Składniki: 300 g OREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka likieru liczi 2 op śmietany kremówki kilka malin Przygotowanie: Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem(...)pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia! Piankowe mleczko przelewamy do innego naczynia, dolewamy likier, wymieszać, następnie wystudzić. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej wystudzone piankowe mleczko oraz zblendowane maliny i mieszamy (łyżką, nie mikserem), aż do połączenia i powstania jednolitej masy. Gotową masę
Luźna Kuchniamasło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana 36% – 300 ml * banan – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * likier bananowy – 2 łyżki DODATKOWO: * mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy(...)nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM BANANOWY: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozgniecionego banana, cukier i likier bananowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem bananowym ( ze szprycy ) i oblewamy roztopioną czekoladą. Pycha
Ostra na Słodkopodaniem. Do rolady wykorzystałam kawę rozpuszczalną o smaku tiramisu z sklepu ale-raj. Składniki: 28 szt podłużnych biszkoptów 250 g twarogu z wiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie(...)wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać. Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę
Ala piecze i gotujeplasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania : Ananasy osączyć z soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki keksowej ( około 25 cm długości ), wyścielonej papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec
Przepisy i porady kulinarnebananową papkę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać stopniowo wódkę. Czynność tę wykonujemy bardzo ostrożnie i powoli, aby masa się nam nie zważyła (nie zrobiła się "siara"). Gotowy likier przelać do czystych butelek, zakorkować. Likier ten jest dobrym dodatkiem do deserów i lodów
Przepisy i porady kulinarnePieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek mascarpone i na małych obrotach miksera(...)delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników
Krakowskie smaki Anicały serek mascarpone 250 gram Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta. Do nasączenia: 3/4 szklanki likieru porzeczkowego bądź 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż
Krakowskie smaki Anizakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru(...)więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy
Passions hobbies lifebiałej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2 łyżki likieru kokosowego wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wafelki rozdrobnić i wymieszać z kokosem. Serek wymieszać cukrem, dodać wafelki z kokosem, schłodzoną czekoladę i likier. Masę
Zakamarki mojej kuchniśrodek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić na kilka minut do ostudzenia, jeśli brzegi blatów nieco opadną można je okroić nożem, aby były równe. Pędzelkiem posmarować każdy z blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu
KUCHARNIAroztopionego masła 500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jajka 90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * ilość tych składników zależy od Waszych upodobań smakowych, można zmniejszyć lub zwiększyć. Ciastka(...)wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się
KUCHARNIABRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/ 4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków garść ciasteczek amaretto likier amaretto lody orzechowe (ja użyłam domowych, przepis niżej) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Brzoskwinie umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Następnie ułożyć na płaskim talerzu nacięciem do dołu i polać(...)zaraz po tym zimną wodą. Obrać ze skórki (większość dojrzałych brzoskwiń można obrać ze skórki bez tego zabiegu). Ciasteczka amaretto pokruszyć, wsypać do miseczki i zalać amaretto - ilość likieru powinna być wystarczająca do tego, aby okruszki nim nasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem
KUCHARNIA