babki - 8613 przepisów (strona:43/575)

Babka majonezowa 123

Kiedy zapytałam Was na Instagramie , co u Was w domu piecze się na Wielkanoc, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w odpowiedziach znalazłam głównie Babkę majonezową! Zrobiłam rodzinny rekonesans, i nikt, dosłownie NIKT u mnie nie kojarzył takiego cudu. Ale olabogarety! Dziewczyny, jak ja Wam dziękuję, że mnie uświadomiłyście! Zaczęłam testowanie, Karolina i Natalia przysłały mi swoje przepisy (dzięki, dzięki :* ), przejrzałam internety(...)piekłam. A rodzina testowała ;) i wiecie co? Ta jest po prostu rewelacja! Nieupieczone ciasto dalej pachnie majonezem, więc miałam sporo wątpliwości, ale po wyciągnięciu z piekarnika jest magia! Babka z majonezem okazała się idealnie puszysta, nieco biszkoptowa, lekka, mięciutka, po prostu rozpływająca się w ustach. Nie wiem jak długo może stać (dziewczyny, help! podzielcie się swoim babkowym doświadczeniem

Ciastkozercy
Bezglutenowa babka orzechowa 136

Wpadłam w babkowy szał. Jak cały okres Wielkiego Postu nie miałam czasu na tworzenie wielkanocnych przepisów, tak teraz drugi dzień z rzędu piekę baby – wczoraj prezentowałam Wam Babkę piaskową , a dziś będzie to Bezglutenowa babka orzechowa . Przepis dla osób, które muszą unikać glutenu, jajek lub laktozy. Ciasto robi się maksymalnie szybko i prosto. Poradzi sobie z nim każdy, nawet(...)się także ciasta w lżejszej wersji. Nie mówię, że nie ruszę tych tradycyjnych, bo pewnie to niewykonalne, ale chciałabym ograniczyć tradycyjne słodkości, dlatego na świątecznym stole zamierzam postawić także babkę z dzisiejszego przepisu oraz Dietetyczny mazurek jaglany . Tak w ramach lżejszej alternatywy. Ciekawa jestem jak to wygląda u Was. Stawiacie na tradycyję, czy nowoczesność na świątecznym stole? Będziecie dostosowywać przepisy

365 dni dookoła kuchni
Babka migdałowa – delikatna i wilgotna 190

Babka migdałowa – delikatna i wilgotna; jedna z moich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie(...)wilgotna. Jedna z najlepszych jakie jadłam! Do tego babka migdałowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i długo zachowuje świeżość. Składniki: 100g zmielonych migdałów (mąki migdałowej) 120g mąki pszennej 190g cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu z migdałów opcjonalnie: lukier (1 szkl. cukru pudru plus 3-4 gorącej wody

Pociąg Do Kuchni
Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką. 140

Witajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów.  Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej uczty(...)greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy

Izabelawkuchni
Babka majonezowa 227

Babka wilgotna, choć bez dodatku masła i oleju. Rolę tłuszczu pełni tu majonez i od razu odpowiadam na pytanie- nie, nie jest on wyczuwalny ;). Lekka, dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. U mnie w rodzinie wszelkie babki nigdy nie robią specjalnej furory i tak było również w tym przypadku- babka majonezowa smakowała, ale rodzinka wolałaby jednak zjeść porządny(...)mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina masła i mąki pszennej do przygotowania formy cukier puder do oprószenia babki Przygotowanie: Bardzo istotne jest, by wszystkie powyższe składniki był w temperaturze pokojowej. W innym wypadku możemy spotkać się z zakalcem. Formę na babkę z kominkiem (pojemność ok. 3 litrów) wysmarować masłem

Nastoletnie Wypiekanie
Babka majonezowa 1677

Kiedy zapytałam Was na Instagramie , co u Was w domu piecze się na Wielkanoc, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w odpowiedziach znalazłam głównie Babkę majonezową! Zrobiłam rodzinny rekonesans, i nikt, dosłownie NIKT u mnie nie kojarzył takiego cudu. Ale olabogarety! Dziewczyny, jak ja Wam dziękuję, że mnie uświadomiłyście! Zaczęłam testowanie, Karolina i Natalia przysłały mi swoje przepisy (dzięki, dzięki :* ), przejrzałam internety(...)piekłam. A rodzina testowała ;) i wiecie co? Ta jest po prostu rewelacja! Nieupieczone ciasto dalej pachnie majonezem, więc miałam sporo wątpliwości, ale po wyciągnięciu z piekarnika jest magia! Babka z majonezem okazała się idealnie puszysta, nieco biszkoptowa, lekka, mięciutka, po prostu rozpływająca się w ustach. Nie wiem jak długo może stać (dziewczyny, help! podzielcie się swoim babkowym doświadczeniem

Ciastkozercy
Babka serowa 202

Kolejne ciasto, które w tym roku robiłam na święta. Przepis dla osób, które szukają wilgotnych babek- nie suchych jak np. piaskowe. Za wilgotność odpowiedzialny jest tu twaróg. Babka nawet na trzeci dzień jest świeżutka (pod warunkiem, że jest dobrze przechowywana). Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, do weekendowej kawy, na specjalną okazję i bez okazji. Przy okazji życzę(...)pieczenia Lukier cytrynowy: 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: odrobina masła i mąki do przygotowania formy 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Formę na babkę z kominkiem o pojemności  l,8 litra wysmarować masłem i dokładnie obsypać mąką (również kominek). Piekarnik nagrzać do 170 st.C. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady 146

Lekko wilgotne ciasto bananowe z kawałkami czekolady mlecznej. Moje upiekłam w formie tortowej z obręczą do babki, ale można wykorzystać również zwykłą formę do babki lub mniejszą tortową, a nawet upiec ciasto w formie keksowej. Czekoladę mleczną można również zastąpić gorzką. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego(...)około 50 minut. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać przez sitko cukrem pudrem. Uwagi: Moje ciasto piekłam w formie tortowej o średnicy 26 cm ze wstawką do pieczenia babki. Jeżeli takiej formy nie posiadacie, to możecie wykorzystać zwykłą formę tortową o średnicy 22-24 cm lub formę do babki lub formę keksową

Passions hobbies life
Cytrynowa babka z pomarańczową skórką 149

pyszną cytrynową babkę z pomarańczową skórką. Składniki: (na 1 małą papierową keksówkę + 1 babeczkę) 100 g masła lub margaryny 100 g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny + skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru (można dać troszku mniej) cukier puder do oprószenia babki(...)przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać ciut większą foremkę, bo ciasto bardzo rośnie w piekarniku. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (u mnie około 35 minut). Małą babeczkę najlepiej piec osobno, bo piecze się krócej około

Słodkie okruszki
Serowa babka z żurawiną 219

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :) BABKA SEROWA: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g serka śmietankowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA(...)następnie wlać powoli olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy

https:KKuchniaMniam
Migdałowa babka 159

mnie w domu uwielbiam się wszystkie babki. Dlatego piekę je najczęściej. Piaskowe, łaciate, cytrynowe, z rodzynkami… Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym razem w wersji migdałowej. Do przygotowania babki wykorzystałam wspaniałą mąkę migdałową , którą możecie nabyć w sklepie ze zdrową ekologiczną żywnością BioIndygo.pl Mąka migdałowa, to nic innego jak zmielone migdały. Ma delikatny słodki smak(...)Produkt bardzo dobrej jakości, idealnie zmielony. Warto zajrzeć do sklepu. A wracając do przepisu… Wystarczy kilka chwil na przygotowania + czas pieczenia i… można się cieszyć pyszną migdałową babką . Spróbujcie. *przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki: (na keksówkę) 200 g dobrej jakości masła 180 g cukru 120 g mąki pszennej 4 większe jajka

Słodkie okruszki
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 179

Uwielbiam babkę gotowaną ❤💗  Kiedy w końcu dorobiłam sie formy do jej zrobienia, okazało się, że .... nie mam tak wysokiego  garnka 😒, aby ją ugotować. Nawet z tych dużych, które mam do bigosu, foremka wystaje. Wrrr ... Tak więc zanim nie kupię kolejnego wielkiego gara, w którym moja babka będzie się mieściła, szukałam jakiegoś przepisu, który chociaż odrobinę przypominałby moją ukochaną(...)babkę gotowaną. I znalazłam taki 😊 Zdjęcia cudownej,  wilgotnej babki na  blogu Danusi  zachwyciły mnie tak, że pognałam do kuchni. Babka jest prosta technicznie, bez wyszukanych składników, zresztą jak wspomniała Danusia przepis pochodzi od jej Mamy, co było dodatkowym atutem. Wychodzi dokładnie tak jak na zdjęciu: wilgotna, ale nie zbita. Aromatyczna, pachnąca pomarańczami. Dla mnie - przepyszna. Z oryginalnego

Walijskie Pichcenie
Babka na majonezie 133

Cześć Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, czyli czas babek i mazurków. O ile te ostatnie nie cieszą się u mnie w domu popularnością. Za to za babkami i babeczkami wszyscy wręcz przepadają. Ja dodatkowo przepadam za majonezem. Więc kiedy natknęłam się w książce „Słodkości Siostry Leonilli” pod redakcją Danuty Kropiewnickiej na przepis na babkę z majonezem, postanowiłam go wypróbować. Babka(...)wyszła pyszna – bardzo delikatna, puszysta i wilgotna. Oryginalną recepturę znajdziecie na 15 stronie wyżej wymienionej książki. Babka z majonezem Przygotuj miski, mikser, szklankę, łyżkę i łyżeczkę, sitko, małą formę z kominem do babek, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie trzepaczkę. Przygotuj składniki: 3 jajka, 1 szklankę cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 słoik

blog.moje-pasje.info
Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 128

Rewelacyjna w smaku babka. Delikatna, z pysznym, lekko wilgotnym nadzieniem czekoladowo-cynamonowym. Zachwyci niejedną osobę. Idealnie sprawdzi się również na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Na babkę: 130 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka(...)elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć ponownie do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Formę do babki o średnicy 24 cm (lub większą) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia go, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny

Passions hobbies life
Babka cytrynowa z jogurtem 122

stole wielkanocnym pojawiają się różnorodne, piękne babki. Znanych jest kilka rodzajów babek wielkanocnych: babki drożdżowe, żółtkowe, parzone, piankowe, śmietankowe, ucierane, puchowe oraz ciężkie, które są robione z dużej ilości jaj. Najbardziej popularna jest babka drożdżowa. Ale ja Wam dzisiaj przedstawiam fajną babkę ucieraną o smaku cytrynowym, która pięknie pachnie i jest bardzo puszysta. Składniki(...)jednym jajku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. • Na koniec dodać jogurt i sok z cytryny. • To jest porcja na dużą babkę, ja zrobiłam dwie mniejsze. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. • Piec 40 minut w temp 160 st.C. • Po wystygnięciu wyjąć babkę

To co kocham