babki - 8613 przepisów (strona:34/575)

Wielkanocna babka z czekoladą i kolorowymi cukierkami. 186

Witajcie :) I znowu mam dla Was pyszną babkę. Idealną na świąteczny stół. Czekoladową i wilgotną. Uwielbiam wypieki na jogurcie naturalnym, najlepiej w tym celu wybrać jogurt typu greckiego. Wypieki na jogurcie są długo świeże i nie wysychają. Babkę polecam ładnie udekorować, może to być roztopiona czekolada i kolorowe cukier, ewentualnie jakaś posypką. Po taką babkę sięgnie każdy. Aby się(...)mąkę tortową, proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona

Izabelawkuchni
Zapach wiosny w powietrzu i jej smak na talerzu 139

tych doznań warto dodać jeszcze smak, który w okresie wiosennym ma nie lada znaczenie. Wielkanoc na horyzoncie Początek wiosny to przecież zapowiedź świąt wielkanocnych. A jeśli Wielkanoc, to babki. Agata wymyśliła kilka propozycji, które będziemy Wam prezentować. Dzisiaj pisakowa, która po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą nie trzeba wcale czekać aż do świąt, żeby uraczyć się tym smakołykiem. Pasiasta(...)babka Składniki: 400g mąki pszennej (niecałe 2,5 szklanki) 12g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki) 270g cukru (1 i 1/5 szklanki) 5 jajek 220 ml gazowanej wody (220g) 138 g oleju (niecałe ¾ szklanki) 30g mąki pszennej (3 płaskie łyżki) 23g kakao (3 łyżki) Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania

KulinarneImpresje.pl
Babka na białkach 141

Pyszna babka na białkach to ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta. Miałam zamrożone białka po robieniu pączków i chcąc je wykorzystać, zrobiłam bardzo przyjemną w smaku babkę. Przygotowując babką, należy na sztywno ubić białka z cukrem, a później starać się pracować mikserem(...)zbyt długie mieszanie może przyczynić się do powstania twardej konsystencji ciasta po upieczeniu. Składniki: (foremka o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm lub średnia foremka do babki z kominem) 7 - 8 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 200 ml mleka 1 łyżka cukru

Kuchcik gotuje
Piaskowa babka z pomarańczową nutką. 163

Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Do jej przygotowania użyłam  kandyzowanej skórki pomarańczowej , którą otrzymałam od  HELIO w ramach  świątecznej współpracy , dodam, że jest ona bardzo wysokiej(...)jakości i bardzo ją polecam. Zapraszam na babkę :)   Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z pomarańczy ( kilka łyżek ) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka masła lub margaryny

Izabelawkuchni
babka cytrynowa 152

Łatwa do przygotowania, lekka i puszysta babka, która doskonale sprawdzi się jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje? składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny wykonanie: Masło ucieram(...)foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny

babka w formie
Świąteczna babka ajerkoniakowa 333

kilka chwil. Babka: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku lub adwokatu Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku lub adwokatu Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy(...)ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/

Kocham Czekoladę
Babka wilgotna 166

Babka wilgotna 2016-04-07 13:01:25 Ilość porcji: 12 Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka(...)rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Wcześniejsze losy przepisu nie są mi znane, ale jak sądzę jest

Wędrówki po kuchni
Orkiszowa babka z bananami 134

trzecia... jest cudowna. Nie wiem czy to wynika z tego, że jest to mój autorski przepis na zdrowszy wypiek niż inne na Święta czy może wreszcie "zrozumiałam się" z babką. Ten wypiek to coś genialnego! Delikatny, wilgotny, słodki dzięki zawartości bananów, no coś niesamowitego. Serdecznie polecam, nie tylko osobom dbającym o linię. Jeśli mam być szczera to ta babka zostawia(...)krótko i energicznie. Do drugiej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam dokładnie jedynie do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy na babkę wysmarowanej olejem. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 60 minut. Po tym czasie babkę wyciągam z piekarnika, studzę na kratce i dekoruję lukrem. Babka długo

Mango Papaja
Babka drożdżowa 137

Babka drożdżowa nieodmiennie kojarzy mi się z Wielkanocą. U nas w domu rzadko występowała babka z lukrem, częściej z cukrem pudrem, który lubiłam podjadać palcem. Pamiętam jak w czasie świąt u cioci postanowiłam zasadzić się tak na jedną babkę, a raczej jej cukrową posypkę. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Posypka okazała się być mąką. Ciocia jak się okazało, posypywała(...)muszę mówić, jak wielkie było moje rozczarowanie, kiedy obśliniony paluch wylądował w dziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki. Koniec prywaty, wracamy do babki. Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia

Mieszam w Garnku
Babka piaskowa z makiem i czekoladą 164

Babka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa! Babka piaskowa(...)posyp mąką. Napełnij formę ciastem i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku na termoobiegu (175º bez termoobiegu) i piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babkę z piekarniku i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem. The post Babka piaskowa z makiem i czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 154

Smaczna babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem. W smaku miękka, pachnąca cynamonem, może lekko sucha i taka na co dzień do herbaty lub kawy. Za to przepis jest bardzo prosty, przygotowanie ciasta szybkie, a nawet można powiedzieć, że błyskawiczne i babka zawsze się udaje. Babkę możemy polać lukrem lub czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować wg własnego gustu, wtedy(...)będzie doskonała na Święta. Babka cynamonowa Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu ( dałam marmoladę z pigwy )   Przepis: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Dodawać powoli olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać, a następnie zmiksować mikserem

Gotowanie-uk
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 380

moim rodzinnym domu wśród wielkanocnych ciast zawsze pojawiał się sernik i babka piaskowa. Za makowcem jakoś nikt nie przepadał. Gdy moja mama piekła babkę zawsze podkradałam trochę ciasta i przygotowywałam mini babeczki do koszyczka :) A potem wylizywałam miski z surowego ciasta, a mama krzyczała, abym tego nie robiła bo będzie mnie brzuch bolał. Nigdy nie bolał ;) Nie rozumiem(...)jedzenia surowego ciasta lub jeszcze ciepłego ciasta dopiero co wyjętego z piekarnika. Może Wy wiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma

W kuchni Katie
Babka budyniowa 348

Babka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco inną babką, korzystając wciąż z jednego przepisu. Do mojej babki wykorzystałam budyń waniliowy i ta wersja, wzbogacona dodatkowo o ekstrakt waniliowy, posmakowała mi najbardziej. Babkę upiekłam w formie o średnicy 22cm. Babka budyniowa Składniki(...)ciasta, delikatnie wymieszać - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170 stopniach przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę pozostawić na trochę w formie, następnie wyjąć ją na blat i całkowicie ostudzić - ostudzoną babkę dowolnie udekorować (ja oprószyłam cukrem pudrem) Babkę najlepiej przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej

Smakołyki Bereniki
Babka majonezowa 182

Babka majonezowa, która zawsze wychodzi. Ma wyśmienity smak i wygląd, będzie też pełnić element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Babkę można upiec w ostatniej chwili, zajmie to tylko trzy kwadranse. Bardzo prosta, z cytrynową nutą, z dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami. Babka majonezowa z nutą cytrynową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej(...)masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę majonezową smarujemy lukrem przygotowanym z mieszanki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Babkę dekorujemy skórką z cytryny i kolorowymi perełkami. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsza Babka Piaskowa 190

Babka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta.  Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki(...)cukier waniliowy (16 g)  płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli  4 łyżki śmietanki kremówki 30% Lukier: ok. szklanka cukru pudru ok. 5 łyżek ciepłej wody Najlepsza Babka Piaskowa - S posób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo

Słodka Strona