likier - 5379 przepisów (strona:202/359)

Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi 125

serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone, najlepiej na chwilę przed przygotowaniem wyjąć je z lodówki. Składniki na poncz do nasączania 150 ml likieru kawowego 50 ml wody Oba składniki mieszamy, otrzymując w ten sposób poncz do nasączania biszkoptów. Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 150 g powideł śliwkowych owoce sezonowe Blaty biszkoptowe – jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Pijak 129

wodzie w proporcjach 2:1 lub 1:1. Dla ciekawszego efektu możesz wykorzystać wódkę smakową np. pigwówkę lub orzechówkę. Bardzo dobrze sprawdzą się również różnego rodzaju nalewki lub likiery, które również można nieco rozcieńczyć w wodzie, kawie lub soku. Jak nasączyć ciasto? Nie jest to zbyt trudno zadanie wymagające użycia szczególnych technik, jednak bardzo istotne w tym wypadku jest wyczucie

okolicepalnika.pl
Jaki jest przepis na marcepan z ziemniaków? 68

maszynce ziemniaki. Mieszamy. Nie przerywając, dodajemy stopniowo kaszkę mannę oraz aromat migdałowy. Jeśli ktoś lubi, to do takich marcepanów może dodać jakieś dodatki typu migdały, amaretto lub inny słodki likier alkoholowy. Tak przygotowaną masę musimy zostawić, aby przestygła. Kiedy zobaczymy, że masa stężeje to należy uformować z niej dość niewielkie kulki. Następnie obtaczamy je w czym tylko chcemy. Mogą

Marcepanowa kuchnia
Ciasto bakaliowe 194

bakaliowy: 50 g orzechów włoskich krojonych 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek 50 g żurawiny 3 łyżki masła orzechowego 1 szkl adwokatu lub innego likieru 250 g masła Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą

Ala piecze i gotuje
Tort kokosowy z brzoskwiniami 127

białka 200g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie 100g wiórków kokosowych 190g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 160ml likieru kokosowego 70ml wody (w wersji bez alkoholu około 200ml wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru) Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru lub śmietankowe bez cukru 20g mąki

Mała Cukierenka
Ciasto anielskie 98

polecam Wam to pyszne ciasto biszkoptowe, przełożone dwoma kremami orzechowym i kokosowym. Wygląda fantastycznie i pysznie smakuje, jeśli nie będą go jadły dzieci, proponuję do nasączenia użyć odrobiny likieru malibu, który podkręci smak.  Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, jednak poddałam go swoim modyfikacjom przerażona ilością margaryny podanej w oryginale. Biszkopt: 6 ja 1 szklanka cukru szczypta soli

Cynamonowe szczęście
Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy 67

kaszy jaglanej 4 łyżki cukru kokosowego 4 łyżki miodu 3 małe jajka (dodałam ekologiczne) ziarenka z 1/2 laski wanilii 20 ml limoncello skórka otarta z 1/3 cytryny kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku wyciśniętego z pomarańczy) wierzch kilka łyżek karmelu nerkowce / orzechy włoskie / mały pokruszony bezik   Artykuł Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy

Raj dla Podniebienia
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 88

przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi

Raj dla Podniebienia
TORT ORZECHOWO – KAWOWY ORAZ KILKA CODZIENNOŚCI W KADRZE 93

śmietanki kremówki 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g orzechów laskowych drobno posiekanych 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny PONCZ 2 filiżanki mocnej kawy kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego DODATKOWO 1 słoiczek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych kilka orzechów w czekoladzie płatki migdałowe Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy

Raj dla Podniebienia
Beza z ajerkoniakiem 109

śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników, na końcu dodajemy ajerkoniak. Masę wykładamy na bezę  i układamy na niej owoce w dowolny sposób.  Polewamy likierem jajecznym Pycha !   Wskazówki 1. Białka ubijamy w misce szklanej lub metalowej 2. Pamiętajmy aby cukier dodawać stopniowo po jednej łyżce cały czas ubijając 3. Piana musi być sztywna

I LOVE LIFE
Tiramisu z Irish Cream 109

przepisu wykorzystajcie blachę kwadratową o wymiarach 16, albo 18 cm. Biszkopty do klasycznego tiramisu, to są te podłużne. Tiramisu z Irish Cream [PRZEPIS] Połowę biszkoptów nasączamy kawą wymieszaną z likierem Baileys i wykładamy dno formy. Białka oddzielmy od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Powinna nam wyjść puszysta, jedwabista masa. Z niewykorzystanych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!