Bardzo szybka i prosta do wykonania, a przy tym pyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem(...)mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzać mleko kokosowe z ksylitolem. Gdy czekolada się roztopi, dodać
Healthy food explorerBabka ucierana to moja propozycja na smaczne ciasto wielkanocne. Wychodzi ciasto mięciutkie, wilgotne, lekkie, naprawdę smaczne! Do wypieku tej baby użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo lubię w kuchni wykorzystywać orkiszowe produkty, ale możecie użyć też mąki pszennej. Babkę można wzbogacić garścią rodzynek albo innych ulubionych bakalii. PRZEPIS BABKA UCIERANA Składniki: 250g masła 4 duże jajka 2,5 szkl mąki orkiszowej(...)jasnej typ 650 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia 1 szkl cukru 1 aromat waniliowy 2 łyżki octu jabłkowego polewa czekoladowa do dekoracji – przepis Jak zrobić babkę ucieraną: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw masło ucieramy z cukrem na tzw puch – do momentu aż cukier rozpuści się w maśle. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku
Dorota SmakujePoliczki Wołowe z mazurską babką, czyli internetowy pojedynek między MasterChefa vs. Rafalcook Policzki Wołowe z mazurską babką i chrzanem, danie, które zapoczątkuje, tak myślę 😊, dłuższą formę pojedynku między Olą Juszkiewicz zwycięzca IX edycji MasterChefa i moją skromną osobą. Nasz pojedynek, a raczej forma zabawy będzie polegać na tym, że raz będziemy robić danie z Książki Kucharskiej Oli, którą możecie znaleźć(...)które mam zrobić. Pisząc ten post, nie wiem, jak wygląda to danie w wykonaniu Oli, szczerze, ale u mnie to normalne, pierwszy raz w życiu robiłem policzki wołowe i babkę z Mazur. Niestety Ola i ja obracamy się w różnych obszarach płatniczych 😉 i nie wszystkie produktu są u mnie dostępne. Danie w oryginale jest zrobione z policzków wieprzowych, są ogórki
RafalCooktego co było, wspomina wydarzenia minionego roku. Część robi również postanowienia na przyszły rok. Aby te rozmyślania umilić i osłodzić, oraz godnie przywitać Nowy rok przygotowałam kolejne pyszne ciasto - babkę hrabinę, bo tak się ona nazywa. Przy okazji również składam wszystkim swoim czytelnikom serdeczne życzenia, aby ten przyszły rok był lepszy od poprzedniego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)zająć ok. 50-60minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło, wyjęłam je z formy, odkleiłam papier, ale go nie usuwałam. Babkę pokroiłam (na papierze)wzdłuż na 5 pasów mniej więcej tej samej szerokości. 5 łyżek śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej po połowie
Waniliowe ImprowizacjeBabka wielkanocna w rosyjskiej wersji, czyli kulicz. Ale nie taki znowuż zwykły, bo kulicz cruffin. Przygotowywany jest na wzór cruffinów (muffino-croissantów). Maślany, wypełniony aromatycznymi bakaliami, lekki i puszysty - taki właśnie jest kulicz cruffin. Ja upiekę na pewno, a Wy?;) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa(...)Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Kulicz craffin Składniki: 400g mąki luksusowej 200ml mleka 15g drożdży 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła skórka otarta z małej cytryny ziarenka z laski wanilii dodatkowo: 150g miękkiego masła 400g mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, pokrojone morele i śliwki) 150ml rumu Bakalie zalać rumem, odstawić na kilka dni. Mleko
Obiad gotowyBabka cytrynowa na maślance Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 szklanki mąki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g(...)mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babkę wyjmujemy
Blog z Apetytemudała się kolejna babka w tak krótkim odcinku czasu Może odczarowałam moje zakalce Pamiętacie ostatnią najprostszą babkę ? Ta jest bardzo podobna, jeżeli chodzi o składniki. Natomiast zupełnie inny jest jej sposób przygotowania. W tamtej łączyliśmy po prostu wszystkie składniki. Dzięki temu było szybciej, ale babka była bardziej krucha, a ciasto mniej zwarte. Przypominało muffiny. Natomiast w tej łączy się jajka(...)cukrem, troszkę jak na biszkopt. Dzięki czemu ma bardziej zwartą konsystencję. Obie pyszne i obie wyszły Babka jogurtowa z żurawiną składniki na foremkę 9×25 cm: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru cukier waniliowy 250 g jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 50 g białej czekolady skórka starta z pół cytryny
RelaxtimeProsta SZYBKA BABKA Marmurkowa – Kolejna wspaniała babka w Małej Cukierence. Jest wilgotna, puszysta, ładnie pachnie, cudownie wygląda i do jej przygotowania nie potrzebujemy dużo składników. Idealna do kawy czy szklanki mleka. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa Składniki powinny(...)waniliowego skórka starta z pół pomarańczy 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Formę do babki o średnicy 23cm lub 24cm posmarować masłem i posypać mąką (lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków). 2. Do miski wlać olej, wodę
Mała CukierenkaSzybka babka z orzechami , to moja dzisiejsza propozycja na proste weekendowe ciasto. Składniki można zmiksować lub wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki. Cały przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkująca Pani domu. Do babki można dodać właściwie każde orzechy, ale najlepiej sprawdzają się włoskie lub laskowe. Taka szybka babka z orzechami, to idealne ciasto do kawy(...)herbaty. Można ją przygotować również na świąteczny stół. Spróbujcie. A jeśli szukacie przepisów na inne proste babki, to polecam Wam te: Prawdziwie czekoladowa babka Majonezowa babka Babka w łaty – klasyczna dwukolorowa babka Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka niepełna szklanka cukru (tak do 4/5 wysokości) 3/4 szklanki oleju 0,5 szklanki drobno
Słodkie okruszkiWyjazd na wakacje był tuż tuż, i na każde produkty wymagające zjedzenia znajdowaliśmy pomysły np. z pomarańczy zrobiliśmy skórkę kandyzowaną oraz babkę pomarańczową . Kolor tej babki jest tak intensywny, że kilka razy zmienialiśmy tło, aby nie wydawał się on sztuczny i przekłamany. Zresztą w tym wypieku wszystko jest okazałe i wyraziste – smak, aromat, a także lekkość i puszystość(...)tych powodów warto było piec pomarańczową babkę po nocy, a nie wypić szklankę soku pomarańczowego. Składniki na babkę pomarańczową 4 jajka (wielkości L) 200 g cukru sok z 2 pomarańczy (ok. 250 ml) 320 g mąki pszennej 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju skórka starta z 1 pomarańczy Dodatkowo: margaryna na natłuszczenia formy bułka tarta
niecodziennikparyBabka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik) Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao(...)dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego
Blog z ApetytemNajprostsza babka jogurtowa to było moje odkrycie. Nie znajdziecie na bloku prawie żadnych babek lub keksów, bo byłam pewna, że mi te ciasta nie wychodzą. Kończyły się zazwyczaj się zakalcami. Wiem co mówię, bo sprawdziłam Ostatnio keks pojawił się na blogu, uwaga uwaga… 6 lat temu ( a był to keks na białkach ze śliwkami ) Ale kto wie, może się(...)zmieni. Dałam temu ciastu drugą szansę, znalazłam fajny przepis i naprawdę się udało. Babka wyszła przepyszna. Nie licząc czasu w piekarniku, jej przygotowanie zajęło mi całe 5 minut Więc warto zaryzykować. Najprostsza babka jogurtowa SKŁADNIKI na keksówkę 25×12 lub dwie małe 8×15 cm: 200 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy (pół
RelaxtimeBabka twarogowa, to babka z dodatkiem twarogu, czyli taki babko-sernik. Idealna w smaku, wilgotna i długo utrzymująca świeżość. W smaku to połączenie babki i sernika w jednym. Polecam, nas zauroczyła swym smakiem Inspiracją był ten przepis Składniki: - 200g masła - 250g twarogu (u mnie b.gęsty wiaderkowy) - 4 duże jajka - 3/4 szklanki* cukru (u mnie ksylitol) - 340g mąki orkiszowej(...)twaróg i miksujemy do połączenia składników. Następnie wbijamy pojedynczo jajka, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny. Całość miksujemy do połączenia składników. Formę do babki (z kominem) o śr.24cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą (nadmiar strzepujemy). Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165*C, pieczemy
Smaczne Zdrowewyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki gotowanej, a że w tym moje święta wyglądały trochę inaczej niż zwykle, to babkę tę ugotowałam ciut po świętach ;) Przepis na nią jest banalnie prosty. Z tej receptury korzystała moja babcia, korzysta mama a teraz i ja. Babka jest przepyszna, pulchna, wprost rozpływa się w ustach. Moje kubki smakowe zostały zaspokojone ;) Składniki: * 6 jajek(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać kilka kropel aromatu do ciast i pianę z białek. Wszystko wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Formę do gotowania babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto, szczelnie zamknąć formę i wstawić do wysokiego garnka. Na formę położyć coś ciężkiego, aby forma stabilnie stała podczas gotowania (położyłam słoik
Zrób to smacznieKlasyczna babka piaskowa, której smak niewątpliwie kojarzy mi się z dzieciństwem... Przepis znalazłam na stronie "Domowe Wypieki" - babka jest lekka, sypka, po prostu pyszna... 😋 Moje Dzieci zjadają ją nim zdążę zaparzyć kawę dla siebie, dlatego w kuchni od razu szykuję składniki na drugą porcję 😂 Babkę robi się bez dodatku proszku do pieczenia, dlatego ważne jest dokładne ubicie masła(...)sztywną pianę. Zaś o jej sypkości decyduje dodatek sporej ilości skrobii ziemniaczanej. Autorka podaje, że mąkę pszenną można w całości zastąpić skrobią ziemniaczaną i otrzymamy wtedy mega sypką babkę w wersji bezglutenowej. Nie wypróbowałam jeszcze tego sposobu, ale myślę, że warto 👌 Na Wielkanoc babka jak znalazł - szybka, prosta i smakowita ! 🐤 SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temepraturze pokojowej
Słodko-Słony Świat Ilony