kokos idealnie komponuje się z lukrem. Do jej przygotowania potrzebujemy takich podstawowych składników jak masło, mąka, jajka, woda, cukier, soda oczyszczona, sól i maślanka. Dodatkowo potrzebujemy wiórków kokosowych, likieru kokosowego i pasty waniliowej. Dla dorosłych idealnym pomysłem będzie babka z czerwonym winem. Czerwone wytrawne wino dodajemy wówczas nie tylko do ciasta, ale także do polewy. Co więcej, do ciasta wykorzystujemy
Żyję by jeśćprzygotować coś wyjątkowego! Naleśniki te przygotowałam na wzór słynnych crêpe Suzette, którymi 2 lutego zajadają się Francuzi, a także mieszkańcy niektórych regionów Belgii i Szwajcarii. U mnie zabrakło tylko likieru i to nie z obawy że będą jeść dzieci (pamiętajcie, że alkohol w trakcie obróbki termicznej wyparowuje!) ale z jego braku. Samo ciasto na naleśniki tuż po przygotowaniu jest dość
Kuchnia w czekoladziewiśniowa to bardzo prosty i szybki dodatek do deserów wszelakich, racuchów, gofrów, naleśników, lodów, twarożku. Pasuje do kanapek czy tostów podanych na słodko. Możesz dodać do niej trochę ulubionego likieru albo aromatycznych przypraw, np. cynamonu, imbiru, kardamonu. Podstawowa frużelina to tylko 3 składniki: owoce, cukier i mąka ziemniaczana, którą możesz zastąpić środkiem żelującym pochodzenia roślinnego – agar lub zwykłą żelatyną
Zasmakuj Kuchniszklanki cukru • szczypta soli Masa śmietanowa: • 500 ml śmietany kremówki 30% • 125 g serka mascarpone • 1 śmietan-fix Nasączenie: • 100 ml likieru amaretto • 100 ml ciepłej wody • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: • kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk
W mojej kuchnijajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miodu 2 łyżki cukru 120 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka 50 ml likieru migdałowego Polewa: 140 g masła 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 5-6 łyżek bardzo gorącego mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki
Opowieści z piekarnikaDrink William’s Rainbow to pomysł na trójwarstwowego drinka. Bardzo lubię tego typu napoje, ponieważ ładnie wyglądają i zawsze robią wrażenie na gościach. Warto dodać
Kulinarne Przebojeszklanka mąki pszennej szczypta soli Składniki krem: 600 g śmietany 36% 750 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej czarnej kawy 70-80 ml likieru amaretto kilka łyżek kakao opcjonalnie trochę gorzkiej czekolady do posypania na górze PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C Biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka w misie miksera ubijaj aż staną
nietylkopasta.plwzmacniająco, bywa stosowana jako środek wykrztuśny. Przyspiesza również trawienie i pobudza apetyt. Zastosowanie kulinarne hyzopu lekarskiego Ziela hyzopu lekarskiego można również używać w kuchni do przygotowywania potraw, ale również likierów i nalewek (wykonywanych na świeżych gałęziach hyzopu). Jest on przyprawą o cierpkim, nieco korzennym smaku. Można nim przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw
Żyję by jeśćktóre szczególnie przypadnie do gustu dzieciom. Możesz z pewnością użyć jasnej jak i ciemnej czekolady do zrobienia polewy. Do masy kokosowej możesz dodać jeśli posiadasz 50 ml malibu lub likieru kokosowego. Zamiast tradycyjnego twarogu możesz użyć gotowego twarogu z wiaderka. Kaloryczność ciasta Bounty przede wszystkim zależy od ilości dodanego cukru oraz rodzaju czekolady. Artykuł Sernik Bounty bez pieczenia pochodzi
Ania gotujeotoczce z mlecznej czekolady. Uwielbiam orzechowe słodkości, więc te czekoladki są moją największą pokusą. Cherry Passion To kolejne praliny w kształcie kopczyka! Każda z nich skrywa wiśnię w likierze, która została otoczona dobre jakości czekoladą deserową. Pyszne, jeśli lubicie takie słodkości połączone z alkoholem. Choco Crispy Są to praliny z czekolady mlecznej i białej, które posiadają pyszne nadzienie
Di gotujeszczypta soli Masa kokosowa: • 500 ml śmietany kremówki 30% • 125 g serka mascarpone • 1 śmietan-fix • ½ puszki masy kokosowej Nasączenie : • 100 ml likieru kokosowego • 50 ml wody Dodatkowo: • wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia
W mojej kuchnibardzo gęstej pianki. Ostrożnie dodaj ubite białka do żółtek z mascarpone i delikatnie wymieszaj. Zrobić kawę (3 łyżeczki kawy na 300 ml wrzącej wody), można dodać 30-50 ml likieru Belis, lub amaretto, lub koniaku. Kawa powinna ostygnąć. Ciasteczka nasączone kawą układamy w formie, potem warstwę kremu, przez sito posypujemy kakao, potem znowu ciasteczka, krem, kakao. Deser jest gotowy. Autor
Wasze PrzepisyPoczątek roku to czas uśmiechu i świetnej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W
Fitsweet.mepochodzi prawdopodobnie od austriackiego słowa „Spritzter”, będącego mieszanką białego wina i wody mineralnej. Ale w Sylwestrowym drinku nie zawsze musi to być Aperol! Można drinki robić z innymi odmianami likierów, takich jak Campari, Lillet czy Limoncello zmieszanych z różnymi syropami owocowymi i Prosecco. Spróbujcie spritz Negroni, spritzu z marakui z mango, spritzu limoncello lub Lillet spritz z gorzkich pomarańczy! Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię