likier - 5379 przepisów (strona:212/359)

Mini torcik - królewicz 78

łyżki miodu 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżki sody   Składniki na krem; 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki kaszy manny pół kostki masła (10 dag) 50 - 70ml likieru karmelowego 1 łyżeczka esencji waniliowej   Polewa; 5 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady 2-3 łyżki śmietanki 12%    Dodatkowo; pół słoika dżemu figowego truskawki do dekoracji mięta

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremy orzechowe idealne do wypieków i deserów 69

orzechowa może mieć lekko słonawy smak, dzięki czemu idealnie przełamuje słodkie desery lodowe . Idealnie komponuje się z owocowymi wyrobami, np. lodami truskawkowymi, wiśniowymi bądź pomarańczowymi. Tak przygotowany przysmak, polany likierem, będzie wspaniałym smakołykiem na każdej imprezie. Masło orzechowe idealnie komponuje się z ożywczą miętą oraz delikatną wanilią . Warto także wykorzystywać je jako masę do ciasta. Idealnie łączy się z ubitą

sierotka maRysia w kuchni
Dzisiaj będzie urodzinowo! 75

wodą. Miksuj masę żółtkową aż się schłodzi. Wtedy dodawaj porcjami mascarpone i miksuj na jednolitą masę. Przystąp do montowania tortu. Pierwszy blat połóż na paterze, skrop kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączenia). Posmaruj porcją dżemu i wyłóż jedną trzecią kremu mascarpone. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i kremem. Zakończ trzecim blatem. Posmaruj resztą

codojedzenia
Grecka kawa na zimno 67

także na Cyprze i w niektórych częściach Włoch. Freddo Cappuccino stała się najpopularniejszą kawą w Grecji w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Wiele osób twierdzi, że jeśli spróbujesz dodać trochę likieru waniliowego do jednej z tych kaw, napój zyska jeszcze lepszy smak. Źródła. 1. Greekreporter.com 2. cafesilesia.pl  3.europeancoffeetrip.com Grecka kawa na zimno

Cztery Fajery
Francuskie naleśniki crepes – najlepsze ciasto 84

Francji, z której pochodzą, podawane głównie z sosem karmelowo-pomarańczowym i z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. To tzw. crepes Suzette. Prawdopodobnie najsłynniejsze naleśniki świata. Jednak samo cieniutkie ciasto sprawdzi się doskonale z każdym nadzieniem lub sosem. Jeśli więc jeszcze nie znasz przepisu na klasyczne francuskie naleśniki crepes, koniecznie go wypróbuj. Składniki: szklanka mąki pszennej 3 duże jajka 2 łyżki masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Urodziny w najbliższym gronie 113

cukru pudru 2 łyżki dulce de leche 2 łyżki cappuccino w proszku + 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka parzonych fusów espresso + 1 łyżka cukru pudru Ponch 100 ml amaretto likieru lub innego likeiru 100 ml zaparzonej kawy Dekoracja 100 g czekoladowych wafelków 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek

codojedzenia
Bajaderki ( zero waste ) 112

łyżki ciemnego kakao) 50 gramów ciasteczek typu petit 100 gramów orzechów nerkowca 2 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki nutelli 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 50 ml. ajerkoniaku lub innego likieru Polewa z czekolady 100 gramów czekolady deserowa 5 łyżek mleka 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie kruche składniki biszkopt, ciasteczka, orzechy rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym. Można również ciasta drobno

Andzia Pichci
Klasyczne tiramisu w pucharkach 76

Tiramisu - ulubiony deser Włochów w klasycznej odsłonie składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w mocnej kawie espresso z dodatkiem likieru amaretto przełożonych warstwą kremu z serka mascarpone, żółtek jaj kurzych, białek i cukru. Całość posypuje się kakao. Deser można przygotować w prostokątnej foremce lub po prostu w pucharkach. Klasyczne tiramisu zawiera dodatek surowych jajek i tu wiele osób

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ananasówka z cytryną 74

Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki) 0,5 l spirytusu

KuchniaWeDwoje.pl
Krem hiszpański 90

zapewniły kremowi sporą popularność. Nie tak dużą jak krem sułtański , ale na brak fanów nie narzekał. Trochę w nim namieszałam. Zamiast konfitury z wiśni użyłam wiśnie z nalewki. Zamiast likieru maraskino (maraschino) użyłam nalewkę z czeremchy. Proporcje na dwie porcje. 250 ml śmietany kremówki; 2,5 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki wiśni z nalewki, kilka bez (ja użyłam 4 bezy

królestwo garów
Tort adwokatowy z mielonymi orzechami w śmietanie 85

tort trafił do lodówki,  by czekać na pierwszy dzień świąt. Pomimo wysokiej warstwy mas, bardzo wygodnie się kroi,  nie rozpadając na boki. Jest lekki, pomimo zawartości ciężkiego likieru  i sporej ilości zmielonych orzechów.  Masa jest jak delikatna pianka. Jeśli planujecie spotkanie z okazji,  która wymaga postawienia na stole eleganckiego,  wyszukanego w smaku tortu

Kronika Piekarnika
Karmelowa babka z krówkami 132

jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej 150 g tradycyjnych

Korniszonki
Karmelowa babka z krówkami 108

jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej 150 g tradycyjnych

Gotujemy i jemy
Żurek wielkanocny 91

wlaniu tak przygotowanej śmietany przez pierwsze kilka minut warto jest też mieszać żurek ręcznym ubijakiem. Szukasz przepisów na dania wielkanocne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik z likierem jajecznym. The post Żurek wielkanocny appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem 110

ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat, jeśli lubicie. Ja już niczego nie dodaję. Przepadam za takim waniliowym aromatem i kojarzy mi się on z dobrymi, włoskimi

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania