z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:53/234)

Bałkańska musaka 225

mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)- 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)- 2 łyżki przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku- sól i pieprz mielony- 2 małe bakłażany- 5 większych ziemniaków- 2 łyżki masła- 2 łyżki maki pszennej- 300 ml mleka- 2 jajka- 180 g jogurtu naturalnego- 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy(...)puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy.3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanówi

Słodkości i nie tylko
Zupa śródziemnomorska 157

Wami przepisem na bardzo dobrą zupę. Nie wiem czy oglądacie i znacie Kingę Paruzel ? ta dzisiejsza zupka jest właśnie według jej przepisu. Polecam. Składniki: 1 bakłażan 2 duże ziemniaki 4 szt. pomidorów bez skórki ( może być z puszki ) 30 -40 g makaronu oliwa 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz natka pietruszki 2 łyżki śmietany wywar rosołowy 1,5 - 2 litry Sposób(...)przygotowania : Pomidory,ziemniaki i bakłażana kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pomidory, chwilkę dusimy. Dodajemy tymianek i ziemniaki. Całość dusimy ok. 5 minut. Zalewamy wywarem rosołowym. Gotujemy na małym ogniu do czasu , gdy ziemniaki zmiękną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. miękki dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania wrzucamy bakłażana i śmietanę. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków 219

placuszki są bardzo chrupiące, ale musicie pamiętać o odpowiedniej odmianie ziemniaków :) Najlepsze do placków są ziemniaki typu C (mączyste) lub też ogólnoużytkowe typ B. Wtedy placuszki wyjdą idealne i nie będą się "rozwalać" :) Składniki na placuszki:70 dag obranych ziemniaków,1 łyżka mąki pszennej,1 jajko,1 cebula,1 marchewka.Ziemniaki ścieramy na wiórki wraz z marchewką - za mnie robi

Delicious Titbits
Sandacz z kurkami 234

jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco świeżego koperku, dobrze komponującego się również z kwaśnymi smakami. Składników jest więc sporo(...)białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry, gorczycy, białego pieprzu i soli. Odstawiamy na kilka(naście) minut. Kurki dokładnie opłukujemy

Kulinarna Pokusa
Kaczka na czerwonej kapuście 279

świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo o pieczone ziemniaki , z, a jakże, rozmarynem. W gruncie rzeczy to proste do przygotowania danie z niewyszukanych składników. Wymaga nieco cierpliwości, gdyż kapusta dusi się w granicach półtorej godziny, jednak w tym czasie(...)czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy do głębokiej patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Do kapusty dolewamy połowę soku

Kulinarna Pokusa
Oczyszczająca sałatka z buraków i fasoli 413

bakteryjnych i wirusowych. Działa wykrztuśnie. Tak więc, zachęcam Was do włączenia buraków do diety, np. w postaci takich surówek, bądź w postaci soku. Składniki: - 2 surowe buraki - 2 duże ziemniaki - 4 kiszone ogórki - 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu) - 1 łyżka majonezu zwykłego, z serka wiejskiego lub sojowego o obniżonej zawartości tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego lub sojowego(...)łyżeczki musztardy - sól, pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (najlepiej w lateksowych rękawiczkach!). Ugotowane ziemniaki i ogórki również kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną fasolę, majonez, jogurt, musztardę i porządnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania. Smacznego

Be Fit Be Strong
Zrazy wołowe 363

kolor zrazów, ale przede wszystkim utrwala ich kształt i „zamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba(...)łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 4-5mm. Następnie rozbijamy je dokładnie tłuczkiem na grubość

Kulinarna Pokusa
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 210

kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone(...)grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć

karmelowy
Zupa z wędzonym łososiem 180

robię! Wymyśliłam sobie zupę. Bardzo prostą, ale smaczną. Z dodatkiem wędzonego łososia i całą górą koperku. Baza do zupy była prosta, bo przecież wystarczy tylko warzywny wywar, ugotowany ziemniak, marchewka i zupa prawie gotowa. I kiedy już zupa była niemal skończona, przypomniałam sobie, że nie mam tego koperku, który miał być dopełnieniem całości!  Ale moment, moment, mam przecież mrożony(...)albo "zupa koperkowa z wędzonym łososiem", ale patrząc na zdjęcia niech po prostu zostanie "zupa z wędzonym łososiem" :) Składniki: 100 g wędzonego łososia w plastrach  2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka  1,5 l wywaru z jarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki

bistro mama
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 231

porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka(...)czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy

Be Fit Be Strong
Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem 190

jednobrytfankowych :) Zapiekanka pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo(...)ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając

Życie zamknięte w smaku
Ziemniaczane kluski ze szpinakiem 147

Przepis na pyszne, mięciutkie kluski kładzione z ziemniaków w towarzystwie szpinaku. Choć może nie wyglądają najpiękniej, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują okraszone cebulką i skwarkami z boczku. Składniki: 7 średnich ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. szklanka mąki pszennej (jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej) łyżeczka soli 200 g szpinaku mrożonego łyżeczka masła Dodatkowo: boczek, cebula(...)Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu jak wypłyną na powierzchnię przez

e-PrzepisyKulinarne
No i klops! Prosto z Kalifornii 329

łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów 1/4 kg młodych cukinii Zebrać razem wszystkie składniki. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Ziemniaki ugotwać w skórkach; odcedzić(...)większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki; spryskać całość octem balsamicznym, oliwą i poprószyć solą morską i pieprzem; wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Rozgrzać niewielką ilość oliwy na dużej patelni; saute brokuły i cukinię

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania