Share Pinterest Print Wspaniała babka budyniowa , idealna na Wielkanoc. Jest mięciutka, przepyszna i pięknie pachnie budyniem waniliowym. Obok innych wielkanocnych ciast na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g) 1 szklanka cukru 5 jajek 230 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Jajka(...)proszek do pieczenia, proszek budyniowy i szczyptę soli. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło, lekko przestudzić (może być ciepłe) i wlać do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też
Oryginalny smakBabka zebra to dwukolorowe ciasto, które będzie idealnym dopełnieniem wielkanocnego stołu. Babka zebra pięknie wygląda i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Do tego jest pyszna, wilgotna i puszysta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na babkę zebrę jest bardzo prosty, a składniki, które są potrzebne do jej wykonania zazwyczaj mamy w domu. Nawet największy amator wypieków z łatwością upiecze to pyszne ciasto(...)Wielkanoc . Gotową babkę przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą, która nada jej jeszcze lepszego smaku. BABKA ZEBRA PRZEPIS Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50 min. | Liczba porcji: ok. 16 Składniki 5 jajek 400 g mąki pszennej 230 g drobnego cukru 150 ml oleju 200 ml wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao
Przepiski.plEkspresowa i prosta w przygotowaniu babka marmurkowa – idealna na Wielkanoc. Babka marmurkowa sprawdzi się również jako ratunek gdy goście w drodze, a my nic nie mamy na słodko, do kawy. Pyszna, puszysta babka, która zawsze wychodzi. Po upieczeniu babkę marmurkową można obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową. Polecam przepis na najlepszą babkę marmurkową(...)która zawsze się udaje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babka marmurkowa: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło + bułka tarta do wysmarowania foremki szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły
Gotuj z PrezesemDzisiaj coś dla miłośników kawy. Rewelacyjna, aromatyczna babka kawowa z pyszną kawową polewą. Idealna na Wielkanoc. Mam nadzieje, ze Wam posmakuje. Szybka i prosta w przygotowaniu, pamiętajcie aby składniki były o temperaturze pokojowej. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 250 g maki pszennej 200 g masala 100 ml wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli(...)kominkiem, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st C, do suchego patyczka, około 50 -60 minut. Upieczoną babkę zostawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia. Kiedy babka stygnie zrobić polewę: Do miski przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kawę, mleko i masło
Pani M - kuchnia smakowitaTradycyjna babka marmurkowa pieczona trochę inaczej – w „kąpieli wodnej”. Babka wychodzi wilgotna i przepyszna. Niezwykle prosta , bez ubijania osobno białek Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 5 jajek 2 ¼ szklanki mąki 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ szklanki mleka 1 łyżka kakao Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem(...)mieszam. Ciasto kakaowe wykładam na ciasto jasne, delikatnie mieszam patyczkiem. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni, wstawiam do środka naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, a obok naczynia ustawiam blaszkę z babką. Piekę 50-55 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągam babkę z piekarnika, zostawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągam ją z blaszki. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem
Słodki sentymentBabka ucierana z zielonym pudrem to moja propozycja na smaczne ciasto wielkanocne na ostatnią chwilę. Robi się ją bardzo szybko przy pomocy miksera i do piekarnika. Potem szybka i efektowna ozdoba w postaci zielonego pudru czyli liofilizowanego i sproszkowanego szpinaku – już bez lukru i polewy a i tak pięknie jest Ciasto wychodzi ciasto mięciutkie, wilgotne, lekkie, naprawdę smaczne! Babkę(...)można wzbogacić garścią rodzynek albo innych ulubionych bakalii. Kochani Zdrowych, Spokojnych, Pogodnych Świąt Wielkanocy! PRZEPIS BABKA UCIERANA Z ZIELONYM PUDREM Składniki: 250g masła 4 duże jajka 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia 1 szkl cukru 1 aromat waniliowy 2 łyżki octu jabłkowego puder zielony (liofilizowany, sproszkowany szpinak) do dekoracji Jak zrobić babkę ucieraną
Dorota SmakujePyszna, łatwa do zrobienia i tania babka. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta babka również bardzo Wam posmakuje. Idealna na Wielkanoc , ale smakować będzie o każdej porze roku i bez okazji. Wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. SKŁADNIKI: 300 g marchewki 400 g maki pszennej szczypta soli 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 2 łyżki octu 4 jajka cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Do utartych jajek dodać szczyptę soli oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Wymierzać. Ocet wymieszać z sodą i dodać do miski. Do miski przesiać również mąkę i całość dobrze wymieszać łyżką lub łopatką. Do wymieszanego ciasta
Pani M - kuchnia smakowitaBardzo szybka i prosta do wykonania, a przy tym pyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem(...)mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzać mleko kokosowe z ksylitolem. Gdy czekolada się roztopi, dodać
Healthy food explorerBabka ucierana to moja propozycja na smaczne ciasto wielkanocne. Wychodzi ciasto mięciutkie, wilgotne, lekkie, naprawdę smaczne! Do wypieku tej baby użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo lubię w kuchni wykorzystywać orkiszowe produkty, ale możecie użyć też mąki pszennej. Babkę można wzbogacić garścią rodzynek albo innych ulubionych bakalii. PRZEPIS BABKA UCIERANA Składniki: 250g masła 4 duże jajka 2,5 szkl mąki orkiszowej(...)jasnej typ 650 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia 1 szkl cukru 1 aromat waniliowy 2 łyżki octu jabłkowego polewa czekoladowa do dekoracji – przepis Jak zrobić babkę ucieraną: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw masło ucieramy z cukrem na tzw puch – do momentu aż cukier rozpuści się w maśle. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku
Dorota SmakujePoliczki Wołowe z mazurską babką, czyli internetowy pojedynek między MasterChefa vs. Rafalcook Policzki Wołowe z mazurską babką i chrzanem, danie, które zapoczątkuje, tak myślę 😊, dłuższą formę pojedynku między Olą Juszkiewicz zwycięzca IX edycji MasterChefa i moją skromną osobą. Nasz pojedynek, a raczej forma zabawy będzie polegać na tym, że raz będziemy robić danie z Książki Kucharskiej Oli, którą możecie znaleźć(...)które mam zrobić. Pisząc ten post, nie wiem, jak wygląda to danie w wykonaniu Oli, szczerze, ale u mnie to normalne, pierwszy raz w życiu robiłem policzki wołowe i babkę z Mazur. Niestety Ola i ja obracamy się w różnych obszarach płatniczych 😉 i nie wszystkie produktu są u mnie dostępne. Danie w oryginale jest zrobione z policzków wieprzowych, są ogórki
RafalCooktego co było, wspomina wydarzenia minionego roku. Część robi również postanowienia na przyszły rok. Aby te rozmyślania umilić i osłodzić, oraz godnie przywitać Nowy rok przygotowałam kolejne pyszne ciasto - babkę hrabinę, bo tak się ona nazywa. Przy okazji również składam wszystkim swoim czytelnikom serdeczne życzenia, aby ten przyszły rok był lepszy od poprzedniego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)zająć ok. 50-60minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło, wyjęłam je z formy, odkleiłam papier, ale go nie usuwałam. Babkę pokroiłam (na papierze)wzdłuż na 5 pasów mniej więcej tej samej szerokości. 5 łyżek śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej po połowie
Waniliowe ImprowizacjeBabka wielkanocna w rosyjskiej wersji, czyli kulicz. Ale nie taki znowuż zwykły, bo kulicz cruffin. Przygotowywany jest na wzór cruffinów (muffino-croissantów). Maślany, wypełniony aromatycznymi bakaliami, lekki i puszysty - taki właśnie jest kulicz cruffin. Ja upiekę na pewno, a Wy?;) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa(...)Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Kulicz craffin Składniki: 400g mąki luksusowej 200ml mleka 15g drożdży 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła skórka otarta z małej cytryny ziarenka z laski wanilii dodatkowo: 150g miękkiego masła 400g mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, pokrojone morele i śliwki) 150ml rumu Bakalie zalać rumem, odstawić na kilka dni. Mleko
Obiad gotowyBabka cytrynowa na maślance Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 szklanki mąki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g(...)mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babkę wyjmujemy
Blog z Apetytem