babki - 7357 przepisów (strona:10/491)

Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 81

wodą i piekę ok 60 min następnie wysuwam babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min.  Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed zrobieniem babki. Myję i kroje na cząsteczki pieczarki i kładę na suchą patelnie żeby cała woda z pieczarek odparowała. Gdy woda odparuje(...)Gotuję przez parę minut. Na sam koniec wrzucam ser i szczypiorek i smażę tzn już gotuję :) aż ser się rozpuści. A teraz piękne zakończenie :) Babkę wyciągam na talerz do góry dnem a do środka babki wlewam sosik... mniam!! :)   Jedliście już takie pyszności? Ja już tak, teraz Wy! :) Może macie niezwykłe odmiany tradycyjnych potraw? Koniecznie podzielcie się przepisem

Kuchnia Viki
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki 100

babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego stołu. Te babeczki można upiec nawet w sobotę, wystarczy nam ok. 35 minut razem z pieczeniem. Babeczka marmurkowa(...)niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów foremki). Foremki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy je z foremek po ostygnięciu. Marmurkowe babki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka budyniowa 162

Babki, babki... Nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki chyba w żadnym domu. Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyzwaniem. Babki bowiem to mój koszmar - bardzo często wyciągam z piekarnika wzorcowe zakalce, i nie potrafię nic na to poradzić. Przestrzegam wszystkich zasad, a i tak efekt jest raczej opłakany. Jednak tym razem się udało - i to dwa razy(...)ciągu dnia. Dumna jestem z siebie niesłychanie. Wizyta u koleżanki była doskonałym pretekstem do upieczenia babki. Nie mogłam się jednam zdecydować - kusiły mnie dwie. Składniki miałam w domu do obu. Niewiele więc myśląc, we wtorek zabrałam się za pieczenie - po trzech godzinach całe mieszkanie intensywnie pachniało, a na stole dumnie prężyły się dwie sztuki. Obie udane, wyrośnięte i puchate. Pełen

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kajmakowa 164

Babka kajmakowa... Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze. Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej. Oblana polewą kajmakową. Oprószona płatkami migdałowymi. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Babka: 5 jaj; 1 łyżka białego cukru; Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny; 100 g margaryny; 300 g gotowej masy krówkowej; 180g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej(...)masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 łyżki płatków migdałowych.  Dodatkowo: Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny wycisnąć sok. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem

Gospodyni Miejska
Wielkanocna babka z zajączkiem. 801

zalać ciastem jasnym i upiec. Ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową

Kulinarny karnet Christophera
Orzechowa babka 48

Pyszna orzechowa babka... Składniki: 200 g obranych orzechów laskowych, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 margaryna. Przygotowanie:    Miękką margarynę ucieramy mikserem na wolnych obrotach z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy dalej. Następnie orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem

Aga w kuchni
Białkowa babka 45

zrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową. Składniki: 200 g białek (ok. z 5-6 jajek), 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła. Przygotowanie:   Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę

Aga w kuchni
Babka z gwiazdką 48

Składniki:    Choć wyszedł mi zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :) ciemne ciasto 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis, 100 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki

Aga w kuchni
Gotowana babka cytrynowa 171

Gotowana babka cytrynowa Wpadłam w jakiś szał pieczenia babek! Tym razem jednak skusiłam się na babkę, ale gotowaną. Jest wysoka, piękna i delikatnie wilgotna - czyli taka, jaką najbardziej lubię. Przepis pochodzi od producenta  formy,  który umieścił go na karteczce w środku formy. Ja nadałam jej lekko orzeźwiającego smaku, dodając do ciasta skórkę i sok z cytryny/limonki(...)Zobacz również przepisy na inne babki --->  Babka w polewie ,  Babka piaskowa ,  Babka kminowo-pomarańczowa ,  Babka piaskowa marmurkowa , Babka migdałowa Gotowana babka cytrynowa - przepis: Składniki: (duża forma do babki gotowanej, szer 17, wys.18 cm) 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka) 250 g margaryny 1 szklanka cukru 20 dag mąki  pszennej 30 dag mąki

Moje Qulinaria
Jak udekorować stół na Wielkanoc - trzy przepisy dla każdego na Wielkanoc! 26

pokrojone w kostkę jajka, mieszam z dodatkami, układam w naczyniu, na wierzch smaruję majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki) .   Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi(...)być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem i wiele , wiele innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną babkę, niesamowicie puszystą, lekko wilgotną (nie ma nic gorszego niż sucha babka!), połączyłam w niej moje ulubione smaki: czekoladę i śliwkę.  Brzmi pysznie prawda? I taka też jest! To niesamowite, jak długo

SMYKWKUCHNI
Przepyszna babka puszek z jogurtem 57

Bardzo dobra babka, puszysta i wilgotna. Prawdziwy puszek, gąbeczka. Ciężko dokładnie określić konsystencję tej babki. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, esencją waniliową, solą na gładką puszystą masę. Następnie co jakiś czas dodawać po jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche dodać do masy maślanej(...)wymieszać. Na koniec dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Uzyskując gładką i puszystą masę. Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jeśli macie sylikonową formę nie trzeba smarować. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 195 C i piec godzinę. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia w razie potrzeby lekko przedłużyć czas pieczenia

Kuchnia Pokoleń
Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje 91

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne babki na kefirze. Tak upieczone babki są wyjątkowo wilgotne, puszyste i smaczne. Piekłam je wielokrotnie i za każdym się udawały, więc polecam wypróbować przepis. Na babkę kakaową będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g mąki ziemniaczanej(...)oleju (użyłam rzepakowego) – około 116 g 2 łyżki kakao ciemnego (20 g) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego Na babkę łaciatą będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 220 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (rozmiar

Uwaga Babcia Gotuje
Babka cytrynowa 48

Babka cytrynowa Babka cytrynowa na bazie kisieli to jedna z pierwszych babek, które w ogóle upiekłam. Było to jeszcze w szkole, dokładnie nie pamiętam ale chyba jeszcze w podstawówce. Ostatnio przypomniało mi się o niej i jakoś tak zatęskniłam za tym smakiem. Babka jest na prawdę pyszna(...)zawsze się udaje :) Czasami zamiast kisieli cytrynowych dodawałam na przykład wiśniowe i wtedy babka ma fajny różowy kolor. Przepis wygrzebany z maminego zeszytu. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania babki cytrynowej: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 4 jajka, pół kostki masła, 3 małe kisiele bez cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka

Gotuj Się Kto Może
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 53

tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem. Wykorzystałam do babki majonez Winiary . Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy(...)cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy

Kuchnia w oparach