babki - 8724 przepisów (strona:57/582)

Wielkanocna babka drożdżowa 52

Wielkanocna babka drożdżowa Delikatna, maślana i długo świeża babka drożdżowa z lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealna na Wielkanoc. Przepis jest na jedną średniej wielkości blaszkę (22 cm z kominem), w razie potrzeby, można podwoić ilość składników i upiec dwie babki na raz     Składniki: 50ml ciepłego mleka (nie gorącego)25g świeżych drożdży 200g mąki pszennej 30g cukru(...)układamy w foremce (moja foremka z kominem ma średnicę 22 cm ) *** *** Foremkę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do ponownego wyrośnięcia *** *** Po tym czasie wkładamy babkę do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut *** *** Przestudzoną wyjmujemy z foremki *** *** Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z pomarańczy

Blog z Apetytem
Babka pomarańczowa bez miksera 80

Przepyszna i idealna na Wielkanoc babka pomarańczowa bez miksera. Do przygotowania babki potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Artykuł Babka pomarańczowa bez miksera pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Babka bananowa z likierem kawowym 45

Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada Babka jest naprawdę wciągająca. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 115 g masła ½ szklanki cukru 2 jajka 160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów 60 ml likieru kawowego 1 płaska łyżeczka sodki(...)Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Upieczoną babkę wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Teraz mogę przygotować polewę. Składniki na polewę: 40 g ulubionej czekolady 2 łyżki

Słodki sentyment
Czekoladowa babka z serem 38

Puszysta i wilgotna czekoladowa babka z ukrytym w środku serowym nadzieniem. Po ostatnich rabarbarowych wypiekach, miałam ochotę na coś zgoła odmiennego, a tak konkretnie na czekoladę! Upiekłam więc tę babkę, by zaspokoić ten swój czekoladowy głód ;). I muszę przyznać, że w pełni mnie usatysfakcjonowała :). Ciasto czekoladowe wychodzi bardzo mięciutkie i tak jak wspomniałam - wilgotne, więc babka dłużej zachowuje świeżość(...)dwóch ), po każdym dodaniu mieszając szpatułką do połączenia. Nadzienie serowe : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielony twaróg krótko zmiksować z pozostałymi składnikami, tylko do połączenia. Formę na babkę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta czekoladowego i wyrównać. Na samym środku ciasta grzbietem łyżki zrobić lekkie wgłębienie. W to wgłębienie nałożyć nadzienie

Opowieści z piekarnika
Babka cytrynowa. 535

Pyszna, aromatyczna, prosta w wykonaniu babka cytrynowa, która idealnie pasuje  na wielkanocny stół. Babkę możecie polać lukrem, lub tak jak ja, białą czekoladą.  Osobiście polecam białą czekoladę.  Babkę cytrynową, zrobiłam na bazie babki piaskowej. Jest bardzo delikatna,  po prostu rozpływa się w ustach.  Składniki: 4 jajka szczypta soli  1 niepełna szklanka cukru 1 niepełna(...)koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę  otartą z cytryny.  Zmiksować tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, posmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut.  Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną

Agusiowe smakołyki
,,Babka wielkanocna toffi’’ 60

Idealna propozycja na zbliżającą się Święta. Babka tofii to świetna alternatywa dla klasycznej babki. Jest wilgotna, puszysta i smakuje obłędnie. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała babka o smaku tofii. Składniki: Na ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 4 pełne łyżki cukru 5 dużych jajek(...)puch. Następnie dodajemy sok z cytryny i masę krówkową.  Miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Odstawiamy na 10 minut, a następnie

Podróż w kulinaria
Babka piaskowa z różowym lukrem 54

Klasyczna babka, pyszna, dla koloru wzbogacona różowym słodkim lukrem. Babka prosta, szybka i nie ma opcji, aby nie wyszła. Co nam trzeba? 180g mąki pszennej 180 g mąki ziemniaczanej 220ml oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 180g cukru – biały drobny 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, nie jest konieczna) lukier: 10 łyżek cukru pudru(...)łyżki soku z buraka 2 łyżki wiórek kokosowych Robimy! Szykujemy składniki (jajka wyjmujemy z lodówki ok 15 min przed użyciem) Szykujemy formę do babki- taką około 2 l, czy węższą i wyższą czy szerszą to już Wasz wybór. Natłuszczamy tę formę olejem lub masłem. Szykujemy 2 miski W mniejszej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki (bez cukru), czyli mąki, proszek

Latosiowydom
Babka biszkoptowa 396

Babka biszkoptowa to niezwykle proste i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, puszysta i delikatna. Polewa z masy krówkowej oraz dekoracja z pokruszonych orzechów dodaje jej charakteru i jako całość pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Jeśli szukacie pomysłu na szybką i smaczną babkę na świąteczny stół, nasza babka(...)biszkoptowa sprawdzi się idealnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA BISZKOPTOWA PRZEPIS Składniki 4 jajka (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu o smaku toffi 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa 3-4 łyżki masy krówkowej 1-2 łyżki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić

Przepiski.pl
Babka pomarańczowa, prosta i szybka 65

Babka pomarańczowa, którą przygotujecie w kilka chwil i to bez użycia miksera :). Jej wykonanie sprowadza się bowiem do wymieszania suchych składników z mokrymi. Ale wcześniej - i jest to bardzo ważne - należy dobrze rozetrzeć palcami cukier ze świeżo otartą skórką z pomarańczy. To sprawi, że wydobędziemy ze skórki jeszcze więcej aromatu i smaku, dzięki czemu babka będzie naprawdę baaardzo pomarańczowa :). Babka(...)dokładnego połączenia.  Mokre składniki wlać do suchych składników i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Jeśli pozostaną grudki nie należy się tym przejmować. Ciasto przelać do foremki na babkę o pojemności około 1,5 litra * , wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( użyłam foremki silikonowej, więc pominęłam tę czynność ). Wyrównać.  Piec przez około 1 godzinę w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Babka czekoladowa z kokosem 193

Babka czekoladowa z kokosem to przepis który już dawno wypatrzyłam na blogu Moje Wypieki. Nie wiem dlaczego tak długo mi zeszło zanim w końcu ją przygotowałam. Podczas pieczenia pachnie batonikami bounty. Nie wiem co jest intensywniejsze: zapach czekolady czy kokosa. Sama babka wychodzi bardzo intensywnie czekoladowa dzięki całym kawałkom czekolady. Osobiście uwielbiam takie cięższe ciasta więc lekki kokosowy środek idealnie(...)niej pasował. Połączenie smaków wyszło genialne. Babka czekoladowa z kokosem, składniki na dużą keksówkę: Masa czekoladowa: 200 g mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g ciemnego kakao 160 g cukru 180 g masła 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 120 ml wrzącej wody 150 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czyli minimum 2 godziny przed

Relaxtime
Babka ziemniaczana z papryką 69

Tanie, klasyczne danie kuchni polskiej. Występuje też pod nazwami babka ziemniaczana, tarciuch, kuger, babka kartoflana, kartoflarz. Znacie ją? Pod jaka nazwą? Kilka prostych składników i sycące danie gotowe. W dzisiejszej wersji użyłam suszonych płatków papryki dzięki którym babka zyskała super smak. PRZEPIS NA BABKA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ Składniki: 1,5 kg ziemniaków 4 cebule 50ml oleju, oliwy lub smalcu 50ml(...)bezglutenowej 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki suszonej papryki w proszku 1 łyżka przyprawy zioła babci Jadzi 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Jak zrobić babkę ziemniaczaną z papryką: Najpierw obieramy ziemniaki, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebule. Jedną z cebul ścieramy na tarce do ziemniaków. Dwie pozostałe kroimy

Dorota Smakuje
4 proste i szybkie przepisy na Wielkanoc 76

Święta wielkanocne tuż, tuż a ty nie masz czasu na pracochłonne wypieki? Nic straconego. Wykonana na szybko babka piaskowa, czy kruchy mazurek zagnieciony w robocie kuchennym, będą tak samo dobrze smakować, jak rosnąca przez kilka godzin babka drożdżowa lub czasochłonny, wielopiętrowy tort, który serwuje na Święta twoja ciocia lub babcia. Proste ciasto na Wielkanoc – Mazurek Mazurek to jedno z najszybszych(...)spód do mazurka (wychodzą 2 duże lub 3 małe): 400 g masła 200 g cukru pudru 4 żółtka 700 g mąki pszennej Szczypta soli 2 łyżki gęstej śmietany Babka piaskowa i marmurkowa – proste ciasta na Wielkanoc , które zachwycą twoją rodzinę Źródło: pixabay.com Babka piaskowa z dodatkiem rumu to ciasto, które musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Jest tak pyszne

codojedzenia
Babka na białkach z majonezem. 67

Babka zrobiona na białkach, które zostały mi po pączkach.  Często zostają nam białka i zastanawiamy się co z nimi zrobić.  Wcale nie musi to być beza :) Tym razem miałam ochotę na zwykłą babkę, ale robiłam też drożdżówki i rogaliki. Wszystko było pyszne.  Babkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju.  Majonez nie jest wyczuwalny(...)babka jest wilgotna i miękka.  Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło  całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna.  Składniki: 5 białek szczypta soli  2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki majonezu (80 g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka

Agusiowe smakołyki
Babka piaskowa jak Snickers 79

ciasta z gotowej mieszanki zamyka możliwości eksperymentowania, że trzeba wykonać jak jest na opakowaniu i nie można wprowadzać nic nowego, to bardzo się mylicie. W dzisiejszym przepisie wyczarowałam przepyszną babkę piaskową jak Snickers, gdzie podstawą do pysznego ciasta była mieszanka do wypieku babki piaskowej od Polskich Młynów. Ciacho wyszło puszyste, pachnące z lekką orzechową nutą dzięki dodatkowi masła orzechowego(...)tego na wierzchu oraz w środku chrupiące karmelizowane orzechy i jak na Snickersa przystało, nie zapomniałam o czekoladzie. Rewelacja! Składniki (na formę na babkę o pojemności 2 litrów): mieszanka do wypieku babki piaskowej Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/oferta/mieszanka-do-wypieku-babki-piaskowej-11890133133 135g miękkiej margaryny i trochę do wysmarowania formy 3 duże jajka 1/3 szklanki mleka czubata łyżka masła

Smaczna Strona
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka 75

Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski Ciasto drożdżowe przygotowywane przez lasowiackie gospodynie zgodnie z tradycją i lokalnymi przesądami wyrabiano tyle razy, ile jest dni w roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać – najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny raz w formie, a czwarty i ostatni(...)zapewnić udany i smaczny wypiek bez zakalca. Te i inne sekrety lasowiackich gospodyń od lat na warsztatach kulinarnych i w lokalnej prasie przekazuje Pani Janina Olszowy. Dzisiaj proponuję Wam babkę drożdżową według je przepisu, który pochodzi z „Ziemi Kolbuszowskiej” nr 3/198. Babka jest puszysta, lekka, idealnie słodka, z lekkim posmakiem cytrusowym. Jeśli nie zapomnicie o rytuale wyrabiania i wyrastania ciasta

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania