niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą… Pączki hiszpańskie – składniki: 170 g margaryny (około 2/3 kostki) 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 6 jajek(...)minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest
UgotujmyTo.pljajko do posmarowania ciasta 1/2 szkl cukru 1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła 1 szkl mleka lekko podgrzanego 2 łyżeczki wanilii 3 łyżeczki suchych drożdży szczypta soli puszka masy makowej Lukier: 3/4 szkl cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody Do posypania: stostowane płatki migdałowe ( zobacz np. tutaj ) 1. Do mleka – lekko podgrzanego – wsypujemy drożdże(...)kratkę. 7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami. Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbI Post Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwypieków 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki zmielonych goździków Polewa (lukier): 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce. 2. Roztopione masło, mleko(...)dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis
UgotujmyTo.pldrobnego cukru 7 g suchych drożdży 1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej 2 jaja – lekko roztrzepane widelcem szczypta soli olej rzepakowy 1 puszka masy makowej Lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem. Jak masło się rozpuści dodać serek mascarpone(...)mnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką masę i wyregulować gęstość dodając odrobinę gorącej wody. Jeśli nam wyjdzie lukier za rzadki to dosypać cukru pudru i oczywiście dobrze mieszać, żeby była gładka masa. Polać wystudzone drożdżówki. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Post Drożdżówki
UgotujmyTo.plszklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholu tłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta) konfitura do nadziania cukier puder albo lukier Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę można lekko ogrzać w piekarniku przy temperaturze 30 stopni. 1. Mleko dobrze podgrzać. Kilka łyżek mleka rozrobić z drożdżami, łyżką cukru, jogurtem(...)piły tłuszczu przy niskiej temperaturze. Po wyjęciu układać na ręczniku papierowym a następnie układać do wystudzenia. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Post Pączki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plodstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować. Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki
UgotujmyTo.plsmarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru. 6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji(...)Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji Post Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plluźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznik Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki(...)Masa: (Proponuję podwoić porcję ) 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki cynamonu (u mnie 2 łyżeczki i 1/4 łyżeczki mielonych goździków) 40 g masła Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy do garnka z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukru, cukru
UgotujmyTo.pldużo mówić... sama słodycz :) Trufle z białej czekolady Składniki: 225 g dobrej białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 25 g masła 1 łyżka likieru pomarańczowego 100 g wiórków kokosowych Blachę wykładamy pergaminem. Masło i śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę, Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy
Miksturownikszklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru odrobina zielonego barwnika spożywczego DO DEKORACJI: lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistym lub żelkowe dżdżownice (np. Haribo) WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao(...)pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek. KREM: W międzyczasie przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym. DEKORACJA: Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic. Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż ozdobnie glisty. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonynadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na około 10 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego(...)słoiczek powideł śliwkowych SKŁADNIK NA KREM: 250-300 g mascarpone 3-4 łyżeczki cukru pudru fioletowy barwnik spożywczy DO DEKORACJI: 10 pralinek Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę oraz cynamon i przyprawę
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1) . Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając
Świat Ciastamargaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji: 1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny W rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać(...)tutaj ) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2) . Miłej zabawy
Świat Ciastamąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 170 ml mleka 50 g rozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji: lukier posypki cukrowe Jakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne(...)blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc . Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :) Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować
Świat Ciastaszklanki oleju 2 jajka 2,5 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 banany 4 g szafranu Składniki na lukier: 15dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Tym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać(...)całość ponownie dobrze wymieszać. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4) . Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody. Źródło: smacznemuffiny.blox.pl
Świat Ciasta