likier - 5379 przepisów (strona:194/359)

Słodko kwaśny Jameson 175

stoi na przeszkodzie aby zrobić sobie takiego drinka. Słodko, kwaśno i z pomarańczową nutą...na bazie whisky. Na jednego drinka składniki : 4 cl Jameson Whisky 4 cl likieru Butterscoth Caramel   sok z ćwiartki cytryny skórka z pomarańczy Alkohol  wlać do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Wcisnąć sok z cytryny. Zamieszać łyżką barmańską. Aromatyzować  skórką z pomarańczy ( można

Jemy Pijemy
Włoski likier orzechowy 234

aromatyczny włoski likier orzechowy z okolic Parmy (przezornie nazwy nie wymienię) o słodko-korzennym i lekko gorzkim smaku jest jednym z moich ulubionych trunków, który lubię popijać w długie zimowe wieczory i to nie z powodu dolegliwości żołądkowych, ale z uwagi na jego wyborny smak. Gdy przed domem mojej mamy rósł okazały orzech włoski, robiłam każdego lata spore jego ilości

Wiem co jem
Czekoladowo bananowe wariacje 267

Składniki (3 porcje): 3 banany, koniecznie dojrzałe  2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki likieru bananowego 0,2 litra mleka zagęszczonego słodzonego 8 % tłuszczu listki mięty do dekoracji Przygotowanie:  Banany zmiksować, Dodać pozostałe składniki i dalej miksować.  Rozlać do szklaneczek i odstawić do zamrażarki na godzinę.  Udekorować listkami mięty

Smaki Brazylii
Likier "Kukułeczka" 201

udało mi się zdobyć, ale przynajmniej wiedziałam od czego zacząć. Jak się okazało to połowa sukcesu (przynajmniej w mojej wersji). Poszperałam, popytałam i się udało. Co prawda wyszedł bardziej likier, niż nalewka, ale czy to ważne? Najważniejszy jest przecież smak... Składniki dla 4 osób: 500 g cukierków "Kukułka" 500 ml wódki 40% 1 puszka słodzonego zagęszczonego mleka Cukierki odwinąć

Pełny talerz
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 240

maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem

Jem więc Jestem
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE 149

drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :D Przepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki! SKŁADNIKI : ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier – 25 g * mąka pszenna – 50 g * mleko – 150 ml CIASTO : * mąka pszenna – ok. 350 g * cukier – 25 g * sól

Ostra na Słodko
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 426

Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania Lukier: 2 białka 30-40 dag cukru pudru szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego

RAROSSA
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 280

blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto około 30 minut. Od razu po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki

Z butelką mleczka w tle
Wuzetka 410

cukru pudru Polewa czekoladowa: 60 g czekolady (lub na pół z mleczną) 40 g masła konfitura wiśniowa (ewentualnie dżem) mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym)  Wuzetka - Sposób przygotowania: Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Kruche rogaliki drożdżowe 173

gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy. Składniki: cukier puder, cytryna. Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.  Ja swoje rogaliki po polukrowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki hiszpańskie 277

postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były to moje ulubione. Delikatne w smaku, puszyste w środku i z dużą ilością lukru. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nazywają się hiszpańskie? Bo przecież w Hiszpanii próżno ich szukać. Jak ktoś zna odpowiedź, to proszę o nią w komentarzu :). Korzystałem z przepisu dostępnego na Moich

Food Square
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 149

wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki. Smacznego

Oryginalny smak
Bułeczki dyniowe 172

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowe Malibu - likier kokosowy 526

Pyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;) Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie; Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy

Anioły w kuchni
Ajerkoniak 176

Najlepszy i najsmaczniejszy domowej roboty likier o nazwie Ajerkoniak Ajerkoniak SKŁADNIKI: żółtka 6 szt cukier 250 g cukier waniliowy 1 torebka mała mleko skondensowane 0,5 puszki spirytus-0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: Żółtka, cukier, mleko skondensowane, cukier waniliowy zmiksować.  Nie przerywając miksowania dodawać po trochu spirytus.  Można pić następnego dnia, ale czym dłużej stoi tym jest lepszy (function

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania