macie ochotę możecie dodać do niej też inne bakalie. Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne słodkie inspiracje: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe(...)zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami (na żółtkach) Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek
Kulinarne przygody GatityProsta Puszysta Babka z Likierem – W Małej Cukierence kolejny wypiek na zbliżające się święta. Zapraszam na pyszną, wilgotną, puszystą babkę z likierem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka. Wygląd fantastycznie i cudownie pachnie. Pieczemy ją w dużej foremce, ponieważ babka bardzo rośnie w piekarniku. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta Puszysta Babka z Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 220ml likieru typu advocaat (użyłam likieru Krupnik Słony Karmel) 5 jajek 250ml oleju Lukier: 200g cukru pudru
Mała CukierenkaKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie zwykle również ubóstwia keks. Babka Keksowa to nic innego jak tradycyjny cwibak jednak w bardziej świątecznym, wielkanocnym wydaniu. Babka w takim wydaniu to zdecydowanie bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach(...)prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Wielkanocna Babka Keksowa - Składniki: 2 szklanki mąki (ok. 320 g) + łyżka 100 g masła 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru (lub mniej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli ok. 500 g bakalii u mnie: 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów 60 g rodzynek
Słodka StronaBabkę cytrynową upiekłam w wersji dla osób nie jedzących cukru. Zamiast cukru użyłam erytrytol. Babkę polukrowałam lukrem na bazie erytrytolu. Oczywiście można babkę upiec w wersji z cukrem, w nawiasach podałam ilość cukru jaką należy użyć. 250 g miękkiego masła, 5 jajek, szczypta soli, 250 g erytrytolu (180 g cukru), 300 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 2 płaskie(...)proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Jeżeli babka będzie upieczona patyczek włożony do środka, po wyjęciu będzie suchy. Upieczoną, gorącą babkę wyjąć z formy. Ponakłuwać patyczkiem i nasączyć sokiem wymieszanym ze słodzikiem. Lukier: do garnuszka wlać sok cytrynowy
królestwo garówWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Dziś prezentuję przepis na babkę kakaową przełożoną pysznym kremem malinowym i polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty. 2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam
Tradycyjna kuchnia KasiCzas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 45 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 10 kawałków Babka szybkościowiec gości na naszym rodzinnym stole już od przeszło 20 lat. Przepis otrzymałam od Pana Gienka, który był sąsiadem mojej babci. Niesamowicie zadziwiło mnie, że starszy jegomość potrafił upiec tak smaczną babkę. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba i dzięki mocy(...)Kroku 1 W mleku rozpuszczamy masło i cukier. Zostawiamy do ostudzenia. 2 Dodajemy reszte składników i wszystko razem miksujemy. 3 Masę wylewamy do formy. Ja używam specjalnej foremki silikonowej. Babkę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 min. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Kliknij tutaj żeby zobaczyć przepis na tort migdałowy z owocami
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDziś babka z herbatą i do herbaty, chyba, że ktoś woli do kawy. Dzięki dodatkowy aromatycznego earl greya nabrała ciekawego smaku. Jak wszystkie babki ma to do siebie, że dobrze smakuje i szybko znika i oczywiście prosto się ją przygotowuje. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka herbaty Earl Grey(...)powtarzamy aż wbijemy wszystkie jaja. Następnie nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo herbatę. Wlewamy jej tyle, by ciasto miało konsystencję zbliżoną do śmietany 18%. Gotowe ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy przez ok godzinę w 170 st. C. Przed wyjęciem za pomocą patyczka sprawdzamy czy jest upieczona. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego var widgetParams
Cynamonowe szczęścieświątecznym wielkanocnym stole, nie może zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto ucierane(...)książce podane proporcje wystarczają na kilka bab, ja przygotowałam i podaję 1/4 podanych ilości produktów. Z tej ilości wychodzi jedna bardzo duża babka. Ja upiekłam 12 małych babeczek i dwie średnie. Babkę upiekłam wykorzystując jajka gęsie (1 jajko gęsie to dwa kurze – użyłam 1 żółtko i jedno całe jajko gęsie). 310 g mąki pszennej tortowej, 125 g miękkiego masła
królestwo garówŚwięta łamię konwencję i proponuję kolejną bożonarodzeniową babę! W dodatku w bardzo zimowej odsłonie z makiem, pomarańczami i polewą czekoladową. Ta babka jest super prosta w przygotowaniu i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby ją ukręcić, a potem hop do piekarnika. Wystudzoną można polać ulubioną czekoladą, najlepiej gorzką, która fajnie komponuje się z pomarańczami. Uważam, że Boże Narodzenie nie może(...)się obyć bez ciast z makiem, a taka babka może być fajnym dopełnieniem. ;) * SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy 23 cm Babka makowa: 200 g masła + do posmarowania formy 200 g cukru 6 jajek 300 g mąki pszennej + do posypania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g niebieskiego maku skórka otarta z 2 niewoskowanych pomarańczy
Food Squarebudyniem biszkoptowym już się spotkaliście na moim blogu. Przepis na Sernik z budyniem biszkoptowym cieszył się ogromnym zainteresowaniem, więc idąc za ciosem postanowiłam wmanewrować go w kolejny wypiek. Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa. Składniki na formę keksową o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 4 duże jajka - 4 budynie biszkoptowe - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 czubate łyżki mąki tortowej(...)oprószyć bułką tartą, ale… nie tylko * ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. U W A G A: * Do przygotowania formy tym razem użyłam „czegoś magicznego”, ale jeszcze jestem na etapie testowania tej „magii”, więc musicie się
mojewypiekiinietylkoMoja stara, poczciwa babka maślana dzisiaj w nowej odsłonie, pasiasta babka, czyli babkowa zebra. Przepis na babkę maślaną jest u mnie "od zawsze", ta babka nigdy nas nie zawiodła. Pyszna, maślana, puszysta, meeega wilgotna. Babkowa zebra bardzo nam przypadła do gustu. U mnie wersja bez cukru (z samym ksylitolem), ale oczywiście możecie użyć cukru, jak również zamiast mąki orkiszowej dodać(...)mąkę pszenną, kiedyś lata temu też na takiej piekłam. A babka zawsze wychodzi równie pyszna. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 8 jajek - 300g stopionego masła - 200g ksylitolu (lub cukru) - 300g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 (lub 330g typ750) lub 300g pszennej - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy, bezglutenowy ) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią
Smaczne ZdroweWielkanoc już wkrótce :)a święta bez babki wielkanocnej to nie święta Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie. Składniki : – 13 dkg masła – 15 dkg cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki – 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia – 5 łyżek kwaśnej śmietany – 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady (50g) – wiórki kokosowe – cukier wanilinowy Przygotowanie: Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym
I LOVE LIFEWielkanoc już wkrótce i każdy wie, że święta bez babki wielkanocnej to nie święta Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie. Składniki : – 13 dkg masła – 15 dkg cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 5 łyżek kwaśnej śmietany – 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady (50g) – wiórki kokosowe – cukier wanilinowy Przygotowanie: Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie
I LOVE LIFEPrzepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem. Zachwyca nie tylko łatwością przygotowania, ale także smakiem i oczywiście wyglądem. Jest pięknie zielona i cudnie się prezentuje na świątecznym stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie(...)inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym
Kulinarne przygody GatityWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji (jak i bardzo wyczekiwanej już wiosny :)) postanowiłyśmy przygotować piękną, zieloną babkę z dodatkiem truskawek i jaj czekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę(...)Skórka otarta z dwóch cytryn Zielony barwnik* Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Truskawki Czekoladowe jajka Mięta (u nas pietruszka :)) Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ostawiamy na bok. W dużej misce miksera umieszczamy masło, margarynę oraz cukier, następnie ucieramy do otrzymania
Kolizje Smaków