bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjne babki pieczone na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze(...)upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :) Składniki: 3 szklanki mąki 8 białek 2 niepełne szklanki cukru 250g masła 82% (stopionego) ¾ szklanki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy
Smakowy RajPrzepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTo jeden z tych przepisów najprostszych na świecie :) Raz, dwa, osiem i zrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 6 jaj 12 łyżek oleju 5 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
kgwjanczewoSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru
O kuchni z uczuciemCzas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o
Anioły w kuchniCiasto szczególnie zasmakowało Mamie. Jest delikatne, mięciutki, nie za słodkie. Szkoda, że nie ma już dyni w zapasie :( Składniki: - 3 szklanki mąki
Zdrowie na języku :PZadumałam się w ten weekend. Po raz pierwszy odkąd mam dwójkę dzieci odwiedziłam w jednym czasie oba groby rodziców. Po raz pierwszy od dawna miałam tę
Dzieje kuchennej WiewióryUbijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby
Gospodyni MiejskaKlasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży
Z Majeczką w kuchniDrożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ... Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :)) Składniki: 0.5 kg
Walijskie PichcenieSzybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie. Składniki : pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia