mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ(...)można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek
Kulinarna Pokusazielono ? Tak, dziś sama zielenina. Udało nam się kupić młode brokuły i przepiękne zielone szparagi. Od razu do głowy przyszła myśl, że na pewno podamy je z młodymi ziemniakami i jeszcze z kilkoma dodatkami. Młode brokuły są niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą(...)sami zobaczcie jak wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 słodka śmietanka 12% 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 serek Lazur rzeżucha pieprz, gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
vegetanietaka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią. SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej(...)ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę
Kto ugości moich gości?kocha frytek zwłaszcza domowych, ale mam dla was alternatywę domowe ziemniaczane kulki. Robi się je szybko, możemy do tego również użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Maluszki i nie tylko będą nimi zachwyceni. Może je przyrządzić tradycyjnie bez dodatków, ale równie pysznie smakują z ziołami. Możemy zajadać je jako dodatek do mięs albo, po prostu same z różnymi sosami(...)takich kulek możemy zaangażować dzieci, uśmiech maluszków gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść. Do przestudzonych dodać
Basia w kuchniDanie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy: 1 duża szczypta szafranu (ok. 20 g) 3 cebule szalotki(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 3/4 szklanki śmietany 36% szczypta chili w proszku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Gnocchi: Ziemniaki (lepsze będą „stare”, niż „młode”) myjemy i nieobrane gotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości – nawet ok. 30-40 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy
Poezja smakugębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły. Składniki: 700 g ziemniaków 2 główki czosnku 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy tak przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i obieramy - łupiny wyrzucamy. Szalotki podsmażamy na oliwie czosnkowej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy aż zaczną lekko mięknąć. Odcedzamy i zalewamy bulionem po czym gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki zaczną się rozpadać - dodajemy upieczony czosnek, dodajemy śmietanę, masło
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szczypiorku, które od kilku dni zdobią nasz ogród. Zobaczcie jaki ładny: FARFALLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KWIATAMI SZCZYPIORKU 1/2 średniej młodej cukinii 1 średni ziemniak 250 g kolorowego makaronu farfalle ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 100g krojonej w plasterki szynki szwarcwaldzkiej sól do smaku garść kwiatów szczypiorku Ziemniaka obieramy i kroimy na bardzo(...)centymetrowej grubości wstążeczki. Kwiaty szczypiorku płuczemy i osuszamy. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 5 minut przed upłynięciem czasu gotowania, do makaronu dorzucamy plasterki ziemniaków i cukinię. Gotowy makaron odcedzamy, dorzucamy pomidory i szynkę, mieszamy. Wierzch dekorujemy kwiatami szczypiorku i jemy na ciepło. Szczypiorkowe kwiaty są mocno ostre i bardzo aromatyczne. Zamiast nich
les mirabellesjesienność. Wzmocni i da siłę machać widłami w ogrodzie- bo ja taki plan mam na popołudnie. ZAPIEKANKA MIĘSNA Z DYNIĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM Na ziemniaczane puree ok.5 średnich ziemniaków 100ml śmietanki 36% gałka muszkatołowa 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (tej, w której są zatopione) 1 cebula(...)połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól i pieprz po każdym składniku dokładnie ugniatając. Na koniec
les mirabellessmakują posypane zieloną cebulką i podane z maślanką. Ale pasują również doskonale do pieczonego i grillowanego drobiu i innych mięs. A z jajkiem sadzonym i kalafiorem też pyszota :) Składniki - ziemniaki - masło - sól Wykonanie Ziemniaki gotuję jak zwykle w osolonej wodzie. Kiedy są już prawie miękkie, odcedzam i studzę. Na teflonowej patelni rozgrzewam łyżkę masła ( ważne jest to aby to było(...)prawdziwe masło, nie olej, bo na oleju nie zrumienią się tak pięknie i nie będą chrupkie ). Ziemniaki kroję w niedbałe plasterki i obsmażam do zrumienienia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKolejne bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej, lub zostawić sobie z poprzedniego dnia. Polecam :) Składniki ( dla 2 osób ) - ugotowane ziemniaki ok.4-5 sztuk - jajka surowe 4 szt. - zielona cebulka ( z braku może być szczypiorek lub inna zielenina ) - masło - czerwona mielona papryka - czosnek granulowany Wykonanie Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę masła, ziemniaki kroję w średniej wielkości plasterki
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony, domowa wegeta - łyżka masła - łyżka(...)mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już
Kuchnia z widokiem na ogródpowstała ta oto sałatka. I powiem nieskromnie wyszło całkiem fajne połączenie, a co najważniejsze wszystkim ta wymyślona sałatka bardzo smakowała. Polecam :) Składniki - 30 dkg pieczarek - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę(...)Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrząca wodę i gotuję ok.15 minut, odcedzam i studzę. Wyszorowane ziemniaki gotuję w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję na twardo, obieram, koperek siekam. Ugotowane ziemniaki, pieczarki, jajka i ogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką
Kuchnia z widokiem na ogródProponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym. Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji. Składniki: -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -80 dkg ziemniaków i 2 małe ziemniaczki -10-15 dkg wędzonego boczku -średnia cebula -2 ząbki czosnku -1/2 szklanki wrzącego mleka -4 cieniutkie plasterki masła -sól, pieprz -słodka papryka Kaszę gryczaną gotujemy na sypko(...)osolonej wodzie i odsączamy. Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach. Małe ziemniaczki kroimy w plasterki. Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek. Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy skwarki i mieszamy. Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków. Posypujemy
Maminek kulinarnyJedno z moich ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki(...)listonic_name = "Kociołek z soczewicą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką
CoolinarniePLZiemniaczane kluseczki z mąką gryczaną. Składniki: -ok. 1 kg ziemniaków -1 szklanka mąki gryczanej -łyżka masła -łyżka maki ziemniaczanej -sól -olej Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, zgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło. Dodajemy mąkę gryczaną i ziemniaczaną i wyrabiamy. Dzielimy na części. Formujemy wałeczki, nacinamy i dzielimy na kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju do momentu wypłynięcia(...)Odławiamy i gotowe. Możemy podawać zamiast ziemniaków, z sosem lub skwarkami. Smacznego
Maminek kulinarny