babki - 8450 przepisów (strona:19/564)

Babka ala kugel 179

Lubię zapiekanki ziemniaczane jednak stosunkowo rzadko robię je z surowych ziemniaków. Dziś wyjątek. Kugel jest tradycyjnym przepisem kuchni żydowskiej

Lubczyk i Wanilia
Babka "Mojito" 159

Uwielbiam limonki, uwielbiam drinka Mojito, dlaczego więc nie wypróbować smaku babki o tej wdzięcznej nazwie?:) Babkę upiekłam i bardzo mi smakowała:) Wariacje smaków: mięty, limonki i białego rumu zrobiły swoje i podbiły moje kubki smakowe:) Zatem i Tobie, jeżeli lubisz mokre, lekko zbite i ciężkie ciasta, a do tego limonka i mięta nie przeszkadzają Ci w Twoim jadłospisie, babka(...)ciasta wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C około 40-45 minut. Piec do uzyskania złotego koloru, a przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już upieczona. Jeżeli patyczek wbity w babkę, po wyciągnięciu z ciasta jest suchy i nie jest oblepiony ciastem to babka jest upieczona. Formę z babką wyjąć z piekarnika

In my kitchen
Babka Wielkanocna! 186

Wesołego Alleluja! Dla tych, którzy nie mieli czasu przygotować Wielkanocnej Baby, polecam zrobić tą najłatwiejszą drożdżową. Takie lubię najbardziej, polukrowana może być spożywana przez kilka dni

SMYKWKUCHNI
Babka z kremowym serkiem 121

Składniki: 240 g serka philadelphia 170 g masła 1 szklanka cukru 1,5 łyżki wanilii (dałam jeden cukier waniliowy) 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5

O kuchni z uczuciem
BABKA PIEGUSKA 208

Fajna makowa babeczka. Może zrobicie? Składniki: 25 dag masła 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki szklanka mąki ziemniaczanej 5 jaj 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka

Z Majeczką w kuchni
Idealna babka mojej Mamy. Z historią w tle 196

Wszyscy się na nią rzucili - i koledzy, i nauczyciele; wszyscy się nią zachwycili. Miękka, puszysta, delikatnie cytrynowa i lekko wilgotna. Babka idealna, nie było co do tego najmniejszych wątpliwości. Niestety, okazało się, że to były ostatnie wielkie chwile tejże babki. Od tamtej chwili ani razu się nie udała - a to zakalec, a to za sucha, a to w ogóle(...)minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ozdobić lukrem z wymieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny, ozdobić posiekanymi wiśniami. Smacznego! Skąd Mama ma przepis? Szczerze mówiąc, nie wiem... Był zapisany w zeszycie, odkąd pamiętam. W internecie można znaleźć całe mnóstwo przepisów na babki kisielowe, ale dla mnie ta i tak zawsze będzie najlepsza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym 233

Babka z dodatkiem mleka skondensowanego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością. Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia(...)suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka całkowicie ostygnie możemy przygotować polewę. Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch babki i od razu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Dobrej jakości, belgijską czekoladę

Słodka Strona
Słodkie środy - Wielkanocna babka z kremem 177

ramach cotygodniowego cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na pyszną, pachnącą cytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO .  Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga(...)dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ...  Wielkanocna babka z kremem  SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny 150 ml mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka z białek siostry Anieli 381

bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjne babki pieczone na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze(...)upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :) Składniki: 3 szklanki mąki 8 białek 2 niepełne szklanki cukru 250g masła 82% (stopionego) ¾ szklanki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy

Smakowy Raj
Leniwa babka drożdżowa 192

Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka śmietankowa z cytrynowym lukrem 168

To jeden z tych przepisów najprostszych na świecie :) Raz, dwa, osiem i zrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com