z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:57/234)

Krupnik 161

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.Składniki: 300 g żeberek wieprzowych400 g ziemniaków obranychszklanka kaszy jęczmiennejmarchewkapietruszka cebula2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosól, pieprz natka pietruszki, koperekMięso  obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso i odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy

prawdziwe jedzenie
Zupa z cieciorką i chorizo - w wolnowarze 156

Bardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku.  Można podać z ciepłym chlebkiem pita.Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki2 łyżki oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane150 g kiełbaski chorizo, pokrojone(...)kostkę3/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku2 - 3 gałązki tymianku1 l bulionu drobiowego1 łyżka przecieru pomidorowego375 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę400 g puszka ciecierzycy - odcedzonasól, pieprzposiekana zielona pietruszka lub tymianek do podaniaprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 164

kawałki1 koper włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i  kopru,  do dekoracjiOliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać(...)przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok.Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 173

prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!oryginalny przepis tutaj     składniki3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej)4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone(...)posmarować pędzelkiem )W średniej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki, sól, pieprz, bazylię i oregano.Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z  ziemniaków.Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków cebuli , na to 1/3 pomidorów, posypać połową sera.Ułożyć kawałki cukinii  i skropić częścią oleju.Na warstwie cukinii ułożyć  kolejną część (1/3) cebuli

Stare Gary
Zapiekane gnocchi w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym 174

Zapewne zdarza Wam się czasami nadmiar nieskonsumowanych ziemniaków po obiedzie i wtedy zadajecie sobie pytanie:'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka!!!' :)Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi(...)ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek- 2 ząbki* sól i pieprzDodatkowo:* oliwa do posmarowania formyGnocchi:Ugotowane i zmielone ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić na elastyczną masę.Podzielić na 3 części, każdą z nich formować- na oprószonym mąką blacie- w wałek

Kraina Miodem Płynąca
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 172

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.Przekładamy do rondla o grubym dnie.Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy, uważając, by mleko nie wykipiało.Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem,Przekładamy łyżką cedzakową ziemniaki.Zalewamy mlekiem(...)przykryć całkowicie ziemniaków.Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły.Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Na patelni rozgrzewamy olej.Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron.Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min.Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie.Podajemy z gotową zapiekanką.SMACZNEGO

Kredowe Menu
Faszerowane piersi z kurczaka 366

długimi wykałaczkami.Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut.Podajemy gorące z ziemniaczkami!ZIEMNIAKI :Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana z pesto 157

tylko wielbicieli kuchni włoskiej!Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat będzie unosił się w domu przez długie godziny!SKŁADNIKI:* szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa extra virgin – 4 łyżki* bulion warzywny – 300 ml* mleko – 300 ml* makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka(...)dolewamy oliwę cały czas ucierając.Mieszamy do połączenia składników.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko!   KREM :Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę.Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut

Ostra na Słodko
Kluski śląskie 147

które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole.Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad!Polecam!SKŁADNIKI:* ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki )* mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g* duże jajko – 1 szt* masło – 1 łyżeczka* sól(...)szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa.Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.D powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.Dodajemy

Ostra na Słodko
Kapuśniak z pomidorami 154

cukier, vegeta2 łyżki olejuWykonanie:Kapustę szatkujemy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli(...)minut. Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy. Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez około 20-30 minut. Na koniec doprawiamy wedle uznania. I już

Anielska Kuchnia Ani
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 364

wędzony...Hmm.... I przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :)))Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła!(kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć)Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam(...)ziemniaki, około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła woda, która powoduje, że trzeba dodawać więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody.Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma

Codzienna kuchnia niecodzienna
Poznański przysmak, czyli pyry z gzikiem 429

byłam na wakacjach u rodziny w Wielkopolsce. Przyznam się, że byłam bardzo zdziwiona takim zestawem na talerzu. To naprawdę jest smaczne :)Pyry z gzikiem, to po prostu ziemniaki podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz. Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy(...)ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku i pęczek koperku pokroić drobno i dodać do twarożku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody. (Najsmaczniejsze są młode ziemniaki.)To jest wspaniała potrawa na nadchodzące lato, a przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę. Jedliście kiedyś pyry z gzikiem? :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leniwe poduszeczki 165

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz   Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 184

Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.   Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól   Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz(...)szklanki wody i zagotowujemy na patelni, stale mieszając.Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku.Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.Sos jest gotowy.   Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.   Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.Mieszamy.   Na patelni

Maminek kulinarny
Bliny 141

Rosji i północno - wschodniej Polski, przez lata zostały mocno zmodyfikowane.Nam kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą.My również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.   Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 jajko-2-3 łyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprz(...)dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.   Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy.   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik

Maminek kulinarny