babki - 8450 przepisów (strona:62/564)

Babka bananowa z likierem kawowym 40

Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada Babka jest naprawdę wciągająca. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 115 g masła ½ szklanki cukru 2 jajka 160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów 60 ml likieru kawowego 1 płaska łyżeczka sodki(...)Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Upieczoną babkę wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Teraz mogę przygotować polewę. Składniki na polewę: 40 g ulubionej czekolady 2 łyżki

Słodki sentyment
Babka dyniowa z kremowym serkiem 50

Święta już za rogiem, więc pewnie robicie listy z planami kulinarnymi. Mam nadzieję, że wskoczy na nie ta babka dyniowa bo jest naprawdę wyjątkowa - ciężka i wilgotna babka z dodatkiem puree dyniwego, z przyprawami korzennymi. Kto lubi wilgotne babki będzie zachwycony. Dodatkowo polana grubą wartwą kremowej polewy z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Razem smakują obłędnie. Babka dyniowa(...)pieczenia, przyprawy, sól,  W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche składniki i całość zmiksować na wolnych obrotach. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę

Smaczny zeszyt
Prosta pomarańczowo-kakaowa babka 45

Prosta pomarańczowo-kakaowa babka. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty Od jakiegoś czasu „chodziła” za mną babka. Dziś w końcu znalazłam chwilę, by spełnić tą moją zachciankę W domu leżała jedna samotna pomarańcza i… Tak oto powstała prosta pomarańczowo-kakaowa babka. Jejku jaka ona pyszna. Naprawdę „w prostocie siła” Polecam i Wam. Idealny wypiek(...)zabieganych. Wystarczy tylko wszystko wymieszać i można piec Lubicie takie proste ciasta? Jak zrobić pomarańczowo-kakaową babkę? Składniki: 1 szklanka mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 175 g masła lub margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka

Słodkie okruszki
Szybka babka mleczna z polewą 174

Szybka babka mleczna z polewą Szybka babka mleczna z polewą z kakao to świetny przepis na deser dla niespodziewanych gości. Przygotujecie ją w kilka chwil bez miksera, zawsze wychodzi puszysta i wilgotna. Zobacz przygotowanie ciasta na moim filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Prosta babka mleczna uda się idealnie, jeśli będziecie pamiętać o tym, że składników(...)mieszamy za długo po dodania mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników, zajmuje to dosłownie chwilę. Babka może być oblana pyszną polewą z kakao, ale zamiast niej sprawdzi się polewa czekoladowa albo lukier. Możecie obsypać ją też cukrem pudrem lub podawać bez żadnych dodatków. Smacznego:) Szybka babka mleczna z polewą, składniki: na blaszkę o wymiarach 23x13cm lub trochę większą: do omierzania

Lekcje w kuchni
Jesienna babka cynamonowa 57

Babka z poniższego przepisu smakuje nieziemsko. To połączenie babki waniliowej z częścią kakaowo-cynamonową. Dodatkowym plusem tej babki jest fakt, że na następny dzień smakuje nadal rewelacyjnie. Dla mnie to taki ponadczasowy klasyk. Syn już pyta, kiedy znowu zrobię ;-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g masła(...)mleka 3,2% 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g kakao 2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką tortową. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, cukier waniliowy i zmiksować

Passions hobbies life
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny 42

Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko(...)nakłuć w kilku miejscach. Wtedy polewa dostanie się także do wnętrza babki. Składniki na 6 babek 125 g miękkiego masła 2 jajka 100 g cukru pudru 1 płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków kilka orzechów włoskich drobno posiekanych 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Raj dla Podniebienia
Kajmakowa babka – idealna na święta 81

Babka kajmakowa – idealna na święta Dziś mam przepis dla wielbicieli kajmaku i słodkich szybkich wypieków. Pyszna kajmakowa babka , która kusi zapachem już po wyciągnięciu z piekarnika. Moja rodzina nie mogła się doczekać by ją zjeść Idealna na święta, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty.  Moja babka z kajmakiem jest w 100% kajmakowa, bo jej wierzch również zdobi(...)piekarnika. Pieczemy około 45 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wystarczy na chwilę podgrzać kajmak, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Wykładamy polewę łyżką na babkę i dowolnie dekorujemy. Smacznego The post Kajmakowa babka – idealna na święta first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Babka cytrynowa z makiem 59

Prosta, puszysta babka o smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem. Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy(...)babki i nie sądziłam, że tak Wam się spodoba ta babka i będzie tyle próśb o przepis, a że ja z przyjemnością spełniam wszystkie prośby czytelników, bo w końcu ten blog bez Was nie miałby racji bytu to zgodnie z obietnicą zapraszam na babkę. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi

Cynamonowe szczęście
najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania... 73

garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia. Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą. Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów(...)formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę. W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru - nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA

W Mojej Kuchni Lubię
Babka drożdżowa pomarańczowa 59

Babka drożdżowa pomarańczowa ponczowa.   Babka : 500 g mąki pszennej krupczatki, 6 żółtek, 130 g cukru, 2 średnie pomarańcze (po ugotowaniu ok. 330 g), 150 ml soku z pomarańczy, 60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży, 100 g masła, skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, szczypta soli, rodzynki – 50-100 g, masło i bułka tarta do formy, poncz(...)soku z pomarańczy, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, kawałeczek skórki cytrynowej Babka : pomarańcze włożyć do garnka i zalać wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sok zagotować, lekko przestudzić. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać

królestwo garów
Babka czekoladowa z orzechami 84

Babka czekoladowa z orzechami – Zapraszam na nową, pyszną, babkę mocno czekoladową z orzechami. Jest aromatyczna, wilgotna, prosta w przygotowaniu. Coś dla miłośników czekoladowych wypieków. Polecam! (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „moje gotowanie”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka czekoladowa z orzechami Składniki – powinny(...)Polewa: 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 90-100ml śmietanki kremówki 30% Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Formę do babki o średnicy 25-26cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, tłuszczu w spray’u do wypieków. 2. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze

Mała Cukierenka
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny 38

Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko(...)nakłuć w kilku miejscach. Wtedy polewa dostanie się także do wnętrza babki. Składniki na 6 babek 125 g miękkiego masła 2 jajka 100 g cukru pudru 1 płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków kilka orzechów włoskich drobno posiekanych 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Raj dla Podniebienia
Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa 97

Bardzo prosta i smaczna babka, którą szczerze polecam. Babka w trakcie pieczenia  łączy i przeplata. Składa się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i makowej. Efekt jest ładny, a smak fenomenalny. Na zdjęciu tego nie widać, bo ukroiłam babkę w miejscu, gdzie warstwa kakaowa rozlała się bardziej, ale w innych miejscach efekt jest znacznie ładniejszy. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 10 g kakao 15 g maku dekoracja: 1 mleczna czekolada, dekoracje cukiernicze WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do babki lub formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło

Passions hobbies life
Zbiór pomysłów na Wielkanoc 91

macie pomysłu może coś Was zainspiruje Zacznijmy od przepisów do koszyczka: Mini chlebki do koszyczka – pięknie prezentują się w koszyczku i będą idealnym dopełnieniem pieczywa na świątecznym stole Babka adwokatowa – uwielbiam tą babkę, oczywiście wszystkie babki, które znajdziecie na blogu możecie upiec w małej wersji, ale ta z adwokatem to zdecydowanie jedna z moich ulubionych Chrzan(...)Wielkanocne wypieki: Mazurek drożdżowy trzy kolory Mazurek królewski Mazurek z pianką kawową Mazurek z bakaliami w waflu Adwokatowy sernik Sernik z białą czekoladą Sernik z brzoskwiniami Sernik Isaura Babka z daktylami w czekoladowej polewie Babka piaskowa Brioszka z bakaliami Słonecznikowice z pianką krówkową Tofinek Sezamowiec Ciasto miodowo-śmietankowe Placek z serkiem waniliowym Orzechowiec Coś na słono – klika przepisów

PatiGotuje