likier - 5379 przepisów (strona:210/359)

Urodziny w najbliższym gronie 129

cukru pudru 2 łyżki dulce de leche 2 łyżki cappuccino w proszku + 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka parzonych fusów espresso + 1 łyżka cukru pudru Ponch 100 ml amaretto likieru lub innego likeiru 100 ml zaparzonej kawy Dekoracja 100 g czekoladowych wafelków 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek

codojedzenia
Bajaderki ( zero waste ) 120

łyżki ciemnego kakao) 50 gramów ciasteczek typu petit 100 gramów orzechów nerkowca 2 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki nutelli 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 50 ml. ajerkoniaku lub innego likieru Polewa z czekolady 100 gramów czekolady deserowa 5 łyżek mleka 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie kruche składniki biszkopt, ciasteczka, orzechy rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym. Można również ciasta drobno

Andzia Pichci
Klasyczne tiramisu w pucharkach 84

Tiramisu - ulubiony deser Włochów w klasycznej odsłonie składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w mocnej kawie espresso z dodatkiem likieru amaretto przełożonych warstwą kremu z serka mascarpone, żółtek jaj kurzych, białek i cukru. Całość posypuje się kakao. Deser można przygotować w prostokątnej foremce lub po prostu w pucharkach. Klasyczne tiramisu zawiera dodatek surowych jajek i tu wiele osób

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ananasówka z cytryną 83

Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki) 0,5 l spirytusu

KuchniaWeDwoje.pl
Krem hiszpański 98

zapewniły kremowi sporą popularność. Nie tak dużą jak krem sułtański , ale na brak fanów nie narzekał. Trochę w nim namieszałam. Zamiast konfitury z wiśni użyłam wiśnie z nalewki. Zamiast likieru maraskino (maraschino) użyłam nalewkę z czeremchy. Proporcje na dwie porcje. 250 ml śmietany kremówki; 2,5 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki wiśni z nalewki, kilka bez (ja użyłam 4 bezy

królestwo garów
Tort adwokatowy z mielonymi orzechami w śmietanie 95

tort trafił do lodówki,  by czekać na pierwszy dzień świąt. Pomimo wysokiej warstwy mas, bardzo wygodnie się kroi,  nie rozpadając na boki. Jest lekki, pomimo zawartości ciężkiego likieru  i sporej ilości zmielonych orzechów.  Masa jest jak delikatna pianka. Jeśli planujecie spotkanie z okazji,  która wymaga postawienia na stole eleganckiego,  wyszukanego w smaku tortu

Kronika Piekarnika
Karmelowa babka z krówkami 137

jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej 150 g tradycyjnych

Korniszonki
Karmelowa babka z krówkami 121

jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej 150 g tradycyjnych

Gotujemy i jemy
Żurek wielkanocny 104

wlaniu tak przygotowanej śmietany przez pierwsze kilka minut warto jest też mieszać żurek ręcznym ubijakiem. Szukasz przepisów na dania wielkanocne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik z likierem jajecznym. The post Żurek wielkanocny appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem 116

ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat, jeśli lubicie. Ja już niczego nie dodaję. Przepadam za takim waniliowym aromatem i kojarzy mi się on z dobrymi, włoskimi

dolcevitainmykitchen
Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 98

kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj). Likier: Wszystkie składniki połącz ze sobą i oblej babeczki. Następnie oprósz je posiekanymi pistacjami. W sklepie D-nuts   na kodem: mlynek-6% macie stały rabat na wszystkie produkty.   Zaglądajcie

Niezły Młynek
Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 95

kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj). Likier: Wszystkie składniki połącz ze sobą i oblej babeczki. Następnie oprósz je posiekanymi pistacjami. W sklepie D-nuts   na kodem: mlynek-6% macie stały rabat na wszystkie produkty.   Zaglądajcie

Niezły Młynek
Mazurek bombonierka 77

mazurków lub jeden duży.     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 50g cukru pudru 120g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: kilka łyżek dżemu wiśniowego wiśnie z alkoholu, likieru lub z kompotu 100g białej czekolady 100g czekolady mlecznej lub deserowej     *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól. Mieszamy

Blog z Apetytem
Rafaello migdałowe wg Siostry Anastazji 104

razem przygotowałam ciasto kokosowe od Siostry Anastazji. Nazwa ciasta podaje, że jest to Rafaello migdałowe. Gdybym miała wtrącić swoje trzy grosze nazwałabym je Rafaello adwokatowe Do masy bowiem wykorzystujemy likier jajeczny/adwokat/ajerkoniak i to on przebija się swym smakiem na pierwszy plan (oczywiście na spółkę z kokosem). Smaku migdałowego nadają użyte do masy budyniowej płatki migdałowe. Choć płatki same w sobie

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania