likier - 5379 przepisów (strona:176/359)

Milanowskie babeczki 189

cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować.  Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier

Moje pyszne gotowanie
Przekładaniec Świąteczny, czyli piernikowy mini torcik okraszony krówką 183

cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki galaretko jagodowej od cioci 3 krówki mleczne Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę(...)miksować na średnich obrotach. Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół. Nasączyć likierem migdałowym. Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu.  Na grubej tarce zetrzeć krówkę po wierzchu i schłodzić. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami i wiśniami z kardamonem 162

średnio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy. Dodatki do naleśników : 3 brzoskwinie , 6 łyżek brązowego cukru , 6 łyżek masła , 120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie), konfitura z wiśni z kardamonem . Na patelni, na której były smażone naleśniki, roztopić masło. Dodać cukier i chwilę przesmażyć. Wszystko robić na średnim ogniu, żeby cukier(...)przypalił się. Dodać brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w plastry (grubości ok. 1 cm.) i podsmażyć z obu stron. Na koniec wlać likier, wymieszać i wyjąć brzoskwinie.  Na pozostały na patelni sos kłaść kolejno naleśniki i z obu stron zanurzać je w nim. Naleśniki składać w dowolny sposób, na wierzchu układać plastry brzoskwiń, w środek których nakładać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jaglane pierniki bezglutenowe 255

łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:    Składniki:       1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania     barwnik spożywczy, dowolne kolory(...)woreczki 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm i zdobimy pierniczki

Apetyczna babeczka
Domek Baby Jagi z piernika 220

łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji   ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty lukier do sklejenia i śniegu Przygotować z kartonu odpowiednie szablony: Przygotowanie: W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę(...)udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut.  Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy  i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :) Wesołych Mikołajek

Niezły Młynek
Makowiec japoński 365

jabłka 4 jajka 9 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło do wysmarowania blaszki Bułka do obsypania blaszki Opcjonalne dodatki: Cukier Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wrzątku Przepis: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę(...)przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier na wierzch ciasta

Emcia Pichci
Czapeczki Mikołaja 181

kilka minut do zamrażarki). Po całkowitym zastygnięciu ściągamy papier do pieczenia. Z większych pianek odcinamy czystymi kuchennymi nożyczkami kawałki o grubości około 1 cm. W malutkiej miseczce przygotowujemy gęsty lukier z wody i cukru pudru. Brzegi pianek smarujemy lukrem i zamaczamy w cukiereczkach lub kokosie. Kiedy nieco przeschną robimy w środku dziurkę mokrym patyczkiem. Woda rozpuszcza piankę, dlatego łatwiej zrobić

Ciastkozercy
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 195

szczypty sos pomarańczowy 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórkę z jeden pomarańczy 40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy) 50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy) pół laski wanilii 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA   NADZIENIE -mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył(...)białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę

Basia w kuchni
Sernik krakowski 376

Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć. Lukier: sok z 1 cytryny 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 181

poprzekrawać na pół. Waniliowy krem  pâtissière: 800 ml pełnego mleka laska wanilii 8 żółtek 120 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto) Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać(...)wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić  na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady Krem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką

Food Square
Strucla z orzechami i cynamonem 131

zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne pierniczki 241

słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia. Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości(...)Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Karnawałowe Limoncello 185

Limoncello - sycylijski specjał,  symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych.  Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni,  wg. tego przepisu,   zdążycie akurat

SzczyptaSmaQ
Bułeczki duńskiej babci 175

jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia C. ratuje błyskawicznymi bułeczkami. Kiedy był małym chłopcem, jego Mama piekła takie na każde dziecięce urodziny. Polane kolorowym lukrem prezentowały się kusząco, a niewielkie rozmiary idealnie pasowały do małych rączek. Siedzieliśmy w kuchni i obserwowaliśmy rosnące ciasto, a C. opowiadał o lukrowaniu bułeczek i całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie(...)chwile... Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna. Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania - z uwagi na dużą ilość drożdży

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania