babki - 8613 przepisów (strona:42/575)

Kolorowa babka + film 113

może zabraknąć babki, w tym roku będzie to kolorowa babka z cukrem pudrem. Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie.     składniki na formę do babki z kominem 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki chłodnej(...)jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części, do każdej części dodajemy odrobinę barwnika w dowolnym kolorze i dokładnie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę wlewamy po dwie łyżki dowolnego koloru ciasta, a na nie nakładamy 2 łyżki innego koloru. Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu

Smakowite Dania
Babka „Murzynek” z powidłami 145

Babka „Murzynek” z powidłami Mocno czekoladowa, niesamowicie wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest ta pyszna babeczka „murzynkowa” z dodatkiem powideł śliwkowych, które nadają jej wspaniałego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Polecam!     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego(...)czekolady gorzkiej ok 50ml mleka Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka bułka tarta do obsypania formy – około 1/3 szklanki     *** Foremkę do babki dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Jajka, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło oraz cukry umieszczamy w dużej misce i miksujemy na jednolitą masę. Wszystkie suche składniki: mąkę, kakao

Blog z Apetytem
Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką) 161

Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze babki i babeczki. Od tych klasycznych – piaskowych, z kakao, kokosem, czekoladą, do tych z pistacjami. U mnie każda babka znika w mgnieniu oka. Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa(...)mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz z kajmakiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do keksówki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Babkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto można

Słodkie okruszki
Babka bananowa z polewą karmelową 147

Kochani przed świętami przygotowałam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis na wyjątkową babkę. Jest to babka bananowa. Aromatyczna, wilgotna i, gdyby nie polewać jej karmelem, można by powiedzieć, że dietetyczna ;))) Babka sama w sobie nie jest zbyt słodka, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to można dodać do niej odrobinę cukru. Babka: 2 jajka 2 duże i dojrzałe banany(...)pszennej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka cynamonu Solony karmel: 1/2 szkl cukru 2 łyżki wody 4 łyżki śmietany 30% łyżka masła 1/4 łyżeczki soli Babka: Składniki w temperaturze pokojowej. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do większej miski wbić jajka, dodać banany, ekstrakt, olej i mleko i krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Smakołyki Asi
Wielkanocna babka drożdżowa z makiem 113

Wielkanocna babka z makiem Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!       Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suchych drożdży 100ml ciepłego mleka 25g cukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy(...)wyrośnięcia *** *** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową *** *** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon *** *** Foremkę do babki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez

Blog z Apetytem
Babka waniliowo-czekoladowa z gniazdkiem 124

Babka jest obowiązkowym wielkanocnym wypiekiem u mnie w domu. Musi być okazała i króluje wśród innych ciast. Rok temu zaskoczyłam swoich gości i udekorowałam ją czekoladowym gniazdkiem i jajeczkami. Wszystkim bardzo spodobał się pomysł z czekoladowym gniazdkiem, a najbardziej cieszyły się dzieci :) Babka z tego przepisu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka: 4 jajka 1 szkl cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki kakao Gniazdko: garść makaronu ryżowego 1/3 tabl. gorzkiej czekolady czekoladowe jajeczka Polewa czekoladowa: 100g śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady Babka: Jajka ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i wlewać gorącą cienkim strumieniem, cały czas ubijając masę jajeczną

Smakołyki Asi
Babka z orzechami laskowymi 99

Wyborna babka z orzechami laskowymi i polewą z czekolady. Wilgotna dzięki orzechom i przepyszna! Doskonała nie tylko na Święta, lecz wtedy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kto powiedział, że musi być tylko na Wielkanoc ? Składniki: Babka orzechowa: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki ciemnego kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa z orzechami: 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady deserowej 80 g śmietany kremówki 30 % orzechy laskowe Przygotowanie: Babka orzechowa: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Foremkę

Oryginalny smak
Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową 187

Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową – Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę z nadzieniem budyniowym i wiśniami. Jest bardzo smaczna, wilgotna i aromatyczna. Łączy w sobie wiele smaków. Goście którzy próbowali babkę sądzili, że to babka drożdżowa. Ładnie wygląda i jest ciekawa, troszkę inna niż typowe babki wielkanocne. Zniknęła u mnie błyskawicznie. Powstała przy współpracy z marką Diamant. Polecam! Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 jajka 130ml oleju 350ml maślanki 180g drobnego cukru do wypieków Diamant około 100-130g konfitury wiśniowej (najlepiej same

Mała Cukierenka
Babka waniliowa 217

naszych umysłach, jako zapach z dzieciństwa powiązany z kuchnią, wypiekami… i nie tylko (desery, lody, budyń…). Babka waniliowa – aromatyczna, puszysta, lekka, delikatna, wilgotna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku wanilii, to oczywiście nie będzie to samo, ale… dla samej babki warto przepis wypróbować. Wracając jeszcze do magicznej pasty . Smarowanie formy pastą (włącznie z krawędziami ) sprawia(...)ciasto inaczej rośnie – pnie się do góry, a jego wierzch (po upieczeniu) ma ciekawe i dosyć nietypowe kształty. Za pierwszym razem nawet się przestraszyłam, że babka nie wyjdzie. Teraz jestem przygotowana i zawsze z ciekawością obserwuję kolejne etapy podczas pieczenia. Gorąco polecam i wanilię, i babkę, i magiczną pastę. Wydrukuj przepis The post Babka waniliowa appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem 129

obłędna. Delikatna, maślana, z marcepanowymi kartofelkami, czekającymi w każdym kawałeczku niczym słodka niespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest jeszcze bardziej aromatyczna i wilgotna. Tę cudną bożonarodzeniową babkę wieńczy dodatkowo korona z kremu maślanego z serkiem Philadelphia , znanego z ciasta marchewkowego . Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę(...)średnicy 23 cm Babka: 200 g masła 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) 4 jajka 250 g mąki 100 g mielonych migdałów 200 g daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g marcepanowych kartofelków 50 ml wiśniówki (lub rumu albo brandy) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 100 g masła

Food Square
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 118

Już myślami zbliżam się do Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto makowe to jedno z ciast które zawsze są w moim domu. Uwielbiamy makowce. Tą babkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać(...)ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Gdyby ciasto było zbyt kleiste podsypać mąką i lekko ponownie zagnieść. Nałożyć farsz z maku i zawinąć jak roladę. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Delikatnie i sprawnie szybko włożyć roladę do formy, tworząc koło. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 130 C i włożyć formę z ciastem. Zwiększyć temperaturę

Kuchnia Pokoleń
BABKA ŻÓŁTKOWA 173

Ostatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę babkę jest już na blogu od kilku lat. Za pierwszym razem zrobiłam babkę wg tego starego przepisu, za drugim poszłam krok dalej i nadałam babce lekkości, zamieniając jedno żółtko całym jajkiem. Babka zdecydowanie zyskała(...)minut na termoobiegu, do suchego patyczka .  Można także piec na programie góra-dół, w temp.180*C, do suchego patyczka, czas powinien być podobny. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego odparowania. Ja jeszcze letnią babkę lukruję, wówczas nie wysycha. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - słodka kremówka Do miski

Smaczne Zdrowe
Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 158

Cytrusowa babka (mieszana łyżką) . U mnie w domu po prostu uwielbia się babki. Dzisiejszą wersja została wzbogacona o sok i startą skórkę z pomarańczy i limonki. Babka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Bardzo często pomagają mi przy niej dzieci Uwielbiają mieszać składniki. Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta cytrusowa babka będzie idealna. Polecam, spróbujcie. Cytrusowa babka idealnie smakuje(...)jajka, mieszamy. Na koniec wlewamy ciepły (nie gorący!) tłuszcz. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się

Słodkie okruszki
Babka piaskowa waniliowa, bardzo delikatna 178

Pyszna puszysta i bardzo delikatna babeczka. Można dodać olejek cytrynowy lub rumowy, wtedy babka będzie miała inny aromat. To już zrobicie jak lubicie. Wykonanie ciasta – jajka wrzucić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i olejek, długo ubijać. Masa musi zwiększyć swoją objętość. Kolor powinien się zmienić na bledszy. Ubijać 5 minut. Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez(...)masło w mikrofalówce lub garnuszku cały czas ubijać obroty 3,5 i przez otwór od miarki powoli wlewać gorące masło Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Babki ponczowe 162

świeże maliny i miętę. Babeczki jeszcze przed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :) 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki(...)Delikatnie mieszamy i przykrywamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski z rozczynem. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii […] Artykuł Babki ponczowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog