Przepis na : deser
Ajerkoniak czyli domowy likier jajeczny. Przepyszny nie tylko z kieliszka ale również jako sos do lodowych deserów oczywiście dla pełnoletnich :) Składniki : 6 żółtek swojskich jaj szklanka cukru pudru 300 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego 200 ml spirytusu opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Żółtka wbijamy do misy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej puszystej masy. Dodajemy mleczko i mieszamy. Spirytus wlewamy w trzech porcjach za każdym razem mieszając. Prze... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...