Witajcie kochani, łapcie przepis na babkę z serkiem mascarpone . Może ktoś jeszcze się zastanawia jaką babkę upiec, zatem gorąco polecam właśnie babkę z serkiem mascarpone . Babka jest wilgotna, pyszna i puszysta. Przeważnie różnego rodzaju babki na drugi dzień już są lekko przesuszone, a ta zachowuje świeżość na drugi i trzeci dzień. Babkę z serkiem mascarpone polecam upiec nie tylko(...)Wielkanoc, ale także bez okazji np. do popołudniowej kawy. Przepis jest bardzo prosty, wykonanie błyskawiczne, a babka super smaczna. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę z serkiem mascarpone polecam posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. Zapraszam do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę z serkiem mascarpone: 250 g serka mascarpone 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki
Gotuj z PrezesemMięciutka, wilgotna “ Babka marmurkowa “, znana również pod nazwą “ Babka łaciata “. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na “małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. J ak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy(...)upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy do tzw. “suchego patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego ciasta. Polecam również przepis na “ Czekoladową Babkę “. Po inne przepisy na “ Ciasta czekoladowe ” zapraszam tutaj . Czytaj więcej: Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała
Moja Delicjawahania mogę stwierdzić, że wilgotna babka cytrynowa jest jedną z najpopularniejszych. Co równie ważne, babka cytrynowa jest łatwa i szybka w wykonaniu. Sprawdź! W swoich wypiekach uwielbiam naturalne aromaty i zapach. Zapach, który powoduje, że czuć radość, czuć dom, czuć święta wielkanocne. Bo to właśnie na wielkanocnym stole wilgotna babka cytrynowa najczęściej gości. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 15 min Czas(...)pieczenia: 45 min Całkowity czas: 60 min Ilość porcji: 8 porcji Babka cytrynowa – składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cytryna 200 g masła (cała kostka) 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka bułki tartej Lukier składniki: 1 szklanka cukru pudru lub sprawdź przepis na polewę czekoladową Sposób przygotowania: Przygotuj wszystkie składniki
ugotuj-przepis.plZobacz kolejny wielkanocny wypiek, tym razem babka jogurtowa. Zaletą tego przepisu jest szybkie wykonanie i za każdym razem się udaje! Zapraszam na przepis. Zachęcam również do sprawdzenia przepis na babka gotowana – równie bardzo smaczna! Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 50 min Całkowity czas: 1 godz 5 m in Ilość porcji: 8 porcji Składniki: 2 szklanki mąki(...)szklanka cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka masła, lub margaryny (do wysmarowania formy) łyżka bułki tartej 100 g rodzynek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Babka jogurtowa jest jedną z moich ulubionych. Jest smaczna, delikatna, ale przede wszystkim puszysta. W pierwszej kolejności przygotuj jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, jednak nie za długo
ugotuj-przepis.plBabka Bounty W czasie kwarantanny przychodzi mi do głowy wiele pomysłów. Przed ich realizacją długo rozmyślam o recepturze i podaniu przepisu, jednak dzisiejsza babka powstała na spontanie. Obudziłem się z rana i coś tam przypomniałem o domowych bounty , które robiłem jakiś czas temu. Pomyślałem, a czemu by nie zrobić babkę o smaku bounty, ale taką inną niż można znaleść(...)internecie. Moja babka Bounty jest na maxa kokosowa, lekko się kruszy od ilości kokosu, na smak jest łagodna i lekka. Jej całość jest przykryta czekoladową kołderką w postaci polewy czekoladowej, która wsiąka w powierzchnię babki dodając jej wilgotności i dekadenckiego przysmaku. To babka cud! Mało, że robi się bardzo prosto, to na dodatek prezentuje się świetnie. Jestem pewien, że rodzina
Kuchnia ŁukaszaMój tygodniowy pobyt na Podlasiu obfitował nie tylko w kontakty z niesamowitą przyrodą, ale także w poznawanie regionalnej kuchni. Jedną z potraw, którą mogłam się tam raczyć, była babka ziemniaczana , przypominająca w smaku placki ziemniaczane. Po powrocie postanowiłam zrobić to danie na przyjazd Bartka i Jemu ono również zasmakowało. Kilka dni później upiekliśmy babkę ziemniaczaną ponownie, tym razem w foremkach(...)muffinek i zanieśliśmy na spotkanie w gronie znajomych, którym taka ziemniaczana przekąska przypadła do gustu. Udostępnij Babka ziemniaczana – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku czubek noża suszonego imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna
niecodziennikparywodą i piekę ok 60 min następnie wysuwam babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min. Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed zrobieniem babki. Myję i kroje na cząsteczki pieczarki i kładę na suchą patelnie żeby cała woda z pieczarek odparowała. Gdy woda odparuje(...)Gotuję przez parę minut. Na sam koniec wrzucam ser i szczypiorek i smażę tzn już gotuję :) aż ser się rozpuści. A teraz piękne zakończenie :) Babkę wyciągam na talerz do góry dnem a do środka babki wlewam sosik... mniam!! :) Jedliście już takie pyszności? Ja już tak, teraz Wy! :) Może macie niezwykłe odmiany tradycyjnych potraw? Koniecznie podzielcie się przepisem
Kuchnia Vikibabki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego stołu. Te babeczki można upiec nawet w sobotę, wystarczy nam ok. 35 minut razem z pieczeniem. Babeczka marmurkowa(...)niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów foremki). Foremki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy je z foremek po ostygnięciu. Marmurkowe babki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabki, babki... Nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki chyba w żadnym domu. Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyzwaniem. Babki bowiem to mój koszmar - bardzo często wyciągam z piekarnika wzorcowe zakalce, i nie potrafię nic na to poradzić. Przestrzegam wszystkich zasad, a i tak efekt jest raczej opłakany. Jednak tym razem się udało - i to dwa razy(...)ciągu dnia. Dumna jestem z siebie niesłychanie. Wizyta u koleżanki była doskonałym pretekstem do upieczenia babki. Nie mogłam się jednam zdecydować - kusiły mnie dwie. Składniki miałam w domu do obu. Niewiele więc myśląc, we wtorek zabrałam się za pieczenie - po trzech godzinach całe mieszkanie intensywnie pachniało, a na stole dumnie prężyły się dwie sztuki. Obie udane, wyrośnięte i puchate. Pełen
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka kajmakowa... Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze. Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej. Oblana polewą kajmakową. Oprószona płatkami migdałowymi. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Babka: 5 jaj; 1 łyżka białego cukru; Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny; 100 g margaryny; 300 g gotowej masy krówkowej; 180g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej(...)masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo: Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny wycisnąć sok. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem
Gospodyni Miejskazalać ciastem jasnym i upiec. Ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna orzechowa babka... Składniki: 200 g obranych orzechów laskowych, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 margaryna. Przygotowanie: Miękką margarynę ucieramy mikserem na wolnych obrotach z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy dalej. Następnie orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem
Aga w kuchnizrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową. Składniki: 200 g białek (ok. z 5-6 jajek), 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę
Aga w kuchniSkładniki: Choć wyszedł mi zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :) ciemne ciasto 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis, 100 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki
Aga w kuchniMówię na nią babka na drożdżach, a nie drożdżowa, bo sposób jej przygotowania jest raczej specyficzny jak na babę drożdżową. Właściwie można powiedzieć, że przygotowuje się ją jak babkę piaskową, ale zamiast proszku do pieczenia dodaje się rozrobione drożdże. Babka ta ma również trochę inny smak niż typowa babka drożdżowa – coś pomiędzy zwykłą babką a babą drożdżową. Przepis pochodzi(...)Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta razem z płatkami migdałów. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Okrągłą foremkę do babki z kominkiem (średnica 20-22 cm) smaruję masłem i obsypuję mąką. Następnie przekładam ciasto do foremki. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni i stawiam babkę na 45-50 minut
Słodki sentymentBabka budyniowa. Lekka, mięciutka, wilgotna i aromatyczna. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Moja babka pierwotnie miała być tradycyjna o smaku waniliowym. Ale pomyliłam się. I zamiast kupić budynie waniliowe, kupiłam bananowe :) Powiem szczerze, że ta pomyłka opłaciła się, bo babeczka wyszła przepyszna. Polecam każdemu :) Składniki (na keksówkę 29 x12cm) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki oleju - 3 czubate(...)uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem. Ostudzoną babkę przechowuję w plastikowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznej i dobrze znanej nam babki "Zebry". Babka jest prosta w wykonaniu, wychodzi bardzo puszysta. W oryginalnym przepisie dodaje się wodę gazowaną, ale nie była bym sobą gdybym przepisów nie modyfikowała, lubię eksperymentować w kuchni :) Do tej babki możecie zamiast wody dodać:coca colę,fantę, dowolny sok (pomarańczowy, winogronowy, porzeczkowy(...)lubi). Moja dzisiejsza babka będzie z sokiem pomarańczowym i polewą czekoladową. Ciasto idealne na niedzielę jak i do kawy czy herbaty w tygodniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 5 jajek 1szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki tortowej, ja użyłam Basi 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki oleju 1 szklanka soku
Sama słodycz i szczypta chiliBabka Wielkanocna to niesamowicie prosty i smaczny wypiek, który na Wielkanoc powinien znaleźć się w każdym domu. To nasza świąteczna tradycja, którą należy podtrzymywać, przekazując ją z pokolenia na pokolenie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co roku zapewne w większości domów jest dylemat, jaka babka na święta będzie idealnym wyborem? Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na babki Wielkanocne: Babka zebra(...)Babka marmurkowa Wielkanocna babka z czekoladą Przyznam szczerze, że samej jest mi czasem ciężko zdecydować się na jeden przepis Wszystkie są pyszne. Dlatego też co roku staram się piec inną. Przepis na babkę jogurtową, którą zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest naprawdę szybki w przygotowaniu, a sama babka ma niesamowity smak. Jest wilgotna, aromatyczna i długo zachowuje swoją świeżość
Przepiski.plBabka z bakaliami i kokosem – prosty przepis Lubicie babki? Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Pyszna babka z bakaliami i kokosem to idealne ciasto na święta. U nas taka wielkanocna babka zawsze szybko znika ze świątecznego stołu Zostają po niej tylo słodkie okruszki Babka z bakaliami sprawdzi się też doskonale jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Taka(...)babka jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu, a odpowiednio przechowywana długo zachowuje świeżość. Dlatego jeśli lubicie proste, szybkie wypieki z dodatkiem bakalii i kokosa, to spróbujcie babki z mojego przepisu Ciasta na Wielkanoc Jeśli szukacie innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik z mlekiem skondesowanym . Na wielkanocnym stole pysznie będzie się też prezentować
Słodkie okruszkipokrojone w kostkę jajka, mieszam z dodatkami, układam w naczyniu, na wierzch smaruję majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki) . Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi(...)być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem i wiele , wiele innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną babkę, niesamowicie puszystą, lekko wilgotną (nie ma nic gorszego niż sucha babka!), połączyłam w niej moje ulubione smaki: czekoladę i śliwkę. Brzmi pysznie prawda? I taka też jest! To niesamowite, jak długo
SMYKWKUCHNIBardzo dobra babka, puszysta i wilgotna. Prawdziwy puszek, gąbeczka. Ciężko dokładnie określić konsystencję tej babki. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, esencją waniliową, solą na gładką puszystą masę. Następnie co jakiś czas dodawać po jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche dodać do masy maślanej(...)wymieszać. Na koniec dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Uzyskując gładką i puszystą masę. Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jeśli macie sylikonową formę nie trzeba smarować. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 195 C i piec godzinę. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia w razie potrzeby lekko przedłużyć czas pieczenia
Kuchnia PokoleńWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne babki na kefirze. Tak upieczone babki są wyjątkowo wilgotne, puszyste i smaczne. Piekłam je wielokrotnie i za każdym się udawały, więc polecam wypróbować przepis. Na babkę kakaową będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g mąki ziemniaczanej(...)oleju (użyłam rzepakowego) – około 116 g 2 łyżki kakao ciemnego (20 g) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego Na babkę łaciatą będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 220 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (rozmiar
Uwaga Babcia GotujeBabka cytrynowa Babka cytrynowa na bazie kisieli to jedna z pierwszych babek, które w ogóle upiekłam. Było to jeszcze w szkole, dokładnie nie pamiętam ale chyba jeszcze w podstawówce. Ostatnio przypomniało mi się o niej i jakoś tak zatęskniłam za tym smakiem. Babka jest na prawdę pyszna(...)zawsze się udaje :) Czasami zamiast kisieli cytrynowych dodawałam na przykład wiśniowe i wtedy babka ma fajny różowy kolor. Przepis wygrzebany z maminego zeszytu. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania babki cytrynowej: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 4 jajka, pół kostki masła, 3 małe kisiele bez cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka
Gotuj Się Kto Możetamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem. Wykorzystałam do babki majonez Winiary . Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy(...)cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy
Kuchnia w oparachblogu było już magiczne ciasto , tym razem czas na magiczną babkę. To babka czekoladowa, która zawiera w sobie flan (bardzo delikatny budyń), pojawiający się w górnej warstwie ciasta w magiczny sposób – masa flanowa jest lżejsza i podczas pieczenia ucieka z góry do dołu, łącząc się przy tym ze słodkim karmelem. Ten flan będziecie chcieli wyjeść łyżką z całej babki(...)Jest wyjątkowo kremowy i smakuje jak wykwintny deser – dzięki temu baba jest niezwykła. Trzeba tylko pamiętać, aby piec babkę w kąpieli wodnej – formę musimy wstawić do innej, do której wlewa się wrzątek. Nie używajmy do ciasta form, które się rozpina – mogą być nieszczelne, a przed upieczeniem ciasto ma płynną konsystencję. Składniki na dużą formę babkową z kominem
Poezja smakuBabka majonezowa – pyszna, puszysta i wilgotna babka, która przyprawia o zdziwienie nie jedną osobę – jak to majonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka majonezowa – Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g) pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g) 3/4 szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy
Kulinarne Przebojemazurki i serniki smakują wtedy najlepiej. Jakich wypieków nie może zabraknąć na naszych wielkanocnych stołach? Wybrałam dla Was moim zdaniem kilka najlepszych… Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Każda rodzina ma swój ulubiony i sprawdzony przepis. Naszym jest przepis na babkę pomarańczową, który w 100% polecam, ale warto upiec(...)też coś oryginalnego i nieszablonowego jak babka truskawkowa zaskakująca swoim pięknym kolorem lub pachnąca cytrusami babka cytrynowo-limonkowa z nietypowym dodatkiem jakim są nasiona chia. A może by tak wrócić do czasów dzieciństwa i w Święta delektować się pomarańczowo-kakaową zebrą? Jeżeli chodzi o babki wybór zawsze jest najcięższy. Babka pomarańczowa z lukrem Babka truskawkowa Babka cytrynowo-limonkowa
Fitsweet.mecały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę pomarańczową , którą dodatkowo polałam niby galaretką na soku z pomarańczy, dzięki czemu pięknie błyszczała i zyskała dodatkowej słodyczy. Do ciasta dodałam śmietanę 18%, ale może to być też inna śmietana, np. 12% czy 30%. Może być też maślanka. Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary(...)miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało 😋 choć babka na święta nadaje się doskonale - czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc - kiedy to babki królują na honorowych miejscach naszych stołów. Składniki: 1,5 szkl. mąki 200 g śmietany
Kolorowy PrzepisownikBezglutenowa babka wielkanocna. Powiem Wam szczerze, że tego nie było w planach. Miał być mazurek jeden i drugi, ale babki na świętach w tym roku miało nie być. Powód? W zeszłym roku mieliśmy jedną babkę. Była całkiem dobra, ale wiadomo czego nie urywała. I tak najzwyczajniej w świecie nie została wzięta pod uwagę w planach wielkanocnych. Jednak zobaczyłam wczoraj(...)instagramie u Dominiki z Food With Passion babkę wielkanocną i trochę jej pozazdrościłam. Te wszystkie moje mazurki są kruche, a ja miałam ochotę na coś miękkiego. Tak czy siak, formy do babki i tak nie miałam więc nie rozważałam zrobienia jej zbyt prędko. Wtem, na zakupach w Rossmannie wpadła mi w oko (wręcz dosłownie!) przepiękna forma do babki (nie, nikt
Fill The Bowlduża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta. Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek ("weź na pół garnca mąki pół kwarty żółtków" zaleca przepis z 1812 roku) co sprawiało, że staropolskie baby były(...)modyfikujących tradycyjne receptury. I tak współczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa Babka cytrynowa II Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką Babka grecka (mocno waniliowa
Ciastka - domowe słodkościBabka majonezowa to nasza ulubiona babka wielkanocna, gdyż jest lekka, puszysta i do tego wilgotna, a to że jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też(...)rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrastanie możecie babkę włożyć do piekarnika razem z miseczką pełną wrzątku i zostawić piekarnik ustawiony na 50⁰C. Czas wyrastania skróci się do około godziny. PIECZENIE dzień 2, 13.00-15.00 Rozgrzewamy piekarnik do 185-190⁰C i dajemy mu w tej temperaturze pochodzić około 10 minut, żeby był dobrze nagrzany. Ostrym nożem lub żyletką na samym szczycie babki(...)wytrzyma 3 dni, pożarliśmy ją we dwoje). Po całkowitym wystudzeniu można ją z powodzeniem zamrozić, zawijając ją najpierw w folię spożywczą i wkładając do worka przeznaczonego na mrożonki. UWAGI Babka ma formę sufletu. Studzenie na wbitych patykach nie jest wymysłem, jest bezwzględnie potrzebne po to, żeby Panettone nie opadła pod własnym ciężarem i zachowała kształt, którego nabrała podczas pieczenia
Karo in the KitchenUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach(...)smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna. Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju
dom-agi.plBabka zebra jest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało(...)się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę. Na blogu znajdziecie już zebrę z białek , a dziś zapraszam Was na tą klasyczną. Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem (o średnicy u góry 21cm, u dołu 15cm, a wysokości 9,5cm). Babka zebra Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikibabka to wspomnienie... mgliste już niestety. Upieczona była we wtorkowy wieczór i tylko mały kawałeczek dotrwał do środowej kawy. Jeszcze ciepłą zjedli, zjedliśmy, zjemy jeszcze nie raz gdyż jest naprawdę wspaniała. Wilgotna, pachnąca i niesamowicie delikatna. Zobaczyłam ją niedawno u Moniki, przypomniał mi o niej, w to poniedziałkowe przedpołudnie, 5ty odcinek serii "Nigellisima
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakiem. Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014. Szybki piernik babka
Dzieje kuchennej Wiewióryzagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto pod woiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 st. C. ( Małe babeczki wyjęłam
Kuchnia domowa AniBabka z nutellą i orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie
Wypieki UliBabka bananowa jedna z moich ulubionych . Przepis troszkę zmodyfikowany, ale równie pyszny. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 min . Składniki : 1 i 1/2 szk. mąki 3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko 2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania: Banany
Wypieki UliRobię ją obowiązkowo na każde święta Babka w polewie czekoladowej Składniki mąka tortowa 1 i 1/2 szkl mąka ziemniaczana 1/2 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka 6 szt cukier 1 szkl margaryna 1 kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając
Kuchnia DanusiPasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć
Kuchnia Danusi