likier - 5379 przepisów (strona:185/359)

Makaroniki z kremem Raffaello 188

rafaello :   ·        200 g mascarpone ·        80 g białej czekolady ·        1 łyżka likieru kokosowego ·        ½ łyżeczki aromatu kokosowego w proszku (opcjonalnie) ·        4 łyżki wiórków kokosowych   Przygotowanie: Migdały zmielić razem(...)czasie wyjąć i wystudzić. Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Makaroniki przełożyć przygotowanym kremem. Przechowywać w pojemniku w lodówce

Mania Gotowania
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 168

mleka zagęszczonego słodzonego 3 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka(...)Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą

Mania Gotowania
Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą 146

czekolady 100 g mlecznej czekolady 140 g masła pół szklanki mąki 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego) 4 duże jajka 2 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka z ½ pomarańczy aromat pomarańczowy (opcjonalnie) sok z ½ pomarańczy Przygotowanie: Kokilki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy kakao. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z pokrojonym w kostkę(...)lekkiego przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy mąkę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.   Dodajemy   jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.  Gotową masę przelewamy do kokilek. Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć

Mania Gotowania
Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-) 161

wałka" , kroimy na tzw. ślimaki, odcinamy nożem  nasze bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 35 -40 minut w temp. 220 stopni C. Smacznego! Pozdrawiam ;-) Buziaki! Możecie polać lukrem Przepis na lukier cytrynowy 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego 1-2 łyżki soku z cytryny Ucieramy w miseczce, polewamy bułki

SMYKWKUCHNI
Tiramisu z wiśnią nadwiślanką 352

wzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę! Składniki: szklanka zaparzonej mocnej kawy,  opakowanie podłużnych biszkoptów,  300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP,  2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),  400ml śmietanki 30%,  400g serka mascarpone,  4 łyżki cukru pudru,  3 łyżki cukru,  30g startej czekolady.  Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem

Z miłości do słodkości
Deser porzeczkowy z ciastkami i kremem 178

nutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami. Składniki: 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą,  3/4 szklanki czerwonych porzeczek,  200g serka mascarpone,  3 łyżki likieru Amaretto,  3 łyżki cukru,  2 łyżki soku z cytryny,  2 łyżki cukru waniliowego,  szklanka jogurtu naturalnego,  50g gorzkiej czekolady.  Wykonanie Serem mascarpone zmiksować(...)likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami i przykryć kremem. Postępować tak długo, aż pucharki się zapełnią. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Lodowy deser adwokatowy z truskawką kaszubską 142

aksamitny w smaku, z małą nutką adwokatu. Deser wręcz idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami, odrobiną czekolady i orzeszków... Pycha... Składniki: 150 g śmietanki 30%,  4 łyżki likieru jajecznego, 2 jajka,  2 łyżki cukru waniliowego,  2 łyżki cukru,  1/2 laski wanilii,  20 dużych truskawek kaszubskich ChOG,  mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada(...)dekoracji.  Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie foremki włożyć dosłownie na chwilkę do gorącej wody i przy pomocy noża wyjąć

Z miłości do słodkości
Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką 208

żółtko domowy cukier z wanilią do smaku Nadzienie porzeczkowe: Dżem z Czarnej Porzeczki  ( u mnie domowy w nazwie macie ukryty link do przepisu ) Dodatkowo:  lukier cukier perlisty kruszonka Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe z wiśniami 346

łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania   Sposób wykonania: Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli. W misce przygotować mąkę(...)kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować

Słodkości i nie tylko
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 344

ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone) - 6 jajek - 125ml mleka - 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750) - 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau) - skórka pomarańczowa lub cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op. Dodatkowo: - trochę masła do wysmarowania formy - trochę bułki(...)tartej do formy - konfitura (u mnie morelowa) * szklanka - 250ml W misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą. Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Bombonierka truflowa. 131

łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy  TRUFLE 3  tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki 2 kieliszki likieru kokosowego listki świeżej mięty wiórki kokosowe Zasada za każdym razem jest taka sama kruszymy to co suche czyli herbatniki bądź biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło, cukier(...)puder, kakao. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do herbatników/biszkoptów. Potem dodajemy pozostałe składniki aromat, wódę, likier, listki mięty, wiórki kokosowe (zależy od opcji którą wybraliśmy). Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po ok 30 min wyjmujemy i formujemy kuleczki (najlepiej mokrymi dłońmi). Każdą kuleczkę obtaczamy w kakao/cukrze pudrze/wiórkach czekoladowych/wiórkach kokosowych - jak nas fantazja poniesienie

Brzuszki Łakomczuszki
Sorbet z kiwi 218

dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :) Składniki: - 5 owoców kiwi - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego - 1 białko - 150 ml wody Przygotowanie: Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier rozpuści. Kiwi obieramy, przekładamy(...)blendera i mikujemy kilka sekund. Mus z kiwi przekładamy na gęste sito i przecieramy. Przetarty mus łączymy z syropem i likierem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do musu. Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny, mieszając co pół godziny

Zainspirowana w kuchni
White Russian 37460

wiemy korzeni w Rosji :) , nazwę zawdzięczają wodce . Tyle historii- a teraz zapraszam do konkretów- czyli na zdrowie :)  Składniki: 50 ml wódki- biała czysta 30 ml Kahlua- lub inny likier kawowy 30 ml śmietanki lód Wykonanie: Do drinkówki dajemy najpierw lód-3/4 szklanki Nalewamy powoli wódkę, póżniej likier kawowy- na samym końcu bardzo powoli śmietankę. Drink gotowy :) Na zdrowie

Smaki Edyty
Śmietankowy tort z owocami lata 675

kilka, np.  tort - lalka barbi ,  tort lego ,  ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy  oraz  tort bezowy przygotowany na moje urodziny  :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę(...)zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort bez grama lukru plastycznego. Cała dekoracja to krem, owoce i czekolada. Moim zdaniem wyszło naprawdę super i chociaż tort nie był wcale idealny, to podobał się zamawiającym. Wiem też, że bardzo smakował, a to dla mnie liczy się najbardziej :) Chcecie go zobaczyć? Tort śmietankowo-owocowy z cytrynową nutą (przepis na wysoką tortownicę

Ratunku obiad
Prosta babka kakaowa 224

zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się zagęści. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania