Puszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm) Biszkopt 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 800 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady cukier waniliowy łyżeczka żelatyny 200 g wiórków kokosowych(...)Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki, cukier waniliowy oraz żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przestudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć likierem kokosowym. Krem podzielić na 3 części i posmarować nim każdy blat. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi . rrarossa@gmail.com
RAROSSAmnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie(...)wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem. deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki kakao kilka małych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później(...)oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :) kawowy krem sułtański
Bon Appetit Małgorzatyporcji): 250 g serka mascarpone 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 10 okrągłych biszkoptów 100 ml mocnej kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego łyżka kakao Przygotowanie: Przygotowujemy kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej . Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone
Zakręcony Widelecotarta z 1 cytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 600 g truskawek 25 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta cynamonu 3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie) przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać(...)gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie. Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę
Stare GaryDzisiaj mam dla Was coś na poprawę humoru, coś słodkiego i rozgrzewającego- przepyszny kremowy likier, oczywiście, domowej roboty:) Przepis jest bardzo prosty i wystarczy, dosłownie, 5 minut by móc delektować się tym aksamitnie czekoladowym smakiem. Tak więc, moi drodzy, do dzieła, bo karnawał się zbliża i wypada zaopatrzyć się w dobre % :) Tak dla przypomnienia karnawał w 2014 roku zaczyna się(...)stycznia i trwa do 4 marca więc 2 litry likieru powinny wystarczyć:) * whisky- 2 szkl. * mleko skondensowane słodzone- 3 puszki * mleko skondensowane niesłodzone- 2 puszki * kakao- 6 łyżek Do dużej miski wlać whisky, dwa rodzaje mleka oraz kakao, dokładnie wymieszać (w razie problemów z wymieszaniem kakao należy użyć blendera) i przelać do butelki/karafki. Przechowywać w lodówce
Kraina Miodem Płynąca160g suchego maku 60g brązowego cukru 30g rodzynek 15g posiekanych orzechów włoskich 2 białka Łyżka miodu Łyżeczka aromatu migdałowego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżki masła 1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczy Lukier : 1/3 szklanka cukru pudru 1 lub 2 łyżki ciepłej wody Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pod sam koniec dodając rozpuszczony tłuszcz(...)minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy
Kolizje Smakówpodglądałam je, gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani! Lukrowałam Lukrem Królewskim , a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować
Blondynka Gotujeteraz jako słodycze na Święta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników) + cukierki do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem(...)śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyczekolady dobrej jakości 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego 4 łyżki cukru pudru 4 duże jajka 120 g mąki 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka z połowy(...)wodnej, odstawiamy aby przestygła. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach
Mania Gotowaniasuchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast) 120 g goracego mleka 1 lyzka stewii 2 garscie rodzynek 2 garscie orzechow wloskich pol lyzeczki cynamonu 2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach) 2 lyzki miodu Wykonanie: Odmierzamy suche skladniki,podgrzewamy mleko,rozpuszczamy maslo.Wszystko wrzucam do misy miksera i okolo 10 minut trwa wyrabianie ciasta.Ma byc gladkie i blyszczace(...)brzegow misy.Mise przykrywam folia i odostawiam do wyrosniecia.Tym razem ,ze stewia trwalo to b. dlugo. W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie do buleczek.Zagotowujemy mleko.Goracym mlekiem zalewamy mak.Masa bedzie b.gesta.Dodatek miodu i likieru jednak ja znacznie rozrzedzi.Dodajemy reszte skladnikow,posiekane orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie. Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zamiast sucharkow i migdalow 200 g ciasteczek amaretti 50 g masla (2 lyzki) 1 kg sera 4 jaja L 1 szklanka cukru 250 g smietany kremowki 5 lyzek likieru Amaretto 3 lyzki maki ziemniaczanej pol puszki masy kajmakowej 100 g migdalow w slupkach do przybrania Wykonanie: Skladniki na spod sernika ,sucharki i migdaly zmiksowac w kielichu blendera dodajac twarde maslo(...)papierem do pieczenia.Bok tortownicy posmarowac maslem.Odstawic do lodowki,do stezenia. Do sera dodac cukier i wbijac po jednym jajku,mieszajac mikserem tylko do polaczenia skladnikow. Dodac smietanke i likier,na koncu przesiac do masy sernikowej przez sitko make ziemniaczana.Mase wylac na przygotowany spod.Mala lyzeczka poukladac na gorze sernika i lekko wcisnac w mase kupki masy kajmakowej. Wstawic do nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru 3 jajka L (jesli M to 4) 250 g kremu kokosowego (65%) skorka starta z 2 pomaranczy sok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml 1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g czekolady (45 % kakao) 3-4 lyzki mleka Do ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier(...)wymieszac z cukrem,mondamina,kremem kokosowym i na malych obrotach miksera dodawac po jednym jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2 pomaranczy i likier. °Mase wylac na przygotowany spod.Wlozyc foremke do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymi Lukier: 1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder. Na końcu dodać
pieprzny smaczekokoło 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje