Wskazówki: zamiast orzechów laskowych możecie użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów dżem można zastąpić np frużeliną malinową, lub jeśli lubicie mocno słodkie torty pominąć do nasączenia możecie użyć likieru, lub innego ulubionego alkoholu jeśli tortu nie będą jadły dzieci prace najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni, jednego upiec biszkoptu i rozpuścić cukierki w śmietance, a drugiego zrobić krem i złożyć
Cynamonowe szczęściemąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Nasącz: 1/2 – 3/4 szkl. kawy (u mnie 3x espresso osłodzone 1 łyżeczką cukru, ale nie wykorzystałam całego) 1/3 szkl. likieru Amaretto Krem śmietanowy: 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% lub 36% 5 łyżek cappuccino w proszku 2-3 łyżki cukru pudru, do smaku 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: gorzkie kakao
Smaki Na Talerzuczarnej porzeczki, można użyć innych dżemów lub marmolad, takich jak truskawkowa, malinowa, pomarańczowa, czy mango. Krem śmietanowy można również wzbogacić dodając do niego np. wanilię, kakao, cytrynę lub likier. Wuzetka w pucharku to doskonały deser na wiele okazji – można go przygotować na uroczyste przyjęcia, ale również na co dzień, jako smaczną i prostą przekąskę dla całej rodziny. Smacznego! Sprawdź
Via GustoSkładniki: ? 500 g serka mascarpone ? 500 ml śmietany 30% ? 3 czubate łyżki cukru pudru ? 1,5 opakowania biszkoptów podłużnych ? 500 g malin ? 100 ml likieru amaretto ? 150 ml mocnego naparu kawy ? 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: ? Śmietanę ubić razem z cukrem na sztywno, połączyć delikatnie z serkiem mascarpone. ? Biszkopty moczyć w kawie z amaretto, wyłożyć na dno prostokątnego naczynia. ? Przykryć
To co kochamIdealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy pochodzą z ogrodu z mojego poprzedniego domu. Składniki: ? 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ? 1/2 litra wódki ? 1/2 litra spirytusu ? 1 szklanka cukru Wykonanie: ? Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo barwią więc uważać na ręce
To co kochamrózgi. ? Czekoladę rozpuścić na parze w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą i połączyć z wódką. ? Kawę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i połączyć z wódką. ? Odstawić likier na 3 dni i można już degustować.{jcomments
To co kochamszklanka cukru ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa ? 500 g serka mascarpone ? 500 ml śmietany 30% ? 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz ? 150 ml mocnego espresso ? 100 ml likieru Amaretto ? 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. ? Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski
To co kochamCukierki kukułki z nadzieniem na spirytusie połączone z wódką dają gęsty, pyszny likier kukułkowy. Trudno się od niego oderwać! Łatwy i dość szybki do wykonania, polecam więc na rozgrzanie w jesienne, długie wieczory. Składniki: ? 500 g cukierków kukułek ? 500 ml wódki Wykonanie: ? Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc tłuczkiem do mięsa, po czym przełożyć do słoika. ? Zalać wódką
To co kochamNajpierw wpadł mi w ręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: ? 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego ? 1 przyprawa do piernika ? 1 gorzka czekolada
To co kochamjuż ostatnia nalewka z ubiegłorocznej serii. Prawdziwie egzotyczna i aromatyczna. Do wykonania praktycznie przez cały rok, bo mango jest ogólnie dostępne. W planach na najbliższy czas mam likier kawowy, porterówkę, cytrynówkę i grejpfrutówkę. Będzie się działo! Składniki: ? 2 owoce mango ? 300 g cukru ? 500 ml wódki Wykonanie: ? Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do słoja. ? Zasypać owoce
To co kochamjeden torcik) z piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm ? pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki ? 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 5 łyżkami likieru anyżkowego lub pomarańczowego ? 200 g gotowej masy marcepanowej ? śnieżynki opłatkowe Polewa czekoladowa ? 2 czubate łyżki miękkiego masła ? po 2 łyżki cukru, kakao i wody Wykonanie: ? Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Jedna
To co kochamPrzepis na Mithering Bastard czyli miks whisky z sokiem pomarańczowym, z ciekawym dodatkiem w postaci likieru Triple Sec. Połowę drinku stanowi czysta whisky
Koktajle i drinkicukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 g kakao opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan-fixu" Nasączenie : 90 ml kompotu wiśniowego ( można część kompotu zastąpić likierem wiśniowym ) Drip/polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo : 150 - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, do wykonania rozetek, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru
Opowieści z piekarnika