Babka z szampanem to idealny pomysł na Sylwestra. Nie ma to jak przywitać Nowy Rok w gronie przyjaciół, zajadając się słodką babką z szampanem! Gdy znalazłam przepis na babkę z szampanem nie spodziewałam się, że tak mi zasmakuje. Nigdy nie przepadałam za szampanem(...)termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy szampana do nasączenia. Ciepłą babkę nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i przy pomocy pędzelka cukierniczego nasączamy ciasto. Odstawiamy babkę z szampanem do ostygnięcia. Przed podaniem całą babkę z szampanem polewamy lukrem. Nasączenie
Słodki PomysłBABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność, że nic w środku nie zostanie). POLEWA DAKTYLOWA Daktyle(...)minut. Następnie dodać daktylową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Gdy zacznie się ścinać polać babkę ze wszystkich stron. POLEWA JOGURTOWA Jogurt i odżywkę wymieszać dokładnie. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać
Candy Pandasulubione. I tak jarmuż, szpinak, groszek, każdy w innych odcieniach zielonego, miał za zadanie stworzyć wspólnie coś wyjątkowego ❤. Kasza jaglana z nimi się zaprzyjaźniła i danie wymyśliła. Tak w babkę się zmieniły i wiosennie ozdobiły. Babka wyszła lekka, zdrowa, nietypowa, smaczna, wyjątkowa, delikatnie wyostrzona, wiem…. to będzie moja 👩 ulubiona. Składniki na szeroką, dużą formę na babkę: 6 kostek mrożonych(...)cayenne, pieprz czarny, 1 łyżeczkę soli, wlewamy 200 ml gorącej wody i całość zagotowujemy. Studzimy i wsypujemy kaszę, groszek, roztrzepane jajka i mieszamy. Przekładamy do dużej formę na babkę, natłuszczoną i obsypana bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C, wierzch przykrywamy papierem i pieczemy ok. 40 min. Babkę podajemy z białym sosem np. np. jogurtowym
Moniki Smakołykibabka. Mój mąż bardzo lubi babki, więc piekę je dość często. Przepis znalazłam w moich starych zapiskach, wzbogaciłam o dodatek wiśni kandyzowanych i tak powstała pyszna babka :) Do babki wykorzystałam produkty od Skworcu . Składniki: * 250 g masła * 200 g cukru * 3 łyżeczki cukru waniliowego ( Skworcu ) * 2 łyżeczki soku z cytryny * 4 jajka * 250 g mąki pszennej(...)mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przelać do blachy (użyłam tu tortownicy o średnicy 24 cm). Na wierzchu układać wiśnie kandyzowane. Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około 45-50 minut. Schłodzoną można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieZaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem(...)rodzynków. Zaparzana babka drożdżowa: 300 g mąki pszennej (2 szklanki + 2 łyżki) 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka (3/4 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon (Dr. Oetkera) 4 żółtka ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru szczypta soli Farsz czekoladowo-cynamonowy: 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka) 80 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru
Poezja smakuBabka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Babka śmietankowa według przepisu z Jodłowej Górnej (Ziemia Brzozowska) wyróżnia się spośród innych babek delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :) Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Składniki (foremka z kominkiem, wysokość(...)proszkiem i troszkę bakalii. Pieczemy w dobrze piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli w trakcie pieczenia brzegi babki za bardzo zaczną się rumienić wystarczy przykryć ją lekko folią aluminiową. Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwosz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Koła Gospodyń Wiejskich Jodłowa
Trzeci talerzniebo jednak zdrowszy od białego cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie! Skladniki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 1 laska wanilii 250 ml mleka 4 żółtka 60 g masła 4 łyżki miodu 40-50 g drożdży szczypta soli(...)odstawić do ponownego wyrośnięcia przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować wodą lub mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200`C 30 minut. Początkowo studzić w foremce, później wytrząsnąć babki z foremek i studzić na kratce ksylitol zmielić na mączkę i rozcierać z sokiem z cytryny grzbietem łyżki do uzyskania jedolitego, gładkiego lukru. Dekorować przestudzoną babkę. Na koniec obsypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki(...)używałam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka naturalnego jogurtu 200 g drobnego brązowego cukru np. Demerara (jeśli babka ma mieć nieco ciemniejszy kolor można użyć ciemnego cukru trzcinowego Muscovado np. takiego jak ten ) 75 ml roztopionego i przestudzonego masła 2 bardzo duże lub 3 małe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia około pół łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światablogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten dostałam od znajomej Ewy K , która ma świetne wypieki i podzieliła się ze mną tym oto właśnie przepisem na babkę z olejem . Babkę można upiec w jednej foremce długiej , albo w 2 -óch foremkach mniejszych , jak w moim przypadku. Jedną babkę upiekłam ” gładką „, drugą zaś z dodatkiem kakao(...)łyżeczki , można mniej 1-1,5 łyżeczki) Babki piekłam w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st C. przez 30- 35 min . -tak było w przepisie ( ale oczywiście , w każdym piekarniku, wypieka się inaczej !) Składniki : 6 jaj, 1,5 szklanki cukru , wszystko to ubić ok. 5 min na gładką masę 1 szklanka mączki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku
Pysznosci Babci BasiUwielbiam babki. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis na to pyszne ciasto – mleczna babka kukurydziana. To pyszna żółciutka babka w sam raz do kawy lub herbaty. Nie za słodkie ciasto, które umila popołudnia. Szczególnie te pochmurne i deszczowe. Czasem nic nie poprawia lepiej humoru niż domowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie(...)powoli nasze suche składniki (mieszankę mąk, z proszkiem do pieczenia i budyniem). Masa powinna być jednolita, ale dość rzadka. Masę przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną keksówki. Mleczną babkę kukurydzianą pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremki babkę oprószamy solidnie cukrem pudrem
Słodkie okruszkiWitam Kochani :-) Święta Wielkanocne już za kilka dni, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście o babkę :-) Wypiek tradycyjny, obecny na naszych świątecznych stołach od zawsze. Mamy różne rodzaje bab, parzone, piaskowe, biszkoptowe, drożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę(...)maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-) Polecam gorąco, zwłaszcza, że przepis jest tani i bardzo szybki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki oleju -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukuchni :-) trochę jestem zmęczona, ale zadowolona. Ciasta wyszły super :-) Robiłam sernik z rosą, na który przepis już niebawem, chatkę baby jagi, ciasto Cola, oraz katarzynkę :-) Oprócz tego oczywiście babka Kilka dni temu umieszczałam przepis na babkę na maślance, dziś chcę Wam przedstawić przepis na babkę piaskową. Jest dwukolorowa, pyszna, puszysta, i bardzo Wam polecam jej przygotowanie. No to zaczynamy: SKŁADNIKI(...)podaję proporcje na 1 dużą babkę, ja robiłam z jednym jajkiem więcej, ponieważ robiłam jeszcze dwie małe babeczki do koszyczka :-) - 4 jajka -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -łyżka kakao Całe jajka ubijamy z cukrem na pianę-robimy to około 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach , w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Ponieważ babka migdałowa nam smakowała, postanowiłam przygotować kolejny przepis na babkę z tej książki. Wybór padł na babkę ponczową. Babka wyszła smaczna, ale zmieniłam przepis. Dodałam mleko, które chyba przez pomyłkę zostało(...)żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć
królestwo garówjesteście ostatecznie zdecydowani na to jaką babkę upiec w tym roku – spieszę z pomocą i przedstawiam: kolorową babkę z dodatkiem kisieli oraz kakao :) Jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna, pachnie owocowo i pięknie wygląda. Do zrobienia mojej babki użyłam 3 kisieli w różnych smakach (truskawkowym, pomarańczowym i cytrynowym), a dodatkowo do każdej część masy dodałam(...)odrobinę barwnika spożywczego, by kolory były bardziej intensywne. Babka kisielowa z pewnością ucieszy oczy i podniebienia małych i dużych łasuchów :) Składniki: 260 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła lub margaryny 5 dużych jajek (żółtka i białka osobno) w temperaturze pokojowej 125 ml oleju 230 g cukru 30 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu
MyCookBook.plNasza ulubiona babka maślana w nowszej, jeszcze zdrowszej odsłonie. Tym razem przygotowałam ją na mieszance mąk z płaskurki* i orkiszu. Płaskurka to moje ostatnie odkrycie. Na razie dopiero ją poznaję, ale co nieco już na niej przygotowałam. m.in. naszą najlepszą babkę (i to nawet dwa razy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki(...)czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis na tradycyjną formę, ja ujęłam trochę z niego do formy na babeczkę (idealna do święconki) * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie
Smaczne Zdrowe