Pyszna, wilgotna, bardzo migdałowa-idealna babka na wielkanocny stół. Wiem, trudno w to uwierzyć, by babka bezglutenowa była wilgotna i bardzo długo pozostawała świeża. Dodatkowo babka ta bardzo zaskakuje smakiem. Niewtajemniczonym wprost trudno uwierzyć, że jest to babka z minimalnym dodatkiem mąki, w tym właśnie mąki bezglutenowej. Inspiracją był ten przepis . Polecam bardzo gorąco, to ostatnio nasza ulubiona babka. Ważne(...)mocno wysmarować formę, najlepiej gdy mamy dobrą, sprawdzoną. Moja forma niestety do tych super nie należy i mimo dobrego (tak mi się przynajmniej wydawało...) wysmarowania miałam problem z wyjęciem babki, dlatego wyczulam, by dobrze wysmarować i obsypać formę. Ja jednak zdecydowanie wolę formy silikonowe... Przepis na formę ok.2,5l Składniki: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 150g masła - 7 łyżek
Smaczne ZdroweKolejna babka z serii "prosta i smaczna", tym razem dwukolorowa. Wyszła obłędna w smaku, pulchna, wilgotna, a co ważne jej wykonanie jest nieskomplikowane ;) W moim domu babki znikają w tempie ekspresowym, wszyscy je lubimy i dlatego też piekę je co jakiś czas. W chłodne popołudnia nie ma nic lepszego niż kubek gorącej czekolady, kawałek babki i ciepły kocyk ;) Składniki(...)utrzeć z cukrem. Mieszając mikserem dodawać po jednym całym jajku. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. 3/4 ciasta wylać do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z kakao, wylać na wierzch babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około 40-50 minut. Schłodzoną babkę posypać
Zrób to smacznietakże kupić gotowe wędliny z najlepszych wędzarni. Jest też mnóstwo atrakcji dla dzieci: domki z bajek, karuzele, wielkie kolorowe lizaki i pyszne piernikowe serca... Na jednym ze stoisk wypatrzyłam „babkę ziemniaczaną” i wtedy przypomniało mi się, jak moja Mama piekła taką babkę. Tak bardzo mi wtedy smakowała, zwłaszcza odsmażana na patelni na drugi dzień. Ta moja wizyta na jarmarku(...)spowodowała, że zapragnęłam zjeść taką babkę. Zaopatrzyłam się więc w jednym z domków w wędzony boczek, taki pachnący..., prosto z wędzarni. W domu zaczęłam szukać w starym zeszycie z przepisami, przepisu na babkę ziemniaczaną, ale nie znalazłam. Postanowiłam więc sama go odtworzyć, czy też raczej stworzyć i upiec taką babę. Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów
Kuchnia u Krysiprzepis w tym roku dodany na bloga. Troszkę co prawda jest już kilka dni po Świętach, ale jeszcze zależało mi na tym, żeby dodać tą pyszną, pachnącą, niezwykle mięciutką babkę. Do jej przygotowania użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . Jest to ostatni przepis w tej współpracy. Tym razem udało mi się wykonać 10 pysznych(...)przepisów z produktami, które otrzymałam. Firmie HELIO bardzo dziękuję za współpracę i zaufanie. A Was zapraszam na pyszną babkę :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 20 dag masła lub margaryny 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru
Izabelawkuchniczasach mojego dzieciństwa chyba w każdym domu była foremka do gotowania babki. W dzisiejszych czasach wypiek ten został zapomniany, a szkoda, bo babka gotowana jest pyszna. U mnie klasyczna, z lekko cytrynową nutką i bogato oblana czekoladą. BABKA GOTOWANA 6 jajek 1 szkl cukru 250 g miękkiego masła 1 i 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 2/3 szkl skrobi ziemniaczanej skórka(...)cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku na przemian z łyżką mąki. Dodać skórkę i sok z cytryny, resztę mąki i ucierać do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do babki grubo wysmarować masłem i przełożyć do niej gotowe ciasto. Szczelnie zamknąć i wstawić do dużego garnka. Zalać gorącą wodą do połowy wysokości formy, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez
Pieguskowa KuchniaWielkanoc nadchodzi, z tej okazji należy zaopatrzyć się w świąteczne przepisy na babki, które królują na polskich stołach. Babka piaskowa z makiem, pozycja warta uwagi. Uwielbiam babki, z kawą, z mlekiem, na śniadanie, podwieczorek czy kolację;) Babka jest takim zwykłym, prostym ciastem, które możemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru(...)rynku można dostać cudowne kształty. Babka może być „goła”, polana lukrem, czekoladą, możliwości jest wiele wszystko zależy od Was. Składniki: 240 g mąki pszennej 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej kostka margaryny 250 g cukru 4 jajka 1 szklanka maku 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka aromat migdałowy tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Rusty ForkBardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może(...)minimalnie się różnić w zależności, w jakiej formie będziemy piec babkę. Należy po prostu ją piec do tzw. suchego patyczka. Składniki: 200 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 200 g mąki pszennej 40 - 50 g naturalnego kakao 100 ml mleka 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem
Kuchcik gotujeDosyć nietypowy przepis na babkę drożdżową, na który trafiłam w książce Anneki Manning. Musiałam wprowadzić pewne zmiany ponieważ nie posiadam formy do babki z zaokrąglonym dnem. Wykorzystałam więc formę podłużną. SKŁADNIKI Na babkę: 60 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2,5 łyżki cukru 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 150 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić na około 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto umieścić w piekarniku i piec około 25-30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować syrop. Do garnuszka wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać mieszając. Zagotowany syrop ostudzić lekko, po czym dodać brandy
Passions hobbies lifeJakiś czas temu byłam w Supraślu, gdzie jedną z atrakcji były warsztaty robienia prawdziwej podlaskiej babki. Nie pamiętam oryginalnego przepisu, ale zakładał on dodanie odrobiny marchewki (i dużej ilości kiełbasy), żeby babka była mniej tłusta. Moja wersja została przejęta przez marchewkę – ma piękny pomarańczowy kolor. Jest z boczkiem, bo przecież babka nie jest najbardziej dietetycznym daniem ever(...)pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką? Od kiedy odkryłam, że warzyw nie trzeba trzeć na tarce i że można użyć do tego przystawki do blendera, dużo częściej robię babkę. Kiedyś w połowie tarcia
Ugotowane pozamiatanepieca zaczyna się dobywać słodki aromat, niecierpliwie zaglądam przez szybkę i staram się skrócić czas oczekiwania siłą pozytywnych myśli. Gdy w końcu na stole staje w pełnej krasie dyniowa babka, mam ochotę od razu ją rozkroić. Powstrzymuję się jednak; czekam aż ostygnie, żeby udekorować ją odpowiednio. Już za chwilę Halloween, wyciągnęłam więc z szuflady barwniki czarny i pomarańczowy, i białe(...)cukrowe kosteczki. Razem stworzyły nienachalną, a jednocześnie oczywistą dekorację. Czarno-pomarańczowy lukier subtelnie podkreślił kolory babki, a kosteczki nie pozostawiają złudzeń - kochamy świętować Halloween. Babka jest cudownie wilgotna (dzięki dodatkowi dyni), smakuje czekoladowo i naprawdę ciężko jest się od niej oderwać. W dodatku długo zachowuje świeżość, więc nawet jeśli nie uda jej się zjeść od razu, spokojnie poczeka, aż apetyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka cytrynowa z cukinią to pyszna wilgotna babka. Smakuje wybornie! Nie mam nic przeciwko aby moja cukinia rozmnażała się w tajemniczy sposób. Babka cytrynowa z cukinią gości u mnie od kilku dni. Piekę ją niemalże codziennie, dzisiaj dla moich kochanych domowników. Jest to typowa babka sezonowa, aczkolwiek u mnie już resztki balkonowej cukinii. Za dużo deszczu i za zimno! Ciasto(...)cukinią jest bardzo wilgotne. W tym przepisie nie odciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak wolę smak ciasta pieczonego na maśle lub kokosowym oleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę
codojedzeniaUwielbiam babki. W ogóle wprost przepadam za prostymi słodkościami, które idealnie smakują zarówno w towarzystwie porannej herbaty, jak i same. Dziś polecam Wam przepis na pyszną i szybką babkę bez miksera. Jedna miska, kilka składników (, które znajdziecie bez problemu w każdej kuchni), drewniana łyżka i… już po kilku minutach przygotowań ciasto wkładamy do piekarnika. Taką babkę możecie przygotować(...)tradycyjnej keksówce lub (tak jak ja) w mniejszych, kolorowych papierowych foremkach (u mnie od PapilArt ). Dzięki temu babkę można spokojnie zabrać ze sobą do pracy lub w gości. Przepis jest naprawdę prosty i wart wypróbowania. Spróbujcie. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii
Słodkie okruszkibabce z majonezem słyszałam już dawno i od dawna miałam ochotę ją upiec. W sumie to nie wiem dlaczego dopiero niedawno zdecydowałam się na to... szczerze mówiąc to nie miałam pojęcia, że noże być aż tak fantastyczna! Delikatna, puszysta, pyszna. Majonez idealnie sprawdza się w roli tłustego składnika ciasta. Babka ma także tę zaletę, że robi się ją dosłownie chwilę(...)albo zwyczajnie w świecie posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem. Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao, otrzymując tym samym babkę w dwóch kolorach :-) albo zatopić w cieście owoce, bakalie, kawałki czekolady... Jednym słowem babka jest tak uniwersalna, że możecie ją piec jedna za drugą i za każdym razem będzie to inne ciasto
Czary - gary w kuchniForemkę na babkę natłuszczamy dość mocno – nie skąpimy masła/oleju kokosowego, bo potem babka nie będzie chciała wyjść ;) Do natłuszczonej foremki przekładamy naszą masę i wreszcie wkładamy do piekarnika ;) Pieczemy w 160°C przez 30-35 minut i sprawdzamy, czy patyczek wychodzi z babki suchy. Jeśli tak – gotowe! ;) Wystarczy polać cytrynowym lukrem albo kremem cytrynowym gdy już
Jak gotować i nie zwariować