likier - 5379 przepisów (strona:192/359)

Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 292

blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto około 30 minut. Od razu po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki

Z butelką mleczka w tle
Wuzetka 426

cukru pudru Polewa czekoladowa: 60 g czekolady (lub na pół z mleczną) 40 g masła konfitura wiśniowa (ewentualnie dżem) mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym)  Wuzetka - Sposób przygotowania: Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Kruche rogaliki drożdżowe 186

gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy. Składniki: cukier puder, cytryna. Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.  Ja swoje rogaliki po polukrowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki hiszpańskie 290

postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były to moje ulubione. Delikatne w smaku, puszyste w środku i z dużą ilością lukru. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nazywają się hiszpańskie? Bo przecież w Hiszpanii próżno ich szukać. Jak ktoś zna odpowiedź, to proszę o nią w komentarzu :). Korzystałem z przepisu dostępnego na Moich

Food Square
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 161

wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki. Smacznego

Oryginalny smak
Bułeczki dyniowe 190

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowe Malibu - likier kokosowy 547

Pyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;) Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie; Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy

Anioły w kuchni
Ajerkoniak 187

Najlepszy i najsmaczniejszy domowej roboty likier o nazwie Ajerkoniak Ajerkoniak SKŁADNIKI: żółtka 6 szt cukier 250 g cukier waniliowy 1 torebka mała mleko skondensowane 0,5 puszki spirytus-0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: Żółtka, cukier, mleko skondensowane, cukier waniliowy zmiksować.  Nie przerywając miksowania dodawać po trochu spirytus.  Można pić następnego dnia, ale czym dłużej stoi tym jest lepszy (function

Kuchnia Danusi
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 2029

wierzch roztopionym masłem i dajemy chwilę, by wyrósł. Gdy zauważalnie zwiększy swoją objętość wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (około 40 minut). Polewamy lukrem (cukier puder mieszamy ze śmietanką 36% do uzyskania gładkiej konsystencji). Następnie zjadamy w mgnieniu oka... bo inaczej się nie da!  Smacznego i do usłyszenia! (function

Symfonia Smaków
Domowy Baileys, troszkę wzmocniony 216

Miałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys . Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys

Gotuj z Misiem
Ciasto cytrynowe. 385

cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki. Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem. Smacznego

Miksturownik
Deserek Caffe Latte – deser kawowy z mascarpone 54

Dzięki temu deserki są podzielne i pięknie się prezentują. Jakie dodatki można dodać do kawowego deseru? Jeśli chcesz wzbogacić deserki o dodatkowy smak, polecam do kremu dodać likier kawowy. Możesz również dodać ekstrakt waniliowy, a także posiekaną lub startą gorzką czekoladę. Wierzch deserków możesz natomiast posypać posiekanymi orzechami, migdałami lub startą białą czekoladą. Jak długo można przechowywać deserki Caffe Latte

Via Gusto
Sernik ze zdjęcia Historia i Pochodzenie 68

prosty, ale niezwykle smaczny deser, który może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. – Cassata – sycylijska wersja sernika, która łączy ricottę z kandyzowanymi owocami, marcepanem i likierem. Cassata jest jednym z najbardziej kolorowych i dekoracyjnych deserów we włoskiej kuchni. – Sernik z mascarpone – bogata, kremowa wersja sernika, gdzie główną rolę gra mascarpone. Często podawany z dodatkiem świeżych

RafalCook
Biała czekolada Historia i Pochodzenie 42

malina, truskawka czy marakuja, które przełamują słodycz czekolady, dodając jej świeżości i kwasowości. 4. Gorąca biała czekolada z alkoholem — wersja dla dorosłych, gdzie do gorącej czekolady dodaje się likier, np. Baileys, amaretto czy brandy. Taki napój jest idealny na zimowe wieczory, dodając ciepła i odrobiny luksusu. 5. Wegańska gorąca biała czekolada — dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego, istnieją wegańskie alternatywy

RafalCook
Ciasto Tiramisu Truskawkowe 47

deserowej kompozycji. Delikatne, puszyste warstwy kremu mascarpone, otulają soczyste kawałki świeżych truskawek, które rozpływają się w ustach, budząc uczucie intensywnego smaku i aromatu. Miękkie biszkopty nasączone lekkim akcentem likieru, doskonale komponuje się z kremową konsystencją, tworząc harmonijną symfonię smaków. Dekorowane truskawkami, prezentuje się jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, które nie tylko kusi wyglądem, ale także kusi zmysły swoim niepowtarzalnym smakiem

Kulinarna Chwila