babki - 8613 przepisów (strona:27/575)

Babka cytrynowa 100

dłuższego czasu zastanawialiśmy się, jakie ciasto upiec do popołudniowej kawy. Bartek proponował kruche ciasto, ja zaś miałam ochotę na jakąś babkę. Udało nam się dojść do kompromisu i rozłożyć wypieki na dwa dni – dzisiaj pieczemy babkę cytrynową , a w piątek quiche na słono. Babka wyszła mocno cytrynowa, bardzo nam smakuje, a jej żółty kolor wprawia w radosny nastrój(...)ocenimy quiche? – dowiecie się niebawem. Składniki na babkę cytrynową 5 jajek 200 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 230 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml soku pomarańczowego 2,5 cytryny 200 ml oleju masło lub margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

niecodziennikpary
Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa 216

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa – Zapraszam na pyszną jogurtową babkę z cytryną i pomarańczą. Jest bardzo wilgotna, w smaku taka śmietankowa, aromatyczna, pachnie cudownie. Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 220g miękkiego masła 220g cukru 4 jajka 4 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1/2 pomarańczy 200g naturalnego jogurtu typu

Mała Cukierenka
Babka czekoladowa z labnehem 160

Babka z labnehem to moja modyfikacja czekoladowego ciasta z Palestyny. Modyfikacja polegała na tym, że wywaliłam połowę cukru i nie robiłam syropu, bo to ma być przyjemne w jedzeniu, a nie powodować dymienie z trzustki. Bliskowschodnie przepisy kochają cukier, syropy i jeszcze trochę cukru. Ja z cukru najbardziej tatara z cebulą lubię. Babka z labnehem – jak sama nazwa wskazuje(...)drożdżówkach z serem, tylko walą czosnkiem. Po śledztwie okazało się, że użyła serka z czosnkiem i ziołami. Takie drożdżówki trafiły do kategorii: „Dobre, ale więcej nie rób”. Wróćmy do babki czekoladowej. Proszę Państwa! To jest najprostsza babka świata. Babka z cyklu: wrzucić, zamieszać i upiec. No prościej się nie da. Babka ma wadę – znika szybko. Moja babka była pieczona

ladykitchen
Babka kajmakowa 898

Osobiście jestem tą babką zachwycona. Wyszła mi mięciutka, wilgotna, idealnie słodka, o pięknym kolorze i lekko wyczuwalnym smaku kajmaku. Pyszna! Odrobinę zawiozłam Teściowej i ona również bardzo chwaliła. Tak szczerze, to nie przypuszczałam, że mogłoby być inaczej – to był mój świąteczny pewniak. Babkę po raz pierwszy zrobiłam trzy lata temu na święta. Już wtedy miałam Wam przepis opublikować(...)pisać, że to najlepsza babka na świecie, ale … no właśnie… Przepis dałam również Cioci i …. podobno nikomu ona nie smakowała, a Ciocia wyznała nawet, że żałuje, iż ją upiekła Ja z kolei żałuję, że nie miałam okazji spróbować Jej wypieku, a Ona, że nie spróbowała mojej;) Wtedy miałabym pewność czy Cioci coś nie wyszło, czy po prostu

Smaki Na Talerzu
Wielkanocna babka herbaciana. 176

Witam Was cieplutko :) Czy babka wielkanocna może być o smaku herbaty? Oczywiście, że może. Zobaczcie jaki ma piękny kolor. Wyszła mi idealna, pięknie wyrosła i cudownie pachniała herbatą i podczas pieczenia i podczas jedzenia. Babka powstała za sprawą  TEEKANNE , otóż od  TEEKANNE otrzymałam sporą paczuszkę herbat, aż 20 sztuk, więc oczywiste było, że muszą powstać jakieś nowe przepisy(...)herbatą. Ponieważ wkrótce Wielkanoc to mój wybór padł na babkę, a akurat babki lubię piec. A tą zjedliśmy do ostatniego okruszka. Może i Wy upieczecie taką babkę. Koniecznie użyjcie herbaty  TEEKANNE . Zapewniam, że będziecie zachwyceni :) Smacznych inspiracji Wam życzę :)  Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 2 łyżki mąki

Izabelawkuchni
Babka migdałowa z Amaretto 299

Kolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek(...)łyżki likieru Amaretto 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Babka migdałowa: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta

Oryginalny smak
Babka piaskowa 188

Wielkanocne przygotowania zaczynam od tradycyjnego, wielkanocnego ciasta. O czym mowa? Oczywiście – Babka piaskowa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc(...)Babka piaskowa w wersji, którą dziś Wam przedstawiam, jest niezwykle prosta i szybka. Poza tym, to chyba najbardziej klasyczna wersja, jaką możemy sobie wymyślić. Tak naprawdę całą pracę wykonuje za nas mikser, a my jedynie musimy uzborić się w cierpliwość i precyzyjnie odmierzać składniki oraz powoli łączyć je ze sobą. W mojej wersji babka piaskowa jest bez dodatków

365 dni dookoła kuchni
Najszybsza babka z bakaliami 274

Najszybsza babka z bakaliami.  Pyszna, szybka, prosta w przygotowaniu. Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie ją również podać na święta wielkanocne. U mnie dziś w wersji mało słodkiej. Pominęłam dodatek normalnego cukru. Słodycz babce dodają pyszne bakalie i cukier puder, którym jest dość obficie oprószona. Do babki możecie dodać dowolne bakalie. Ja dziś wykorzystałam pyszną mieszankę keksową Helio(...)której znajdziecie suszone daktyle, rodzynki sułtańskie, kandyzowaną marchewkę, ananasa, papaję i skórkę pomarańczową. Babka wyszła tak pyszna, że został już mały kawałek Spróbujcie, polecam. Najszybsza babka z bakaliami Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 czubate łyżeczki do bakalii 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła

Słodkie okruszki
babka kokosowa 192

Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję wiórkami kokosowymi

babka w formie
Wilgotna babka makowa 251

babka makowa – cudownie wilgotna, długo świeża, nie za słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka(...)łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie. Formę do babki (najlepiej z kominem) natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut – do suchego patyczka. Studzić na kratce. Babkę makową

Pociąg Do Kuchni
BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM 147

Babka marchewkowa z serem to moja pierwsza w tym roku propozycja na wielkanocny stół. Przepis na to ciasto marchewkowe jest banalnie prosty. Babka jest bardzo smaczna, wilgotna, pachnąca cynamonem. Przyjemnie chrupią w środku orzechy. Oprócz uwielbianej przeze mnie babki z krówkami i ajerkoniakiem oraz babki gotowanej ta babka marchewkowa będzie świetnym ciastem na Wielkanoc. Marchewka nie jest wyczuwalna w smaku(...)tego ciasta, ale nadaje cenioną przeze mnie wilgotność. Nie wiem jak Wy, ale ja nie znoszę suchych i zapychających ciast. Babka będzie jeszcze piękniejsza jeżeli w cieście zrobicie głęboki dołek w który nałożycie ser. Ja pomyślałam o tym za późno, ale następnym razem już nie zapomnę. Polecam Wam ten wypiek na święta – ja już mam go w swoim menu

Pieguskowa Kuchnia
Babka z przepisu Dziadka 187

ciasta, które darzę wielkim sentymentem. Piekła je moja Babcia, piecze je moja Mama, piekę i ja. Ucierane, zaparzane, puszyste, pachnące aromatem migdałów… i nie tylko. Jeszcze lekko ciepły kawałek babki z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy też jogurtu. Tylko zatopić się w fotelu i dać ponieść wspomnieniom. Tytułowy Dziadek – nie jest mój, przepis również, ale moja – Babka(...)delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 132

moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia mazurków. Jest natomiast tradycja jedzenia Wielkanocnych bab. Właściwie to jedyny raz w roku kiedy babka jest pieczona. Zasada ta sama. Mamuśka wypieka babkę w piątek wieczorem, by można było włożyć kawałek do święconki, resztę chowa by nie została zjedzona zawczasu, a potem każdy zapomina o babce, że w ogóle ktoś ją upiekł. Głupia(...)zasada. Lepiej zjeść zawczasu niż o niej zapomnieć :) Z kolej ja, tworząc swoje nowe tradycje, wcinam babki i mazurki na kilka dni przed świętami bez żadnych oporów. Ale oczywiście jest to ogromne poświecenie dla Was, byście mieli przepis na Święta ode mnie :)  Pożartowaliśmy. Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem

Mango Papaja
Mała Babka marmurkowa (babka łaciata) 159

Mięciutka, wilgotna „Babka marmurkowa”, znana również pod nazwą „Babka łaciata”. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na „małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. Jak w przypadku innych ciast(...)otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy do tzw. „suchego patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego ciasta. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/marble-cake-babka-marmurkowa-1170x874.jpg The post Mała Babka marmurkowa (babka łaciata) appeared first on Moja Delicja - Przepisy

Moja Delicja
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 186

odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ugotowaną fasolę, ziemniaki, jajka,, olej i przyprawy. Jeśli chcę, żeby babka była bardziej zwarta to dodaję kaszkę, ale nie jest to konieczne, bo fasola sama też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem.   Keksówkę smaruję masłem(...)olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach. Babkę można też podzielić na pojedyncze małe porcje i upiec w osobnych foremkach dla każdej osoby oddzielnie.   Artykuł Babka ziemniaczana z fasolą i twarogiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania