babki - 8450 przepisów (strona:7/564)

Babka pomarańczowo orzechowa 288

Genialny smak i zapach!, pomarańcze i orzechy, babka idealna :). Jeśli jeszcze nie macie formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. Składniki: 7 jaj 3 pomarańcze ze skórką 15 dag orzechów włoskich 10 dag herbatników 25 dag cukru 10 dag miękkiego  masła 15 dag mąki 2 łyżeczki(...)utartą masę i delikatnie wymieszać.  5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut.  6. Gotową babkę wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Marmoladę zagotować i mieszać na wolnym ogniu do czasu, aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Ciasto polać gorącą pomarańczową polewą. Kandyzowane pomarańcze drobno pokroić

Apetyczna babeczka
Prosta babka piaskowa 70

Babka piaskowa to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki, masła, jajek i cukru. Zazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub w specjalnych formach do babek i posypywane są cukrem pudrem lub polane lukrem. W zależności od kraju i regionu, tradycyjna babka piaskowa ma wiele odmian. Różnią się między sobą dodatkami, które zmieniają smak, czyli np. aromaty różnego rodzaju lub suszone(...)owoce. Jest prosta i szybka do zrobienia. Bardzo dobrze smakuje bez żadnych dodatków. Babka piaskowa jest lekkim i bardzo puszystym ciastem , które przypadnie do gustu każdemu. Powinna być sypka, ale jej sypkość zależy od tego ile użyje się skrobi ziemniaczanej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Prosta babka piaskowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe

ProstePesto.pl
Babka drożdżowa 86

wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych, więc dziś będzie o babach właśnie. Jest to jeden przepis na ciasto, ale wykończone jest na dwa różne sposoby. Pierwsza babka to najpopularniejsza babka lukrowana oblana błyskawicznym lukrem cytrynowym. Druga babka to babka ponczowa, która po upieczeniu zażywa kąpieli w aromatycznym ponczu rumowym. Która lepsza? Na to pytanie nie odpowiem, sami musicie spróbować(...)wybrać! Sukcesem do udanego ciasta drożdżowego jest długie wyrabianie ciasta, bo to dzięki długiemu wyrabianiu babka jest bardzo delikatna i lekka. Można odnieść wrażenie, że utkana jest z maleńkich pęcherzyków powietrza. Babka odpowiednio przechowana zachowa świeżość przez kilka dni, smacznego! Print Babka drożdżowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysta, aromatyczna babka drożdżowa Course Desery Cuisine

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka kokosowa – lekka Wielkanoc 125

ksylitol, lukier, mąka orkiszowa, mleczko kokosowe, na słodko, olej kokosowy, wiórki kokoswe Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Servings 12 porcji Ingredients Babka: 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki (50 g) wiórków kokosowych 3/4 szklanki (150 g) ksylitolu 1/2 szklanki (125 ml) oleju kokosowego 1/2 szklanki (125 ml) mleczka(...)soku z cytryny 1 łyżka mleczka kokosowego Dodatkowo: 1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania formy 2 łyżki wiórków kokosowych do obsypania formy 2-3 łyżki wiórków kokosowych do posypania babki Instructions Babka: Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to ok 5 minut). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mleczko kokosowe wymieszane z rozpuszczonym olejem kokosowym oraz

Fitsweet.me
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 160

Babka łaciata - kuchnia podkarpacka Babka to proste ciasto, które gości na polskich stołach już od 400 lat. Podobno król Stanisław Leszczyński, wielbiciel tego wypieku, nazwał je babą, ponieważ kształt ciasta kojarzył mu się z turbanem Ali Baby z „Baśni 1000 i jednej nocy”. Tradycyjne baby wypiekane były z ciasta drożdżowego, do którego dodawano bakalie. Wierzch baby drożdżowej dekorowano lukrem, rodzynkami(...)innymi dodatkami. Z czasem popularność zyskały również baby przygotowywane z ciast innego rodzaju, na przykład z ciasta ucieranego, czy z ciasta muślinowego (około 50 żółtego na pół kilograma mąki!). Babki ucierane mogą mieć różną konsystencję w zależności od użytych składników. Przygotowuje się je na bazie mąki pszennej, ziemniaczanej lub ich mieszanki. Babki z mąki pszennej są bardziej zwarte

Trzeci talerz
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 216

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na tradycyjną babkę drożdżową, babka jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i idealnie nadaje się by ją upiec na zbliżające się Święta Wielkanocne. Jeżeli jeszcze ktoś nie piekł takiej babki to polecam upiec z tego przepisu:). Będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 400 g mąki pszennej(...)łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na polewę czekoladową : 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około

Uwaga Babcia Gotuje
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 240

cukru pudru 2 łyżki kakao prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy 23 cm (użyłam z kominkiem) Link do filmu z przygotowania : Babka drożdżowa https://www.youtube.com/watch?v=hVMkzzfum30   Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy(...)jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona . Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki . Dekorowanie babki drożdżowej : Wystudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, ja tym razem udekorowałam polewą czekoladową. Do rondelka daję wszystkie składniki polewy: mleko, kakao, masło,cukier puder

Uwaga Babcia Gotuje
Super prosta i szybka babka z kefirem 304

przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy bakalie i dżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna(...)migdały można wsypać od razu, a rodzynki, morele, żurawinę etc., pierw płuczemy wrzątkiem, a następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki

Smakowy Raj
Babka piwna z żurawiną ! ;) 188

Zdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;) składniki na ciasto: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka cukru  1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 garści suszonej żurawiny dodatkowo masło i mąka do wysmarowania(...)wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.  Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Następnie na wystudzoną babkę polać  lukrem. Lukier:  Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z sokiem z cytryny.  babka po upieczeniu babka piwna z żurawiną  "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych

Bon Appetit Małgorzaty
Babka kajmakowa 152

Dziś c oś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja . W o ryginale babka była posypana prażonymi m i gdałami - poniewa ż ich nie miałam uprażyłam kokos i taka wersja również była pyszna. Babka jest rewelacyjna, zdecydowani e do powtórzenia. Składniki: Ciasto: 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 100 g masła(...)Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C. 4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patel ni kokosem lub migdałam i. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Babka drożdżowa Alzacka 308

Wielkanocne tuż, tuż… więc czas na testowanie babek Na razie mam Wam do przedstawienia cztery… Oczywiście najbardziej popularna jest babka drożdżowa, dlatego tę przedstawiam dzisiaj jako pierwszą Ponieważ sporo jest przepisów na tradycyjne babki drożdżowe, dlatego wybrałam dla urozmaicenia inny przepis – znaleziony u Majki na kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk na alzacką babkę drożdżową! Babka smakuje wyśmienicie(...)pewno warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. Polecam :)! Babka drożdżowa – Alzacka Składniki na 1 babkę (duża forma) 100 g rodzynek 3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania) 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant) 500 g mąki

UgotujmyTo.pl
Pomarańczowa babka na białkach 198

skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką

Monia miesza i gotuje
Babka na oleju Siostry Anastazji 45

Babka na oleju siostry Anastazji  Babka na oleju Siostry Anastazji to prosty, szybki wypiek z łatwo dostępnych, tanich składników, które zawsze mamy w domu. To idealny wypiek, jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy, a lubicie nieskomplikowane, domowe ciasta. Babka na oleju Siostry Anastazji udaje się za każdym razem - jest puszysta, mięciutka i delikatna, przypomina skrzyżowanie biszkoptu(...)tradycyjną babką. Naprawdę nie sposób jej zepsuć. Gotowe ciasto można obsypać cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową lub kakaową. Jeśli nie macie kakao, możecie upiec babkę w białej wersji i pominąć ten składnik. Do takiej jasnej babki dobrze będzie pasował lukier cytrynowy. Babka z kakao na oleju jest pyszna i prosta, idealna dla początkujących w kuchni. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie

Lekcje w kuchni