babki - 8613 przepisów (strona:22/575)

Babka marmurkowa 89

Babka marmurkowa to niesamowicie pyszne, puszyste i wilgotne w smaku ciasto. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a ciasto przez długi czas zachowuje swoją świeżość. Babka marmurkowa to nie tylko wyśmienity smak, ale również super wygląd. Ten przepis jest idealny na ciasto Wielkanocne. Szybki, prosty i smaczny. Przepis na ciasto: Wielkanocna babka Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do tego przepisu dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego należy je wyjąć minimum 1 godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Do przygotowania tej babki potrzebna nam też będzie forma do babki z kominem. Babka marmurkowa [PRZEPIS] Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Obie mąki i proszek mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszna babka kawowo-waniliowa 89

Pyszna babka kawowo-waniliowa Babka to jedno z pierwszych ciast, które przygotowałam sama już jako dziecko. Uwielbiam babki za prostotę przygotowania, wygląd, smak i to, że odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę kawowo-waniliową. Takie nietypowe połączenie powstało kiedyś pod wpływem chwili. Jako, że bardzo lubię dobrej jakości kawę, to spróbowałam(...)dodać do mojego bazowego przepisu na babkę. Okazało się to bardzo trafionym pomysłem. Znajomi byli zachwyceni, a ciasto zniknęło w kilka chwil. I od tej pory co jakiś czas na moim stole gości pyszna babka kawowo-waniliowa. Jak przygotować ciasto z dodatkiem kawy? Babka z dodatkiem kawy, to bardzo prosty przepis. Kilka podstawowych składników, takich jak jajka, cukier, mąką

Słodkie okruszki
babka serowa 114

Pyszna i łatwa do wykonania babka cytrynowa , wilgotna dzięki zawartości twarogu. Smak sera nie jest wyczuwalny, a cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu. Doskonała, jeśli nie przepadacie za suchymi babkami.     składniki: 250 g twarogu półtłustego 3 jajka  150 g masła 200 g cukru  cukier waniliowy 300 g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta(...)całość miksuję na najniższych obrotach tylko do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę babkę około 60 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, a po ostudzeniu dekoruję cukrem pudrem

babka w formie
Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa 84

Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa to nasz zeszłoroczny wypiek, którym nie podzieliliśmy się na blogu z powodu awarii aparatu. Nasza drożdżowa babka jest bardzo czekoladowa z wyraźną pomarańczową nutą, ma się wrażenie, jakby jadło się dobrą gorzką czekoladę o smaku pomarańczy. Coś nam się wydaje, że ta czekoladowa wersja babki drożdżowej może być mocną konkurencją dla tradycyjnych i lubianych wielkanocnych(...)wypieków. Udostępnij Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa – składniki 500 g mąki pszennej 30 g kakao 50 g świeżych drożdży 1 / 2 szklanki mleka 5 żółtek 200 g cukru 1 / 2 szklanki soku z pomarańczy skórka starta z jednej pomarańczy 50 g kandyzowanych skórek pomarańczy 70 g masła 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy kasza manna do wysypania formy

niecodziennikpary
Babka Wielkanocna – TOP 15 Pysznych Przepisów na Wielkanoc 79

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szukacie sprawdzonego przepisy na tradycyjny, wielkanocny wypiek, którym jest babka wielkanocna ? Upieczcie pyszną babkę według najlepszych receptur! Poniżej zgromadziliśmy dla Was 15 najlepszych przepisów na wspaniałą babkę wielkanocną, która z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom! Zapraszamy do zapoznania się z poniższą listą. Na pewno wybierzecie idealny przepis na babkę wielkanocną dla siebie. 1. Kawowa babka(...)Wielkanoc Przepis na: gotujmy.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Babka gotowana Wielkanoc Przepis na: gotujmy.pl 3. Babka cytrynowa Przepis na: pieknowdomu.pl 4. Drożdżowa babka na Wielkanoc Przepis na: notatnikkulinarny.blogspot.com 5. Babka waniliowa Przepis na: najsmaczniejsze.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka Wielkanocna – TOP 15 Pysznych Przepisów na Wielkanoc pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Babka pomidorowa 72

Niezwykle mięsista i wilgotna babka pomidorowa z dodatkiem kakao z pewnością znajdzie swoich amatorów. Nie jest za słodka , w konsystencji przypomina lekko brownie . Składniki: 1 ¾ szklanki zblendowanych pomidorów bez skórki 5 kropel esencji waniliowej 1 łyżka cynamonu ½ szklanki oleju 2/3 szklanki ksylitolu 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku dopieczenia 1 łyżka powideł bez cukru (lub innego dżemu(...)prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka. Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia. Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę. Składniki: 50 g masła ¼ szklanki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym

Słodki sentyment
Keto babka jogurtowa ze śliwkami (Paleo, LowCarb, bezmleczna) 183

Keto babka jogurtowa Niespodziewany obrót wydarzeń i śliwki zamiast dyni No i zapowiadałam weekend wypełniony po brzegi dynią , a tymczasem na niedzielę przygotowałam pyszną keto babkę jogurtową ze śliwkami i nutą pomarańczy. Chyba jednak potrzebowałam chwili oddechu od tej wszechobecnej dyni … No i dobrze się złożyło. Okazało się bowiem, że moja mama zrobiła ciasto dyniowe . Kolejny wypiek z dynią byłby(...)więc dyniową przesadą i pewnie na dynię nie moglibyśmy więcej patrzeć… Babka niby taka niepozorna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a jaka pyszna! Sama łatwość przygotowania powinna Was zachęcić do jej zrobienia… Ot jajka ubijamy lekko z masłem klarowanym i jogurtem kokosowym , dodajemy mąkę kokosową i do piekarnika! Śliwki i pomarańcza – udana para Ja dodałam jeszcze olejku pomarańczowego . I okazało

Modern Cave Girl
Babka jogurtowa 95

stwierdziliśmy, że mamy jeszcze dużo niewykorzystanych przepisów, dlatego na przełomie lutego i marca zabraliśmy się za świąteczne pieczenie i gotowanie. Niech nie zdziwi więc Was wysyp przepisów np. na babki. Jako pierwsza niech zaprezentuje się babka jogurtowa , prosta i skromna, ale o bogatym jogurtowym smaku. Już wkrótce po babce z jogurtem zaprezentujemy kolejne kandydatki do zdobycia tytułu tegorocznej babki wielkanocnej(...)Udostępnij Babka jogurtowa – składniki Babka: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 5 jajek (wielkości L) 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 125 ml oleju 300 g gęstego jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki

niecodziennikpary
Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa 108

Babka piaskowa wielu z nas kojarzy się z Wielkanocą i wypiekami na specjalną okazję. Tymczasem to łatwe do zrobienia ciasto można przygotować do codziennej kawy lub herbaty. Upieczona przez nas babka piaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana(...)lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie się prezentowała godnie wśród innych świątecznych wypieków. Składniki na babkę piaskową waniliowo-czekoladową 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1 / 2 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: masło

niecodziennikpary
Mleczna babka na białkach 93

Patrząc na ostatnie wpisy na naszym blogu, można odnieść wrażenie, że na naszym świątecznym stole królować będą słodkości. Nie wyłamując się z tego kierunku, zamieszczamy przepis na mleczną babkę na białkach . Aby wyróżniała się spośród innych wielkanocnych babek, rozkroiliśmy ją na trzy części i wysmarowaliśmy kwaskowatym dżemem, dzięki czemu babka na białkach nabrała wyjątkowego charakteru. Składniki na mleczną babkę(...)porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. W dużej misie miksera ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, miksować do jego rozpuszczenia się i uzyskania

niecodziennikpary
Babka kajmakowa z solonym karmelem 114

Puszysta babka kajmakowa obficie polana wyrazistym, kremowym solonym karmelem. Po prostu w sam raz na stół Wielkanocny. Jest bardzo łagodna i miękka, nawet po kilku dniach pozostaje świeża (chociaż jestem pewien, że zniknie już tuż po upieczeniu). Po prostu perfekcyjna babka Wielkanocna!  Może zagości na Waszym stole świątecznym?  Coś ostatnio dużo solonego karmelu na blogu 😆 Ale ta babka(...)smaku karmelowym, to i polana karmelem... Bomba kaloryczna, ale jaka pyszna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jednak ten przepis, kosztował mi dużo, bo pierwsza próba skończyła się klęską. Słowem, zrobiłem babkę po raz pierwszy i taki myślę: „Hmmm, jakaś zbyt blada”, no i wstawiłem do piekarnika na kilka minut (przynajmniej tak myślałem). I co dalej? Całkowicie o niej zapomniałem, spokojnie poszedłem

Kuchnia Łukasza
Piegowata babka świętokrzyska 160

Przepis na piegowatą babkę znalazłam na jednej z wyrwanych z kolorowych gazet stron, z przepisami. Zostało mi do przetestowania jeszcze kilka, za to babka piegowata, jest naprawdę dobrym wyborem dla tych, którzy szukają prostego a smacznego ciasta na wielkanocny stół. Też zbieracie takie przepisy? Mam jeszcze wyrwaną kartkę ze zdzieranego kalendarza, na karpatkę Też niebawem zamierzam go wypróbować. Babka(...)piegowata nie wymaga dużych umiejętności, a tylko składników w temperaturze pokojowej i miksera. WSzystkie składniki wystarczy utrzeć, wstawić foremkę z babką do pieca i cieszyć się aromatem ciasta. W smaku przypomina popularnego piegusa, ale jest lepsza. W dodatku po wyjęciu z piekarnika, niesamowicie pachniała. Dosłownie nosem można było wyczuć w niej mak. Przepis pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich

Mieszam w Garnku
Ciasta wielkanocne - baby, mazurki, serniki 121

Linki do przepisów w nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) Babki : babka czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka kakaowa babka migdałowa na drożdżach babka ponczowa babka sernikowa babka serowa babka szafranowa babka z tartego ciasta budyń orzechowy mazurki : mazurek czekoladowo kajmakowy mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy z orzechami mazurek migdałowo pomarańczowy mazurek migdałowy mazurek migdałowy makaronikowy mazurek orzechowy mazurek

królestwo garów
Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) 138

Sezon na borówki w pełni i dzisiaj chciałabym podzielić si ę  z Wami przepisem na babkę z tymi pysznymi owocami, prawdziwym smakołykiem na wakacyjne dni.  Do przygotowania babki wykorzystałam jogurt grecki, który nada ł  ciastu niesamowitej delikatności i puszystości. Babka jest wilgotna, nie za słodka a dużym plusem jest prostota(...)dnia Kochani ;):) SKŁADNIKI Babka 200 g  borówek 100 g cukru 100 g jogurtu greckiego 100 ml mleka 175 g m ą ki pszennej   25 g skrobi kukurydzianej 16 g proszku do pieczenia 30 g masła  1 jajko 1 laska wanilii szczypta soli * Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Dekoracja 100 g jogurtu

La grande e la piccola cuoca
Babka gotowana limonkowa 154

dokładnie wymieszanego ciasta dodać ubite białka i wymieszać już delikatnie łyżką. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy. Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę na dno, włożyć formę z ciastem. Wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Gotować od zagotowania się wody 1 godzinę i 15 minut(...)już woda się zagotuje to lekko zmniejszyć ogień, ale cały czas musi się gotować. Ja zawsze kładę jakieś obciążenie na formę od babki żeby się nie podnosiła i przewróciła podczas gotowanie. Wyjąć formę z wody, otworzyć przykrywkę i zostawić na 3 minuty. Następnie wyjąć i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia. Lukier – sok z limonki, cukier puder

Kuchnia Pokoleń