deseru , no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni, i nie muszą to być od razy somalierzy(...)przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć , zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu
Kulinarny karnet Christopherapasuje do wieczoru andrzejkowego. Składniki. 125g cukru 0,25 szkl. wody 3 jajka cynamon do posypania Na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem do nitki ,aż utworzy się lukier. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Ubite lekko jajka dodajemy do lukru, ciągle ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ,aż masa urośnie .Przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem .Podajemy
Kulinarny karnet Christopherawymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru pudru. Takie zdrowe, energetyczne ciasteczko przyda się każdemu oraz uczniowi ,studentowi i prezesowi. Ryzyka brak
Kulinarny karnet ChristopheraOmelet for my wife. Truskawki proponuję skropić likierem. Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół. Składniki. 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan
Kulinarny karnet Christopheramasła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree(...)aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty
Kulinarny karnet Christopherapowoli wystygł. Liście czekoladowe: Składniki: dowolne liście tabliczka czekolady 1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika. Lukier: 5-6 łyżek cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody 1. Cukier puder i wodę łączymy ze sobą i ucieramy na gładką masę. Gotowy lukier wylewamy na wierzch wystudzonego sernika
Apetyczna babeczkaszklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy 1 1/2 szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski(...)nasmarowanej tłuszczem płaskiej formy lub foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać odrobiną poppingu. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergiklniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) płatki migdałowe aromat pomarańczowy 1 1/2 szklanki 1/4 szklanki kilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski(...)amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy(...)imbir mielony cynamon żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki 1/2 łyżeczki 1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny Przygotowanie: D aktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane
głodny alergikSernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu polecam :) Składniki : Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić
Wypieki UliCiasteczka księżyce są bardzo łatwe do zrobienia, ciasto oblewamy białym lukrem - wycinamy księżyce i możemy się rozsmakować w ich delikatnej słodyczy... Składniki na ciasto; 14 dag masła 14 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 dag kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao(...)papierem do pieczenia, tak aby ciasto było bardzo cienkie. Piec ok 20 min. w 175 C.Po upieczeniu ciasto wyłożyć na deseczkę, polukrować i szklanką lub kieliszkiem wykrawać księżyce. Lukier; 25 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka Wszystkie składniki utrzeć. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaszklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski(...)smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, (czas pieczenia zależy od wielkości rogali ), w tem 170 C. Zrumienione rogale smarujemy lukrem i posypujemy drobno posiekaną skórką pomarańczową. Źródło ,,domowe wypieki
Apetyczna babeczkaMoja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek: Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl . 1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy
Apetyczna babeczkaOgarnął mnie szał mrożonych kaw... zrobiłam jedną - wyszła pyszna, dzisiaj kawa z lodem waniliowym na patyku, też bardzo smaczna :D Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 10 ml likieru orzechowego, 1 lód waniliowy w polewie czekoladowej na patyku, 20 ml wrzątku, 200 ml zimnej wody. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki. Zalewamy 20 ml wrzątku. Następnie dolewamy zimnej(...)wody i likier orzechowy. Wkładamy waniliowego loda na patyku do szklanki i odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach wyciągamy patyczek ze szklanki. Powstała nam wspaniała pianka z loda. Pycha
Aga w kuchnibardzo wyczuwalny, ale czuć fajny jego posmak, no i nadaje fajny żółciutki kolor babce :) Nam wszystkim bardzo smakowała :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka likieru jajecznego (adwokata), 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka. szklanka=250ml Przygotowanie: Do miski wsypujmy suche(...)składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Następnie wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy likier jajeczny i wbijamy jajka. Po połączeniu wszystkich składników ciasto przelewamy do foremki silikonowej na babkę (o średnicy 24cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchni