bakaliowy: 50 g orzechów włoskich krojonych 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek 50 g żurawiny 3 łyżki masła orzechowego 1 szkl adwokatu lub innego likieru 250 g masła Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą
Ala piecze i gotujebiałka 200g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie 100g wiórków kokosowych 190g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 160ml likieru kokosowego 70ml wody (w wersji bez alkoholu około 200ml wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru) Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru lub śmietankowe bez cukru 20g mąki
Mała Cukierenkapolecam Wam to pyszne ciasto biszkoptowe, przełożone dwoma kremami orzechowym i kokosowym. Wygląda fantastycznie i pysznie smakuje, jeśli nie będą go jadły dzieci, proponuję do nasączenia użyć odrobiny likieru malibu, który podkręci smak. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, jednak poddałam go swoim modyfikacjom przerażona ilością margaryny podanej w oryginale. Biszkopt: 6 ja 1 szklanka cukru szczypta soli
Cynamonowe szczęściekaszy jaglanej 4 łyżki cukru kokosowego 4 łyżki miodu 3 małe jajka (dodałam ekologiczne) ziarenka z 1/2 laski wanilii 20 ml limoncello skórka otarta z 1/3 cytryny kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku wyciśniętego z pomarańczy) wierzch kilka łyżek karmelu nerkowce / orzechy włoskie / mały pokruszony bezik Artykuł Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy
Raj dla Podniebieniaprzykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi
Raj dla Podniebieniaśmietanki kremówki 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g orzechów laskowych drobno posiekanych 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny PONCZ 2 filiżanki mocnej kawy kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego DODATKOWO 1 słoiczek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych kilka orzechów w czekoladzie płatki migdałowe Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy
Raj dla Podniebieniaśmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników, na końcu dodajemy ajerkoniak. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce w dowolny sposób. Polewamy likierem jajecznym Pycha ! Wskazówki 1. Białka ubijamy w misce szklanej lub metalowej 2. Pamiętajmy aby cukier dodawać stopniowo po jednej łyżce cały czas ubijając 3. Piana musi być sztywna
I LOVE LIFEprzepisu wykorzystajcie blachę kwadratową o wymiarach 16, albo 18 cm. Biszkopty do klasycznego tiramisu, to są te podłużne. Tiramisu z Irish Cream [PRZEPIS] Połowę biszkoptów nasączamy kawą wymieszaną z likierem Baileys i wykładamy dno formy. Białka oddzielmy od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Powinna nam wyjść puszysta, jedwabista masa. Z niewykorzystanych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się wręcz wysuwać na pierwszy plan. W menu znajdziecie dania z ryb, owoców morza i innych lokalnych przysmaków. Ponadto warto spróbować też wyjątkowych deserów. W szczególności smażonych wiśni z likierem grand marnier lub sernika marchewkowego z cynamonem. Te słodkości rozpieszczają zmysły i są przysłowiową kropką nad “i” każdego wieczoru. Oczywiście wcześniej warto skusić się na pieczonego halibuta w pergaminie
Słodkie okruszkiObecnie w sklepach dostępne są klasyczne lub smakowe masy kajmakowe. Możecie użyć tej, którą macie pod ręką, ale polecam Wam zwłaszcza masę o smaku advocata – delikatny posmak tego likieru fantastycznie łączy się z pozostałymi aromatami. Sprawdź też inne przepisy na pyszne i proste desery: Ciasto rafaello bez pieczenia Pączki z serka homogenizowanego Ciasto 3 bit bez pieczenia Kokosowe kulki
Na-talerzu.pl