babki - 8613 przepisów (strona:24/575)

Prosta babka czekoladowa 257

Prosta babka czekoladowa poleca się nie tylko na świąteczny stół, choć jako szybka babka wielkanocna z pewnością zrobi spore wrażenie. Do tego piękny obrus podkreślający estetykę stołu i nikt nie spuści oka z babki. Ciasto smakuje rewelacyjnie oraz tak... czekoladowo! Jest bardzo puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie sypkie. A co najważniejsze to ta babka zawsze się udaje ! Koniecznie sami(...)się przekonajcie. Babka czekoladowa - składniki: 150g masła lub margaryny 150g cukru 3 jajka 120g mąki pszennej  (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml) 70g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki) 30g kakao (1/4 szklanki)  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady 2 łyżki mleka Babka czekoladowa - przygotowanie: Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając

Di gotuje
Babka borówkowa 85

Niesamowicie mięsista, wilgotna, wręcz lekko ciasna w konsystencji babka borówkowa to ciasto dla tych, którzy do babki zawsze potrzebują herbaty W czasie pieczenia borówki puszczają sok i babka nabiera bardzo wilgotnej struktury. Ciekawa wersja babki, którą zwolennicy puszystych wypieków chyba nazwaliby lekkim zakalcem… Dla mnie bomba. Składniki: 2 ½ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 300 g masła(...)części 21 cm) smaruję masłem i posypują kaszą manną. Najpierw wykładam połowę białego ciasta, na to połowę ciemnego z borówkami, następnie znowu białe i na koniec ciemne z borówkami. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 10 minut przy zamkniętym piekarniku. Kiedy babka lekko przestygnie, wyciągam

Słodki sentyment
Babka zebra 101

Babki to nieodłączny element Wielkanocy. Chociaż lubimy je bardzo, to właśnie w tym okresie pojawiają się one u nas najczęściej. Jedną z ulubionych babek, a jednocześnie tych, do których mam wielki sentyment, jest babka zebra. Przygotowujemy ją w taki sam sposób jak biszkopt, z tą różnicą, że dodajemy znacznie więcej mąki oraz oleju i wody. Do jednej części(...)masy dodajemy kakao, uzyskując tym samym dwa kolory ciasta. Babka Zebra po upieczeniu ma piękny wzór. Podoba mi się w niej to, że często każdy kawałek różni się od poprzedniego w zależności od tego, w jaki sposób ciasto zostało wykładane do blaszki. Oczywiście aby wzór był w miarę równomierny można, zamiast łyżki, wykorzystać worek cukierniczy, ale jak dla mnie

Smaki Na Talerzu
Keto bułki z babki jajowatej (Keto, Low Carb) 277

Keto bułki z łusek babki jajowatej to rewelacyjnie prosty przepis w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, odczekać chwilę, ulepić bułki i wstawić je do piekarnika. Łuski babki jajowatej (czy też łupiny babki jajowatej) pochodzą z azjatyckiej rośliny, której zewnętrzna warstwa posiada bardzo duże ilości błonnika a niskie węglowodanów. Błonnik ten idealnie nadaje się w kuchni niskowęglowodanowej jako zamiennik mąki(...)sprawiło, że bułki są idealnie chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Świetnie nadają się zarówno na śniadanie jak i pieczywo do burgerów 😉 Przepis na keto bułki z babki jajowatej Składniki 10 łyżek łuski babki jajowatej (50 g) 200 g sera typu philadelphia * (ponad 20 g zawartości tłuszczu) pół łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WegePrzepis
Mocno czekoladowa babka z serem 98

roku święta Wielkanocy będą inne niż zawsze, ale nie zmienia to faktu, że muszą być pyszne. Bez babki pewnie się nie obejdzie. Dzisiaj przepis na babkę mocno czekoladową z serem i dodatkiem chilli. Smakuje obłędnie! Jest wilgotna, miękka, niezbyt słodka i kusząco pyszna. Uwielbiam ciasta czekoladowe i to właśnie one są moimi ulubionymi. Do przygotowania ciasta używam czekolady dwóch rodzajów(...)cudownie podkreśla smak czekolady, dla mnie to połączenie jest boskie, bo daje takie lekkie orzeźwienie, a jednocześnie pikantność smaków. Polecam używać mocnego, ciemnego kakao jak najlepszej jakości, bo wtedy babka będzie jeszcze lepsza - bardziej dekadencka! Jeżeli zrobicie tą babkę na Wielkanoc, to napewno nie będziecie zawiedzeni. Robi się ją bardzo prosto, a składniki są naprawdę dostępne. Mocno czekoladowa babka

Kuchnia Łukasza
Cytrynowa babka z majonezem 107

Wielkanocy minęło już trochę czasu, ale nie oznacza to końca delektowania się babkami – wypiekami głównie kojarzonymi z tym świętem. Ta puszysta cytrynowa babka zawiera zaskakujący dla wielu składnik – majonez, który w ogóle nie jest wyczuwalny w smaku. Kto jeszcze nie próbował, niech się długo nie zastanawia i upiecze sobie cytrynową babkę z majonezem. Składniki 1 / 2 szklanki mąki(...)jajek wsypywać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia, miksując na wysokich obrotach. Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez. Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3 / 4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut

niecodziennikpary
Mleczna babka – z mlekiem skondensowanym i polewą z mleka w proszku 132

tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy na babkę (u mnie o średnicy 21cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (pieczemy do tzw suchego patyczka). Pod koniec pieczenia, jeśli wierzch babki zbyt mocno się przypieka, przykrywamy ją papierem do pieczenia. Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika. Do ciepłego(...)przesiewamy cukier puder oraz mleko w proszku, mieszamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek wrzącej wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę odstawiamy na kilka minut, po czym polewamy wierzch babki. Źródło

Smaki Na Talerzu
Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe 158

Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę marchewkową – ciasto marchewkowe, które możemy upiec w foremce do babki lub w blaszce. Ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta marchewkowego będziemy potrzebowali: Foremka o pojemności około 2 L Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm 340 g mąki pszennej(...)startej marchwi 4 jajka (rozmiar L) 1 łyżka soku z cytryny 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe Przygotowanie: Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach. Do mąki dodaję sól, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Babka śnieżna 154

herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach ;)  Babkę śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja upiekłam ją w formie do ciasta anielskiego i to był całkiem dobry pomysł.  Formy(...)smaruje się masłem ani niczym nie wysypuje. Upieczonej babki nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia do ostygnięcia w formie, którą odwraca się do góry nogami (stawia się na nóżkach). 10 białek – około 360 g, 200 ml cukru, wanilia (olejek waniliowy, pasta waniliowa, cukier waniliowy... co kto ma), 60 g mąki ziemniaczanej, masło do wysmarowania formy, bułka

królestwo garów
BABKA ZIOŁOWO-GRUSZKOWA NA OLEJU 151

cytrynowa ale gruszkowo-ziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka  jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka(...)posiekane zioła. Mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 st C przez ok 50-60 minut. Po tym czasie zostawiamy babkę na 15 minut w formie po czym wyjmujemy ją. Przygotowujemy polewę po wystudzeniu babki: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszac trzepaczką porządnie. Nie gotować. Na wystudzona babkę dodajemy polewę czekoladową i dodajemy

Kuchnia w oparach
CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 154

poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości. Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się z dzieciństwem i to najczęściej tym u babci. Bo kto, jak nie babcie, miał czas(...)też mieć jasnobeżową, jednolitą barwę i przyjemny, świeży zapach. W żadnym razie nie mogą się kruszyć i mieć na powierzchni białego nalotu. Poniżej przepis na ciasto drożdżowe na przykładzie babki.  Niezawodny przepis na ciasto drożdżowe - krok po kroku. SKŁADNIKI: Na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 dag drożdży - 2/3 szklanki słodkiego mleka - 10 dag masła (najlepiej sklarowanego

Moja Książka Kucharska
Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free) 265

zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka(...)macie zmielcie w młynku zwykłe siemię lniane) 21 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych  1 łyżka cukru  3/4 łyżeczki koszernej soli  40 g nasion babki płesznik i jajowatej  500 ml mleka sojowego ( w wersji niewegańskiej zwykłe mleko 3,2%/2%) Wykonanie : 1. Do naczynia kruszymy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy (suche od razu łączymy

vaniliowoczekoladowa
Babka wielkanocna szafranowa 193

Lubicie drożdżowe babki , ja bardzo! Zamarzyła mi się babka wielkanocna szafranowa. Jest to typowa drożdżowa babka z dodatkiem szafranu i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona(...)środku wilgotna i puszysta. Babka wielkanocna Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 150 ml ciepłego mleka 0,5 g zmielonego szafranu 100 ml jogurtu 35 g świeżych drożdży 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 450 g mąki pszennej 125 g cukru ½ łyżeczki soli 1 jajk0 100 g masła Lukier 100 g cukru pudru

codojedzenia
Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna 174

Witam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w przygotowani, ponieważ z mąk bezglutenowych użyłam jedynie skrobi kukurydzianej. Polecam wypróbować przepis nie tylko osobom uczulonym na glutem. Do przygotowania babki bezglutenowej będziemy potrzebować : Użyłam foremki z kominkiem o średnicy(...)kryształu 5 jajek (użyłam L) 250 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Link do filmu z przepisem na : Bezglutenowa babka Wielkanocna Przygotowanie: Do skrobi kukurydzianej dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam. Do miski przekładam tłuszcz (masło lub margarynę) o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez około

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania