Czas czytania: 3 min Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby , zawijańce , lub małe urocze lukrowane babeczki . Dziś podam Wam przepis na bardzo proste ciasto drożdżowe, w które zawinęłam marcepan oraz ciemną i białą czekoladę. Oczywiście możecie użyć innego nadzienia, może to być dżem(...)inny krem, choć z marcepanem i czekoladą babka jest wyśmienita! Ciasto drożdżowe powinno być upieczone tuż przed podaniem , ponieważ najlepsze jest świeżutkie. Upieczone dzień przed podaniem trzeba odpowiednio przechować, aby niepotrzebnie nie obsychało. Jeśli będziecie chcieli podać babkę z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, czy lukrową zróbcie to w dniu podania. Wierzch można dodatkowo posypać siekaną czekoladą lub płatkami migdałów
SprawdzonaKuchnia.plCzekoladowo-waniliowa babka z wiśniami Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. To idealne ciasto na zbliżające się święta lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami jest naprawdę prosta w wykonaniu, a dodatek wiśni wspaniale wzbogaca jej smak. Użyłam wiśni z puszki z syropu. Wystarczy je odsączyć na sitku, a następnie wymieszać(...)użyć świeżych wiśni. Ja jednak zawsze mam puszkę wiśni w zapasie Często podaję je też w towarzystwie domowych lodów kawowych lub lodów śmietankowo-cytrynowych . Szukając innych prostych przepisów na babkę polecam Wam również te: Mocno czekoladowa babka Waniliowa babka z jabłkami Babka majonezowa Babka serowa To kto dziś skusi się na pyszną babkę z dodatkiem wiśni? Składniki: (na keksówkę
Słodkie okruszkiBabka majonezowa, oprócz tej kajmakowej , zdecydowanie jest w czołówce najlepszych babek, jakie jadłam. Moja ulubiona – bez dwóch zdań! Pamiętam gdy kilka lat temu przygotowywałam ją po raz pierwszy. Nie do końca byłam do niej przekonana, ale tyle osób ją chwaliło, że po prostu musiałam sprawdzić o co tyle szumu I wiecie, setki ludzi nie mogą się mylić Babka rzeczywiście(...)smaku. Puszystością i delikatnością nie dorównuje jej żadna inna. Co lepsze, jej wykonanie jest bardzo proste i każdy kto radzi sobie z przygotowaniem biszkoptu, również i z tą babką osiągnie sukces. U mnie w domu rozchodzi się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Nawet w trakcie sesji, co chwilkę ktoś mi wchodził i odkrajał po kawałeczku Zresztą, babkę rozkroiłam gdy polewa jeszcze
Smaki Na TalerzuWielkanocne przepisy na babki, babeczki, serniki i inne świąteczne wypieki. Babka pomarańczowa Sernik z truskawkami Babka z truskawkami i kawałkami czekolady Sernik z brzoskwiniami Babka limonkowa Sernik z kremem i owocami Babeczki z jabłkami Sernik kajmakowy a'la snickers(...)Bajecznie pyszny sernik z kremem kajmakowym Odrywana drożdżowa babka z czekoladą Sernik z malinami Babeczki makowe z kremem truskawkowym Sernik z frużeliną żurawinową Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym
Passions hobbies lifeDzisiaj propozycja na zbliżającą się Wielkanoc , a mianowicie babka marchewkowo – pomarańczowa z polewą z białej czekolady z dodatkiem soku z pomarańczy. Aromatyczna, pyszna, w cudnym żółto – pomarańczowym kolorze. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, to ta babka jest dla Was idealna. Obok przepysznych mazurków , na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Tylko… niezbyt długo, bo zniknie w mgnieniu oka Składniki(...)Babka marchewkowo – pomarańczowa: 1 szklanka startej na małych oczkach marchewki 1 i 3/4 szklanki mąki 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła skórka starta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa z białej czekolady: 80 g białej czekolady około 2 łyżek soku z pomarańczy Przygotowanie: Babka marchewkowo – pomarańczowa: Jajka ubić z cukrem
Oryginalny smakdłuższego czasu zastanawialiśmy się, jakie ciasto upiec do popołudniowej kawy. Bartek proponował kruche ciasto, ja zaś miałam ochotę na jakąś babkę. Udało nam się dojść do kompromisu i rozłożyć wypieki na dwa dni – dzisiaj pieczemy babkę cytrynową , a w piątek quiche na słono. Babka wyszła mocno cytrynowa, bardzo nam smakuje, a jej żółty kolor wprawia w radosny nastrój(...)ocenimy quiche? – dowiecie się niebawem. Składniki na babkę cytrynową 5 jajek 200 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 230 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml soku pomarańczowego 2,5 cytryny 200 ml oleju masło lub margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
niecodziennikparyBabka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa – Zapraszam na pyszną jogurtową babkę z cytryną i pomarańczą. Jest bardzo wilgotna, w smaku taka śmietankowa, aromatyczna, pachnie cudownie. Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 220g miękkiego masła 220g cukru 4 jajka 4 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1/2 pomarańczy 200g naturalnego jogurtu typu
Mała CukierenkaBabka z labnehem to moja modyfikacja czekoladowego ciasta z Palestyny. Modyfikacja polegała na tym, że wywaliłam połowę cukru i nie robiłam syropu, bo to ma być przyjemne w jedzeniu, a nie powodować dymienie z trzustki. Bliskowschodnie przepisy kochają cukier, syropy i jeszcze trochę cukru. Ja z cukru najbardziej tatara z cebulą lubię. Babka z labnehem – jak sama nazwa wskazuje(...)drożdżówkach z serem, tylko walą czosnkiem. Po śledztwie okazało się, że użyła serka z czosnkiem i ziołami. Takie drożdżówki trafiły do kategorii: „Dobre, ale więcej nie rób”. Wróćmy do babki czekoladowej. Proszę Państwa! To jest najprostsza babka świata. Babka z cyklu: wrzucić, zamieszać i upiec. No prościej się nie da. Babka ma wadę – znika szybko. Moja babka była pieczona
ladykitchenOsobiście jestem tą babką zachwycona. Wyszła mi mięciutka, wilgotna, idealnie słodka, o pięknym kolorze i lekko wyczuwalnym smaku kajmaku. Pyszna! Odrobinę zawiozłam Teściowej i ona również bardzo chwaliła. Tak szczerze, to nie przypuszczałam, że mogłoby być inaczej – to był mój świąteczny pewniak. Babkę po raz pierwszy zrobiłam trzy lata temu na święta. Już wtedy miałam Wam przepis opublikować(...)pisać, że to najlepsza babka na świecie, ale … no właśnie… Przepis dałam również Cioci i …. podobno nikomu ona nie smakowała, a Ciocia wyznała nawet, że żałuje, iż ją upiekła Ja z kolei żałuję, że nie miałam okazji spróbować Jej wypieku, a Ona, że nie spróbowała mojej;) Wtedy miałabym pewność czy Cioci coś nie wyszło, czy po prostu
Smaki Na TalerzuWitam Was cieplutko :) Czy babka wielkanocna może być o smaku herbaty? Oczywiście, że może. Zobaczcie jaki ma piękny kolor. Wyszła mi idealna, pięknie wyrosła i cudownie pachniała herbatą i podczas pieczenia i podczas jedzenia. Babka powstała za sprawą TEEKANNE , otóż od TEEKANNE otrzymałam sporą paczuszkę herbat, aż 20 sztuk, więc oczywiste było, że muszą powstać jakieś nowe przepisy(...)herbatą. Ponieważ wkrótce Wielkanoc to mój wybór padł na babkę, a akurat babki lubię piec. A tą zjedliśmy do ostatniego okruszka. Może i Wy upieczecie taką babkę. Koniecznie użyjcie herbaty TEEKANNE . Zapewniam, że będziecie zachwyceni :) Smacznych inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 2 łyżki mąki
IzabelawkuchniKolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek(...)łyżki likieru Amaretto 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Babka migdałowa: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta
Oryginalny smakWielkanocne przygotowania zaczynam od tradycyjnego, wielkanocnego ciasta. O czym mowa? Oczywiście – Babka piaskowa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc(...)Babka piaskowa w wersji, którą dziś Wam przedstawiam, jest niezwykle prosta i szybka. Poza tym, to chyba najbardziej klasyczna wersja, jaką możemy sobie wymyślić. Tak naprawdę całą pracę wykonuje za nas mikser, a my jedynie musimy uzborić się w cierpliwość i precyzyjnie odmierzać składniki oraz powoli łączyć je ze sobą. W mojej wersji babka piaskowa jest bez dodatków
365 dni dookoła kuchniNajszybsza babka z bakaliami. Pyszna, szybka, prosta w przygotowaniu. Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie ją również podać na święta wielkanocne. U mnie dziś w wersji mało słodkiej. Pominęłam dodatek normalnego cukru. Słodycz babce dodają pyszne bakalie i cukier puder, którym jest dość obficie oprószona. Do babki możecie dodać dowolne bakalie. Ja dziś wykorzystałam pyszną mieszankę keksową Helio(...)której znajdziecie suszone daktyle, rodzynki sułtańskie, kandyzowaną marchewkę, ananasa, papaję i skórkę pomarańczową. Babka wyszła tak pyszna, że został już mały kawałek Spróbujcie, polecam. Najszybsza babka z bakaliami Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 czubate łyżeczki do bakalii 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła
Słodkie okruszkiProsta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję wiórkami kokosowymi
babka w formiebabka makowa – cudownie wilgotna, długo świeża, nie za słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka(...)łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie. Formę do babki (najlepiej z kominem) natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut – do suchego patyczka. Studzić na kratce. Babkę makową
Pociąg Do Kuchni