkim piękna! Jestem pewna, że będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Prezentuje się efektownie, elegancko i luksusowo a przecież, można powiedzieć że utrzymana jest w minimalistycznym stylu. Ile kwiaty – w tym przypadku suszone, wnoszą piękna w nasze życie(...)suszone płatki kwiatów oraz pyszne dodatki do babki pochodzą z firmy Planteon . Planteon to miejsce, które powstało z miłości do tradycji i od ponad 20 lat dostarcza asortyment z każdego zakątka świata już od ponad 20 lat! Dzięki ich sklepowi internetowemu, można zaopatrzyć się w wysokiej jakości asortyment z każdego zakątka świata! To co robią, robią z wielką pasją
Dorota SmakujeDwukolorowa babka to niesamowicie pyszne i puszyste ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Przepis jest bardzo prosty, a babka przepyszna i długo zachowuje świeżość. Przepis na dwukolorową babkę nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość, jak nie wszystkie z nich zapewne macie w swojej spiżarni. Babka oprócz wspaniałego smaku równie pięknie wygląda(...)Gwarantuję, że oczaruje każdego! DWUKOLOROWA BABKA PRZEPIS Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka (temp. pokojowa) 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) Przygotowanie 1 Jajka wbij do miski, dodaj cukier wanilinowy i cukier puder. Całość zmiksuj na puszystą masę
Alle Dobre!Babka serowa Jeśli nie przepadacie za suchymi ciastami, to ta babka będzie dla Was idealna. Nam tak zasmakowała, że piekłam ją już dwa razy pod rząd. Jest wilgotna dzięki zawartości sera, choć w smaku wcale nie jest on wyczuwalny. Do tego prosta i szybka w wykonaniu, także każdy spokojnie sobie poradzi. Polecam! Składniki: wszystkie składniki powinny być(...)następnie sok z cytryny *** *** Następnie do ciasta przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wyrównujemy *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez ok 60 minut – do suchego patyczka *** *** Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z foremki, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Blog z ApetytemWielkanocnym stole oprócz pysznych sałatek, przekąsek i ciast musi się pojawić babka Wielkanocna. Tradycyjnie pojawia się na każdym świątecznym stole. Jaką babkę wielkanocną przygotować na tegoroczne święta? Artykuł Babki Wielkanocne pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plBabka jogurtowa kawowo kakaowa to najprostsze ciasto na świecie. Można ją zrobić w dowolne wersji smakowej. Z dowolnymi dodatkami, a także z dowolną polewą. Tak jak na przykład ta babka z czekoladą . U mnie tym razem padło na kakao i kawę. Początkowo planowałam zrobić też polewę. Z tego pomysłu jednak zrezygnowałam, ponieważ kawa była na tyle dominująca, że nie chciałam(...)wyszło to na zdrowie. Zawsze to mniej kalorii Dlaczego to najprostsze ciasto na świecie? Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać choćby widelcem. Nie potrzeba tu nawet miksera Babka jogurtowa kawowo kakaowa, przepis na keksówkę 23×10 cm: Składniki: 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 60 g rozpuszczonego masłą 2 jajka 130 g cukru 220 g mąki 3 łyżki
RelaxtimeWitam serdecznie i zapraszam na przepyszną babkę piernikową, która jest bardzo puszysta, wilgotna i prosta w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania babki piernikowej będziemy potrzebowali: użyłam foremki o średnicy 24 cm 320 g mąki pszennej (typ do 450) – 2 szklanki 250 ml 250 ml maślanki - 1 szklanka 250 ml 110 g cukru – ½ szklanki(...)szczypta soli na polewę: 70 g masła 50 g cukru pudru – 5 łyżek 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka żelatyny Link do filmiku z przepisem na: Babka piernikowa Przygotowanie: Do mąki dodaję przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję tak żeby jajka się
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj upiekłam babkę marmurkową z wiśniami, jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła, rozpuszczonego 2 szklanki mąki peszennej ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka wiśni ( mogą być z kąpotu lub mrożone(...)ubijam je na sztywno. Do ubitych białek dodaję cukier i dalej będę ubijać, następnie dodam również żółtka do tego dwie łyżeczki cukru z wanili i ucieram. Dalej miksując do babki wleję jedną kostkę masła rozpuszczoną i ostudzoną, teraz wsypuję dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki (szklanka ma pojemność 250 ml ),mieszamy. Forme na babkę wysmarowałam masłem i wysypałam
Kulinarne Fantazje Marioli